2018.08.02. 15:51
Smink a strandon
Évekig olvashattuk a magazinokban, hogy ne sminkeljünk nyáron, ne akadályozzuk a légzésben, a verejtékezésben a bőrt, mert eltömődhetnek a kencéktől a pórusok, de a szakember szerint ma már ez sem teljesen igaz.

A húsz évvel ezelőtti termékek egészen mások voltak, mint a mai kozmetikumok. Van például olyan – kifejezetten a nyári időszakra készült – szemhéjfesték, ami felvitelkor kifejezetten kellemes hűsítő hatást kelt. Sőt, az egyik nagy márka piacra dobott egy por alakú terméket, melyet a kész sminkre viszünk fel, és anélkül, hogy azt tönkretenné, lehűti a bőrt. De az való igaz, hogy a nagy melegben nem használunk testes krémeket, inkább a könnyedebb állagú hidratálókat – magyarázza Jáni Anikó mester kozmetikus, szakoktató.

Míg a hagyományos sminktermékek olvadáspontja 20 C fok fölött van, addig a vízálló kencék még jóval 30 fok felett is bírják. Ráadásul a vízálló sminket nem oldja a tenger sós, és az uszoda klóros vize sem. Ezért a vízálló termékek hosszabb ideig maradnak meg a bőrön, mint a hagyományos termékek. Az alapozó például szilikonrészecskéket tartalmaz, mely tartósan simítja a bőrre az krémet, de nem tömíti el a pórusokat, és nem szárítja ki az arcbőrt. A vízálló szempillaspirállal viszont kétszer kell áthúznunk a pillákat, és ha nem akarjuk, hogy a festék kis csomócskákban üljön meg a pillákon, hagyjunk a köztes száradási időre 3-5 percet.

Védelmi időt veszünk a naptejjel

Bőrünk szempontjából nyáron talán az egyik legfontosabb a fényvédelem. Egy Uniós előírás szerint ma már minden nappali krémnek tartalmaznia kell fényvédő komponenseket, méghozzá minimum 8-as faktort, de csak 12-15 faktor fölött tüntetik fel a csomagoláson. A napvédő termékek létezek már 100-as faktorral is. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az arcunkra csak azt a naptejet használjuk, amire kifejezetten rá van írva, hogy arcra és testfelületre is ajánlott javasolja a kozmetikus.

De hogyan számolhatjuk ki, hogy a naptej használata mellett mennyi a napozással tölthető idő?
A bőrnek van saját védelme, a faktorszám pedig azt mutatja, hogy a naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk.
Vagyis akinek nagyon világos a bőre, és 3-4 perc napozás után már leégne, az egy 50-es faktorszámú termék használata után másfél-két órát tölthet a napon. (4×50=200 perc) Ez az időszak akkor sem hosszabbítható meg, ha újra és újra bekenjük magunkat naptejjel.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva