Krausz Andrea | 2019.11.23. 07:00
Sötétbarna víz ömlik a Balatonba! Kiderítettük, mi ez
Mintha kávét fújtak volna be egy csövön a tiszta vízbe, olyan hatást kelt a Balatonban a Nyugati-övcsatornából érkező barnás képződmény. A furcsa jelenséget az MTI fotósa örökítette meg légi felvételeken.

A 12 kilométer hosszú Nyugati-övcsatorna a Balatontól délre, Táska településen ered és Balatonmáriafürdőnél folyik a Balatonba, a torkolatnál a balatonmáriafürdői hajóállomás található.
– A látvány valóban meglepő, de nem szennyezett vízről van szó, hanem a Nagyberekben lévő tőzeg által megszínezett vizet láthatjuk – mondta Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője.

Egészségre ártalmatlan tőzeges víz folyik a Balatonba a Nyugati-övcsatornából a balatonmáriafürdői mólónál 2019. november 17-én.
MTI/Varga György

 

– A Nagyberek jó részét egészen nagy mélységekig tőzegrétegek borítják, ami sötétbarna. A talajvíz átszivárog ezen a tőzegen és kioldja a huminsavakat, amik szép vöröses színt adnak a berki vizeknek, furcsa a színük, de nagyon tiszták. Az elmúlt egy hétben nagyjából 100 mm csapadék érkezett, ami miatt jobban megindult, nagyobb sebességgel érkezhetett ilyen víz. Balatonfenyvesen egyébként látványosabb szokott lenni, Balatonmáriafürdőnél ritkább az ilyen – magyarázta Rozner György.

A jelenségről megkérdeztük az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjét, Siklós Gabriellát is.

– A Nyugati -övcsatornába honnan érkezik ez a sötét víz?
– A Nyugati-övcsatorna szerepe az, hogy a Balatontól délre fekvő dombvidékről lefolyó vizeket (külvizek) belevezesse a Balatonba, melyek így nem kerülnek a mélyebben fekvő belvíz-öblözetbe, ahonnan már csak szivattyúzással lehet újra a Balaton medrébe vezetni a vizeket. A Nyugati övcsatornába csak nagyobb vizek esetén kerülhet belvízzel kevert víz. A belvíz-öblözetben előtározott berekvíz nagyobb mennyiségben tartalmaz huminsavakat, melyektől a víz barnás színűvé válik. A berekvíz elkeveredik a Balaton vizével, egészségre nem ártalmas. A berek területén a Balaton-Nagyberek Vízitársulat az illetékes. A belvíz-öblözetből a szivattyúzást ők végzik a balatonfenyvesi szivattyútelep üzemeltetésével.

Fotó: MTI/Varga György

– Mennyire jellemző Balatonmáriafürdő térségében ez a jelenség?
– A berek tőzeges talaja miatt a huminsavban gazdag, sötét színű berekvíz elsősorban a Balaton-Nagyberek Vízitársulat illetékességi területén lévő belvízöblözetben, és onnan a vizeket elvezető, a Balatonba torkolló csatornákra jellemző. Nagyobb csapadék esetén ezek a vizek a területen lévő egyéb vízfolyásokban is megjelenhetnek.

– Miért éppen most indult meg ez a víz?
– A kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet miatt. Az utóbbi időben lehullott nagyobb csapadék hatására a vízszint megemelkedett.

– Okoz-e valami gondot?
– A Balatonba folyó fekete (sötétbarna) vizek berekvizek, természetes eredetűek, ártalmatlanok. Egyes területekről folyamatosan ilyen vizek jönnek, de ez csak akkor feltűnő, amikor elég sok jön belőle ahhoz, hogy az jól észlelhető legyen. Aki ismeri a balatoni vízfolyásokat, az tudja, hogy egyes vízfolyásokon folyamatosan ilyen víz érkezik a tóba, és ez a tóban semmiféle problémát nem okoz. A Balatonba torkolló vízfolyások egy része ugyanis vízi- és mocsári növényzettel benőtt, tőzeges területekről szállít vizet a tóba. Ezeken a területeken nagy mennyiségű növény szaporodik, növekszik, aztán pusztul el. Lebomlásuk során a növények szervesanyag-tartalmának egy része bonyolult és változatos kémiai szerkezetű, gyakran sötét színű anyagokká alakul. Ezen anyagok egy része, a vízoldható formák képesek az ezekről a területekről elfolyó vizeket sötétbarnára, szinte feketére színezni.

Ez a sötét színű víz tehát nem szennyezés, hanem a berekterületekről, mint például a Kis-Balaton, vagy a Nagyberek, elfolyó vizek természetes, normális állapota. Az elszíneződést okozó vegyületcsoportból leggyakrabban a huminsavakat szoktuk emlegetni, de mellettük más, színes és színtelen vegyületek is bőven vannak ezekben a vizekben. Sem a barnás, feketés elszíneződését okozó anyagok, sem maga a víz nem veszélyes, nem ártalmas, mindössze feltűnő lehet, amikor nagyobb mennyiségben jut be a tóba.

Krausz Andrea

(Nyitókép: MTI/Varga György)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva