Krausz Andrea | 2019.08.22. 17:25
Szabadság, szerelem, STRAND Fesztivál!
Egyeltalán nem ért véget a nyár a Balatonnál. A Strand Fesztiválnak köszönhetően mindenki nyitva tart Zamárdiban. A zenei felhozataláról, közvetlen hangulatáról és érdekes programjairól híres Strand Fesztivált most közvetlen közelről mutatjuk be.

Bár kicsit aggódtunk a parkolás miatt, Zamárdiban olyan rutinnal bonyolítják le a lezárásokat és a járműforgalmat, mintha legalább is a G7-csúcstalálkozón lennénk. Minden ki van táblázva, a rendőrök pont ott vannak, ahol szükség van rájuk, a hatalmas ingyenes parkolókban egyenpólós kedves csajszik irányítanak, hogy hová centizzük ki a járgányt, mindenkinek jut hely.

A bejárat előtt már megcsap bennünket a fesztiválhangulat, az utcán vidám csapatok borozgatnak a pázsiton, mások felfújható flamingókkal a derekukon rohangálnak, ők már szemmel láthatóan jól vannak, pedig még be se mentek. Kívül is működnek büfék, ideiglenesen felállított vendéglátóhelyek, a legnépszerűbb viszont az a kisbolt, ahová kettesével-hármasával engedi be a biztonsági őr a vásárlókat, a többi sorban álló előtt addig is bezáródik az ajtó. Nyilván, itt a legolcsóbb a napi betevő…

Hidegben és melegben is jól véd a fesztiválon az űrruha (Fotó: Krausz Andrea)

Az ingatlantulajdonosok a kerítésen kikönyökölve nézelődnek. Fáradt tekintetükön látszik, hogy ők tényleg helyiek. Van mit nézni, de csak mosolyognak: ez egy egészen szelíd látogatóközönség, valahogy olyan nyugis mindenki a fesztivál második napján.

A Strand Fesztivál ugyanazon a helyen van, mint a Balaton Sound, a szervezőknek nagy elismerés, hogy ezúttal is tök normális, segítőkész csapatot hoztak össze, akik a jegyvásárló helyeken, a kapuknál, vagy a benti területeken, akár a szemétszedésben is alázattal és nagy pontossággal végzik feladatukat.

Bent aztán mindjárt a Munkácsy Mihály-díjas festő-, grafikus és szobrászművész, ef Zámbó István Trabant-kiállítása fogad bennünket. Ó, Istenem! Hát hogy énekeltük együtt a 80-as évek elején a magyar underground együttes, az A. E. Bizottság dalát, hogy aszongya: Szerelem, szerelem, szerelem! Köpni kell! Ilyent akkoriban nem nagyon lehetett hallani. Ef Zámbóék dalát a világba üvölteni maga volt a megtestesült szabadságérzés.

Ef Zámbó István festette ki ezt a Trabantot (Fotó: Krausz Andrea)

A 30 éve szabadon című kiállítás a rendszerváltásra emlékezik, kifestett és félbevágott Trabantjai megidézik a Páneurópai Pikniket. A színes, felezett NDK-s autók sok helyen felbukkannak a fesztivál helyszínén, mindig szívesen kucorog bennük valaki.

Félbevágott Trabant a parton (Fotó: Krausz Andrea)

Most, hogy így megkönnyeztük a rendszerváltást, összetalálkozunk egy jópofa, sípolással kommunikáló bohóccal, akit azonnal elkezdtem videózni. Kíváncsi voltam, hogy mit rögtönöz a telefon kamerája előtt. Vette is a lapot, annyira magával ragadott, amit előadott, hogy közben majdnem lenyúlta (persze csak a drámai előadás kedvéért) a telómat. Vagyis a cég telóját.

Itt láthatjátok kettőnk performanszát!

A parton erős szél, fodrozódó hullámok fogadtak, nem sokan merészkedtek a vízbe. A WOW óriáskerék olyan sebességre kapcsolt, hogy csak néztünk. Bátor ember, aki felmerészkedik rá. A szelfi-pontokon mindenki lőtt egy-egy képet, a programsátraknál sokféle lehetőség várta és a várja még az érdeklődőket.

A legjobb fotópont a strandon (Fotó: Krausz Andrea)

Lesz még kötélhúzó verseny, kidobós, vízicsata, 3-6 fős csapatok versenyezhetnek egymással, tervezik a szervezők a tutajépítő versenyt, a Ki Mit Tud?-ot és a homokvár építő versenyt. Van STRAND Warrior ügyességi pálya, röplabda és teqball, a STRAND Art alkotó programjaiban az énekesnő, Sena segített a textilfestés, ékszeralkotás, póló készítés metodikájának kidolgozásában, a STRAND Festőiskolájában pedig a Blahalouisiana együttes tagjainak jóvoltából lehet kreatívkodni.

És itt a közkedvelt Karaoke Centrál, melynek műsorvezetője, a Comedy Central oszlopos tagja, Janklovics Péter is besegít az éneklésbe. Már akinek szüksége van rá. Mert ebben a videóban az látható és hallható, hogy van, akinek szüksége van segítségre, de akadt olyan is, akitől leesik az ember álla.

Itt láthatod:

A Diákhitel Kávézóban naponta izgalmas, érdekes előadásokon, beszélgetéseken lehet részt venni. Előadást tart Dr. Hevesi Kriszta pszichológus és Dr. Zacher Gábor toxikológus, fellép Dombóvári István humorista, a szerelem pszichológiájáról beszél Matyi Csongor pszichológus, kerekasztal beszélgetést tart a MINDSET Pszichológiai és Terápiás Központ, és itt lesz Dr. Csernus Imre is, szerdán pedig a műsorvezető Sebestyén Balázs a média útvesztőjéről mesélt.

Meg is kérdeztük Balázst, hogy mennyire fesztiválozós típus, de kiderült, hogy korábban nem annyira volt az, idén viszont bejött neki a dolog.

A koncertekről csak annyit, hogy a STRAND magyar zenei kínálata minden igényt kielégít. A Nagyszínpadon koncertező Halott Pénz, Wellhello, Majka, Punnany Massif és Rúzsa Magdi mellett 10 helyszínen összesen 180 előadó szerepel a programban, idén nőtt a színpadok száma is.

Ilyen volt a Punnany Massif:

Soha nem látott számban érkeznek világsztárok, kedden John Newman csapott jó bulit, szerdán egymást váltotta Jonas Blue és a Bastille, de fellép Jason Derulo, Anne-Mari, a Dimitri Vegas & Like Mike és Steve Aoki.

A többi színpad külföldi sztárjai között találjuk az Ofenbach és a Modestep legénységét, valamint Fox Stevensont és a Culture Shockot. A Borsodi Színpad programját magyar zenészek, művészek állították össze. Egy egész nap jut itt az Irie Maffia, Pixa, az Animal Cannibals és a Random Trip baráti körének.

Strand Fesztivál Zamárdiban (Fotó: Krausz Andrea)

A népszerű Tábortűz helyszín szervezője idén Járai Márk, a Halott Pénz énekese, aki négy napon át a hozzá közelálló előadókat látja itt vendégül. A Petőfi Rádió új helyszíne a Petőfi Part, ahol napközben a fő sávban lányok állnak a DJ-pultba.

A levegő nagyon jó, nem tapossák agyon egymást az emberek, pont kellemes a tömeg és barátságos a hangulat. Aki teheti, menjen Zamárdiba, ahol a Strand Fesztivál mellett van még egy külön program: indulása óta az elektronikus zene legkiválóbb artistjait gyűjti csokorba a B my Lake Fesztivál.

További fotókat itt nézegethetsz:

 

A fesztivál jótékonysági programjairól itt olvashatsz!

A Strand Fesztivál 1. napjának programját itt olvashatod!

A Strand Fesztivál 2. napjának programját itt olvashatod!

A Strand Fesztivál 3. napjának programját itt olvashatod!

A Strand Fesztivál 4. napjának programját itt olvashatod!

A Strand Fesztivál 5. napjának programját itt olvashatod!

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Borítókép: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva