likeBalaton.hu | 2021.07.20. 12:00
Strandoltál már a kutyusoddal?
Egyre több helyen lehet kutyával együtt fürdeni a Balatonnál, mutatjuk, milyen lehetőségek várják a négylábú kedvenceket és gazdáikat a tó körül.

Tíz évvel ezelőtt még szinte ismeretlen fogalom volt a magyar kutyatartók számára a kutyás strand kifejezés, ám az utóbbi években hazánkban is egyre népszerűbbé váltak az olyan szabadvízi fürdőhelyek, ahol a két- és négylábúak szabadon fürdőzhetnek

A kutyabarát trendek változásaira, a kutyások igényeire felfigyelve alakított ki négy önkormányzat az utóbbi öt évben településükön belül kutyás fürdőzési lehetőséget.

Fotó: Fonyódi Kutyás Fürdetőhely FB

A minőségi kutyabarát szolgáltatások növekedésének, a kutyatartási kultúra fejlődésének és az állami szerepvállalásnak, valamint a Kutyabarát.hu csapat lobbitevékenységének és szakmai támogatásának köszönhetően jött létre Fonyódon, Balatonföldváron, Keszthelyen és Tiszafüreden kutyás strand.

Mi is az a kutyás strand?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mitől válik egy strand kutyássá vagy kutyabaráttá, miért nem lehet több ilyen terület hazánkban, hiszen igény lenne még rá.

Keszthelyi Kutyás Strand
Fotó: Pacsi Kevin

Először is tisztázni kell, hogy a „kutyás strand” kifejezés hivatalosan, a meglévő szabályozás alapján nem értelmezhető, ez csak egy, a közbeszédben elterjedt megfogalmazás, hiszen a hazai fürdőhelyek, strandok működését egy 2008-as kormányrendelet szabályozza, mely viszont egyértelműen fogalmazza meg, hogy kutyák ezeken a területeken nem tartózkodhatnak.

Tehát a jelenlegi kutyás strandok olyan területek, melyek hivatalosan nem strandok, azonban fürdésre alkalmasak.

A Balatonnál és a Tisza-tónál ezek a hivatalos fürdőhely kategória alól kivont vízparti területek, ahol mindenki saját felelősségére fürödhet – természetesen az önkormányzat vagy üzemeltető szabályainak betartása mellett.

Fotó: Vizslakalandorok

Továbbá, ugyan igény lenne még rá, hogy több kutyás fürdőzési lehetőség legyen Magyarországon, azonban ennek több akadálya is van jelenleg.

Az egyik – például a Balaton-parton – a természetvédelmi területek és meglévő strandok, ahol az önkormányzatok nem tudnak már kialakítani ilyen területeket, valamint az önkormányzatok kedvezőtlen hozzáállása vagy a helyi lakók és nyaralótulajdonosok vétói. Ezeken kívül nagyon fontos, hogy az adott terület és víz megfelelő legyen emberi fürdőzésre is, hiszen egy nem ismert vízminőségű, nem ellenőrzött hely mindenki számára veszélyt jelenthet – általában ezen helyeken a „fürödni tilos” felirat is megtalálható.

Elmondható, hogy a kutyás strand csakis ellenőrzött, biztonságos helyen működő, adott esetben külön szolgáltatásokat is nyújtó vízparti terület, ahol kutyák és kutyatartók is tudnak együtt fürdőzni.

További kutyás fürdőzési lehetőségek is adottak lehetnek a kutyás strandokon kívül, és bár ezeken a helyeken nem tilos ugyan a fürdőzés (pl. Duna mellékág, egyéb tavak), viszont ezek a területek ellenőrizetlenek és veszélyesek is lehetnek.

Egy kis visszatekintés

2016-ban hozta létre a Kutyabarát.hu a Kutyabarát Balaton projektet, mely az ország leglátogatottabb turisztikai úticélját, a Balatont népszerűsíti a kutyásoknak. A projekt célja, a kutyás turizmus hazai fejlesztése és népszerűsítése, nemcsak a hazai, de a külföldi kutyatartók körében is. A kutyabarát csapat tevékenységének köszönhetően több turisztikai vállalkozás vált kutyabaráttá, de sok turisztikai látnivaló is népszerűbb lett a kutyások körében a Kutyabarát Balaton projektnek köszönhetően.

Fotó: Mihály Szilvia

Ilyen például a Szigligeti és a Sümegi Vár, a keszthelyi múzeumok nagy része, vagy akár a Festetics-kastély parkja – ezek mind kiemelt kutyabarát desztinációkká váltak az utóbbi években.

Az oldal lobbitevékenységének köszönhetően új kutyás szolgáltatások, attrakciók valósulhattak meg, mint például a balatoni kutyás strandok, fürdetőhelyek. Ennek kapcsán 2017-ben Sziládi-Kovács Tibor vezetésével egy kerekasztal-beszélgetést hívott össze balatoni településvezetők és turisztikai szakemberek bevonásával annak érdekében, hogy megvitassák, milyen további lehetőségek rejlenek a balatoni kutyás turizmusban, fókuszba helyezve a kutyás fürdőhelyeket.

Emellett számos Balaton-parti kutyabarát vállalkozással, szolgáltatással tartják a kapcsolatot, segítik a vendéglátók, szálláshelyek munkáját a kutyás turizmus népszerűsítése érdekében. A Kutyabarát Balaton projekt sikerének, a balatoni kutyás fejlesztéseknek köszönhetően a Tisza-tónál is alakítottak már ki kutyás fürdőhelyet.

Fotó: Keszthelyi Kutyás Strand hivatalos/Belovári András

Kutyás strandok

Fonyódi Kutyás Fürdetőhely
Elsőként Fonyódon történt áttörés, még 2015-ben, amikor a város vezetése felvette a kapcsolatot Sziládi-Kovács Tiborral, hogy a kijelölt területen milyen módon lehet kialakítani kutyás fürdőzési lehetőséget. 2016-ra a terület már alkalmassá vált arra, hogy nyugodt és biztonságos körülmények között várja a kutyás vendégeket, ami a kutyabarathelyek.hu segítségével valósult meg. Megszületett az azóta is érvényben lévő „kutyás strand etikett”, továbbá 2017-ben már nagyszabású, több napos rendezvény volt a Fonyódra látogató kutyabarátoknak. A strand területe 2021-ben tovább bővült.

Fotó: Mihály Szilvia

Balatonföldvári Kutyabarát Fürdetőhely
2016-ban a balatonföldvári turisztikai egyesület megkeresése után, szintén a portál segítségével Balatonföldváron is kijelöltek egy területet a kutyás fürdőzésre. Sajnos azóta itt nem történtek fejlesztések, viszont a terület ingyenesen látogatható.

Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand
2020-ban a portál saját kutyás strand üzemeltetésbe kezdett Keszthelyen. A Balaton egyik legideálisabb helyén, a tó legnyugatibb csücskében található a Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand, ahol a partszakasz a tengerpartokhoz hasonlóan fokozatosan mélyül, így a kutyák számára kiváló vízbejutási lehetőséget biztosít.

Fotó: Keszthelyi Kutyás Strand hivatalos/Belovári András

A keszthelyi strand ezen kívül, igazi kutyás közösségi tér is, kutya-játszótérrel, nyitott könyvtárral, társasjáték-sarokkal, vendéglátóegységgel, a környék legjobb lángosával, ahol nemcsak nyári szezonban, de szezonon kívül is több rendezvényt szerveznek. A Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand 2021-ben elnyerte a Keszthely Város Turizmusáért kitüntető címet is.

 

Kattints ide, és tudd meg, milyen Fonyódon egy kutyával SUP-on evezni.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva