Krausz Andrea | 2019.08.06. 07:00
Strandhalászat volt Vonyarcvashegyen - de mi az?
27. alkalommal tartották meg a 40 halász emléknapját, melynek részét képezte a látványhalászat a strandon. A fürdőzők arra vállalkoztak, hogy kipróbálják őseink régi halászati módszerét, a hálóhúzást.

A 40 halász emléknapját a téli Balatonból 1729-ben szerencsésen, egy jégtáblán kimenekült halászok emlékére rendezik meg minden évben. A legenda szerint 46 ember halászott a Balaton a jegén, ám a hirtelen támadt nagy szél összetörte a jégtáblát, és hat ember lelte halálát. Megmenekült társaik hálából kápolnát emeltek a Szent Mihály-domb tetején.

Idén is sikeres volt a strandhalászat a hét végén Vonyarcashegyen, a Lidó strandon a balatonihal.hu beszámolója szerint. Bár a helyszínen a kedvezőtlen időjárás miatt inkább a nézelődők voltak többségben, az attrakció kezdetére összejöttek annyian, hogy megvalósítsák a hagyományos strandhalászatot.
Ez egy kivételes alkalom, hiszen a halászat 2013 decembere óta tiltott a Balatonon, de a turistalátványosságnak számító hagyományőrzés kedvéért a tiltást a vonyarcvashegyi rendezvény kedvéért feloldják.

A strandhalászatot a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai irányították (Fotó: balatonihal.hu)

Fel is sorakoztak a háló két végén azok a strandolók, akik vállalkoztak arra, hogy kipróbálják, milyen volt egykor a hálóhúzás a balatoni halászatokon. A kétszáz méteres hálót a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai vetették ki, majd a partról irányították a tömeget.

A rossz idő ellenére is sokan részt vettek a háló húzásában (Fotó: balatonihal.hu)

A munkafolyamat alatt számos érdekességet tudhattak meg a nézelődők és hálóhúzók egyaránt. Olyan szakkifejezések kaptak értelmet, mint az alin, felin, apacs, tanya, bucsér és az alkalmi „halászok”megtapasztalhatták, hogy milyen az, amikor a háló az iszapos mederfenéken „elsaral”.

A kemény munka jutalma fél kosárnyi hal volt, melyek közt csuka, poty, keszeg és kárász fickándozott a gyerekek nagy örömére. A diadal még nagyobb volt akkor, amikor ezek a gyermekkezek visszaadták a kopoltyúsok szabadságát, a halakat ugyanis vissza kell engedni a tóba.

A kifogott halakat visszaengedték a Balatonba (Fotó: balatonihal.hu)

A 40 halászra hálaadó szertartással is megemlékeztek Vonyarcvashegyen.

Összeállította: Krausz Andrea
Fotók: balatonihal.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva