lakaskultura.hu | 2021.10.10. 16:00
Sosem látott magasságba szöktek az ingatlanárak a Balatonnál
Tetőzött az ingatlanpiac nyáron a Balatonon, és a közeljövőben sem számíthatunk visszaesésre. Jelentős csökkenés pláne nem várható az elkövetkező hónapokban.

Soha ilyen magasak nem voltak még az ingatlanárak a Balatonnál! Megtorpanásra viszont nem lehet számítani még ősszel sem, mert a rekordokat döntögető turisztikai szezon árfenntartó tényező. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy ítéli meg a trendekből, hogy az újépítésű ingatlanok iránt továbbra is nagy marad az érdeklődés.

Rakétaként emelkednek a telekárak!

Ugyan volt olyan rövidebb szakasza a nyárnak, amikor azt lehetett érezni, hogy kidurran a balatoni ingatlanlufi, ez végül nem valósult meg. A koronavírus-járvány miatti bizonytalanság eredményeként jelenleg a Balaton a legfelkapottabb úti cél Magyarországon, a hatalmas embertömeg pedig komoly keresletet is generál az ingatlanpiacon. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa egyenesen arról beszélt, hogy egekbe szöktek az ingatlanárak a Balatonnál. Ezt illusztrálva megemlítette, hogy hat évvel ezelőtt 6 millió forintért lehetett telket venni egy kis faházzal a Balatonnál, ma 20 millió forint alatt egy csónakházhoz sem lehet hozzájutni.

Árpumpaként működik a szobakiadás

A szakértő szerint láthatóan tetőzik a piac, s vele együtt az ingatlanárak a Balatonnál. Az azonban koránt sem biztos, hogy a nyári csúcsot a téli szezonban visszaesés követi, sőt. „Sokan azért nem adták el nyáron a házukat a Balaton partján, mert szerettek volna még a bérleti díjakból profitálni. Rengetegen lesznek, akik – ha februárig nem találnak vevőt -, inkább megtartják a következő szezonra is a nyaralójukat. Ezzel pedig folyamatosan pumpálják fel az árakat” – magyarázta. Augusztus elején érzékelt egy minimális megtorpanás a szabadságolások miatt, ám ebből szerinte nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Hozzátette, az újépítésű lakások iránt már a hirdetés feladását követően hatalmas az érdeklődés. Ez ingatlanonként napi több tucat telefont és egy gyors vételi ajánlatot is jelenthet. Ezért gyakori, hogy a kezdő árakhoz mérten normalizált áremelést hajtanak végre, mivel érzékelhetően drágábban is elkelnek az új lakások.

Üres telek gyakorlatilag már nincs, eladó ház még akad, ami viszont sajnos ugyanúgy jellemző, mint régen: évről évre egyre magasabbak az ingatlanárak a Balatonnál. (Fotó: MTI)

Még a koronavírus járvány is hat a piacra

A szakember úgy látja, hamis biztonságérzete van az embereknek. Úgy érzik, van és lesz is pénzük, a kockázatvállalási kedv megmaradt. Nem merül fel, hogy mi lesz, ha nem tudják fizetni a hitelüket.

– Nem merném határozottan kijelenteni, hogy nem lesz utóhatása a koronavírus-járványnak. Sok ember nem fizette a hitelét, de arra nem gondoltak, hogy közben emelkedik a törlesztő, és ezáltal 4-5 évvel is kitolódhat a futamidő. Ez hosszú távon arcul fog csapni többeket. Nem biztos, hogy bele fognak vágni újabb vásárlásokba, hiszen még az előző hitelük sem zárult le

– tette hozzá. Megjegyezte, ha továbbra is megmaradnak a gazdaságélénkítő, otthonteremtési támogatások, akkor nem lesz jelentős változás. Az emberek igénye, hogy fejlesszenek és tovább lépjenek, akár a Balaton környékén is megmarad, de alighanem változik majd a kereslet – írja a lakaskultura.hu.

Nyitókép: shutterstock.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva