Horváth Gabi / ripost.hu | 2020.06.13. 14:00
Szabad levegőn kevésbé terjed a koronavírus?
Kimehetünk a parkba, kiülhetünk a kávézó teraszára – de miért azok a tevékenységek a veszélytelenebbek, amelyeket a szabad levegőn végzünk? Vajon zárt terekben tényleg jobban terjed a koronavírus?

Arra még nincs egyértelmű bizonyíték, hogy a nyári melegben kevésbé lesz majd veszélyes a koronavírus, ám abban nagyjából egyetértenek a járványügyi szakértők, hogy a közvetlen napfény sikeresen pusztítja a vírust. Egyes vizsgálatok szerint a közvetlen, déli napfény UV-sugarainak kitett koronavírus-részecskék 90 százaléka 10 percen belül elpusztul.

Egy kutatásban a nyálban jelenlevő vírusokat figyelték az északi szélesség 40. fokán, ami körülbelül Spanyolországnak felel meg. A téli Spanyolországnak megfelelő körülmények között a vírusrészecskék 15 perc alatt pusztultak el a közvetlen napsütésben, nyári körülmények között pedig 6,8 perc alatt. Ez jelentős csökkenés ahhoz képest, hogy a korábbi jelentések szerint egyes felületeken a vírus akár 72 órán keresztül is életben maradhat.

Fotó: Pixabay

A kutatók szerint a vírust nem a meleg öli meg, inkább az UV-sugárzás az, ami árt neki. Ultraviola sugarakat több helyen a fertőtlenítéshez is használnak, New York-ban például ezzel fertőtlenítik a metrókocsikat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a két méteres védőtávolság megtartásáról megfeledkezhetnénk, erre továbbra is szükség van. Viszont ha emberek közé megyünk, a szabadban kisebb az esélye, hogy elkapjuk a vírust. Zárt térben ráadásul rossz esetben akár a légkondicionáló is terjesztheti a fertőzést, a jól szellőző helyeken viszont kisebb a megbetegedés esélye.

A szabadban ráadásul kevesebb olyan tárgy van, amit sokan fogdosnak össze, így már csak ezért is kevésbé kapjuk el a vírust. A játszótér vagy a sportpark használata után viszont érdemes fertőtleníteni a kezünket, és a gyerekek kezét, és persze minél gyakrabban kezet mosni – írja a ripost.hu.

A likeBalaton.hu is számos információt összegyűjtött a vírusról a hasznosság jegyében, de olvashatsz nálunk arról is, hogy hogyan élték meg a hazai sztárok a karantént vagy hogy mit gondolnak a Balaton prominens személyiségei a járvány utáni Balatoni szezonról.

Itt találod anyagainkat.

Nyitókép: Pixabay

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva