Krausz Andrea | 2022.05.22. 08:00
Sorra kerülnek ki a gigantikus pontyok a Balaton keleti medencéjéből
Hatalmas rekordok születtek idén a Balaton keleti medencéjében. Itt fogták meg minden idők eddigi rekordhalát. Mutatjuk, milyen csodás pontyokat akasztottak horogra Siófokon és a környékbeli településeken.

Igazi meglepetést hozott az idei év a pecások életében. Hatalmas pontyokat emeltek partra a tó keleti medrében. Nagy fogások eddig is voltak, de a Balaton tápanyagokban szegény keleti medrében a horgászok eddig még nem büszkélkedhettek ilyen nagy fogásokkal. Most pedig itt születtek meg a rekordok.

Mi történt a keleti medencében?

Hamvasi Miklós, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere az alábbiakban foglalt össze a siker okait:

  • ­Folyamatosan mozgásban vannak a balatoni pontyok. Akár egy időjárási frontnak köszönhetően átúsznak egyik medencéből a másikba. Most épp keleten úszkáltak a legnagyobbak.
  • Bár az elmúlt években a keleti medencében is fogtak pár darab 25-30 kg közötti pontyot, eddig a középső és a nyugati medencét kedvelték a pecások, hiszen általános nézet volt, hogy ott több halat lehet kiemelni. (Több a befolyó, ami tápanyagban gazdag vizet hoz a Balatonba.) Így ezeken a területeken nagyobb volt a „horgászati terhelés”. Most viszont többen próbálkoznak Siófok környékén is, így egyre több eredményt jegyezhetünk fel a keleti medencében.
  • Az IBCC-n részt vevő sporthorgászok valószínűleg tudhatták, hogy érdemes a keleti medencében is hatalmas pontyok után kutatni. Bebizonyították, hogy vannak még kiaknázatlan lehetőségek és megéri kivárni egy-egy kapitális ponty megérkezését. (A behúzós horgászok a legnagyobb fogás reményében képesek napokra letáborozni egy helyre.)
  • Fejlődik a balatoni halállomány, sokkal több a darabszám és a halak folyamatosan nőnek. Ennek is köszönhető a kimagasló eredmény. A tendencia a jövőben is folytatódik.

Csemegézz a legnagyobb pontyok fotó közt! Mutatjuk a keleti medence legnagyobbjait.

32,40 kg-os ponty Siófok-Sóstóról. 2022. május 3-án Tranker Balázs fogta. Nem hivatalos tórekord, mert nem várta meg a halőröket a hitelesítéssel
Fotó: Balatoni Hal – hivatalos

 

32,37 kg-os ponty Siófok-Aranypartról, hivatalos tórekord. 2022. április 27-én fogta Vogel András és a VMFISHING csapata az International Balaton Carp Cup (IBCC) versenyén
Fotó: Balatoni Hal – hivatalos

 

29 kg-os ponty Balatonakarattyáról. 2022. április 14-én fogta Doma Patrik
Fotó: Balatoni Hal – hivatalos

 

27 kg-os ponty Siófok-Sóstóról. 2022. májusában fogta Apáti József
Fotó: Balatoni Hal – hivatalos

 

24,5 kg-os ponty Balatonkenese és Balatonfűzfő között. 2022. május 12-én fogta Szűcs Balázs
Fotó: Balatoni Hal – hivatalos

 

23,30 kg-os ponty Siófokról. 2022. május 4-én fogta Pitt Sebestyén és a Nádelé csapat
Fotó: Balatoni Hal – hivatalos

 

Nyitókép: Balatoni Hal – hivatalos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva