magyarnemzet.hu / Pintér Balázs | 2020.05.05. 10:00
Sokan dolgoznának a Balatonról, ha marad a home office
Az elmúlt időszakban tömegessé váló otthoni munkavégzés hatására újfajta kereslet jelenhet meg a Balatonnál és más vidéki helyszíneken. Balatoni ingatlanosok szerint egyre többen költöznek néhány hónapra albérletbe a tó közeli településekre. Ha pedig az otthoni munkavégzés lehetősége hosszabb távon is megmarad, sokaknál végleges váltást hozhat, hogy a nagyváros helyett egy csöndesebb kistelepülést választhatnak.

A járvány hatására újfajta kereslet jelenik meg a lakáspiacon, a home office elterjedésének köszönhetően akadhatnak olyanok, akik bérlőként vagy vásárlóként jelennek meg a Balaton mellett, elmenekülve a zsúfoltabb, nagyobb városokból. A Takarék Index minapi, a koronavírus-járvány hatására átalakuló ingatlanpiaci folyamatokat bemutató elemzését helyi ingatlanosok is megerősítik.

– Látszik, hogy a home office működőképes, sokan berendezkedtek rá, sőt akár hosszabb távon is el tudnák képzelni ezt a fajta munkavégzést. Ennek tulajdonítjuk, hogy a legélénkebb kereslet most a kiadó ingatlanokra van. Úgy látjuk, egyelőre inkább néhány hónapban gondolkoznak az érdeklődők, de vannak olyanok is, akik állandó lakhelyül keresnek megfelelő otthont – fejtette ki érdeklődésünkre Rajczi Erika, az Openhouse közvetítőhálózat balatonfüredi irodavezetője.

Szimbolikus tó

– Máskor március környékén már elég élénk az érdeklődés a balatoni ingatlanok iránt. Idén ez teljesen máshogy alakult, jó néhány hetes sokkhatás után csak az elmúlt két hétben kezdtek csörögni a telefonok. Ezek jó része pedig nem az ilyenkor szokásos nyaraló iránti érdeklődés, hanem inkább az albérleti lehetőségekre szól – mondta Rajczi Erika, aki szerint az elmúlt években sokan sokat tettek azért, hogy a Balaton négy évszakos legyen, azaz – karantén- és vírusmentes időszakban – programok, érdekességek egész évben várják az ott élőket és az odalátogatókat.

– A Balaton valójában szimbólum. Itt arról van szó, hogy egy kis csöndes faluba költözik a munkavállaló, mindegy, hogy az Őrségről, a Mátráról, a Dunakanyarról vagy a Velencei-tó környékéről beszélünk. A Balatonnál viszont feltehetően nagyobb számban jelennek majd meg az ilyen vásárlók – közölte megkeresésünkre Incze Zsombor, a Takarék Index projektvezetője.

Jelenleg a kiadó ingatlanokra van a legnagyobb igény a tó körül
Fotó: Kurucz Árpád

Otthon Ázsiában, munka Amerikában

A home office a koronavírus-járvány következtében sok munkakörben és cégnél vált tömegessé. Nincs kizárva, hogy a pandémia elmúltával sokan megmaradnak az otthoni munkavégzés mellett, és egyre több cég fogja lehetővé tenni ezt. Azoknak, akik egyébként nem szeretnek zsúfolt belvárosi környezetben élni, ez a lehetőség reális alternatívát kínál. Incze Zsombor azt is kiemelte, hogy már a járvány előtt világszerte, így hazánkban is egyre inkább terjedtek az otthonról, akár csak egy számítógéppel elvégezhető munkák.

– Az úgynevezett digitális nomádoknak országon belül sem volt gond a távolság. De számos interkontinentális példát is látni, így Délkelet-Ázsiából sokan dolgoznak Észak-Amerikába egy-egy nagyobb cégnek – mutatott rá a projektvezető.

Kisebb iroda

Noha a legtöbb vállalkozásnak most jóformán egyik napról a másikra kellett lehetővé tennie munkavállalóinak az otthoni munkavégzést, és átállnia az új munkaszervezésre, hosszabb távon az átalakulás összetettebb folyamatot jelent majd.

A home office-ra vonatkozó szabályozások, munkaköri kötelességek például a legtöbb esetben azt jelenthetik, hogy ugyan nem kell mindennap megjelenni az irodában, de a hét közepén – akár egy hosszú, részben távmunkával töltött hétvégét követően – egy-két napra igen.

– Nem arról van szó, hogy a járvány lecsengésével tömegesen jelennek meg az ilyen motivációval költöző vevők a lakáspiacon, csak azt jeleztük, hogy a home office a mindennapok részévé válik, amely bizonyos ingatlanpiaci átalakulásokat is hoz magával – jegyezte meg Incze Zsombor, jelezve, hogy az iroda­piacon is várható némi átrendeződés. – Ha minden munkatárs csak egy napot otthonról dolgozhat, azt jelenti, hogy húsz százalékkal kisebb irodára van szüksége a cégnek. Persze ez esetben más kérdések is felvetődnek, hiszen a legtöbben szeretik az állandóságot, azt, hogy saját helyük van, és mindig ugyanazok a kollégák ülnek mellettük – magyarázta Incze Zsombor a Magyar Nemzetnek. A projektvezető szerint nem látszik még egészen, mit okoz a járvány, de tömeges irodafelmondásokra nem kell számítani.

nyitókép: illusztráció /shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva