2019.06.24. 12:00
Szakrális helyek, ha az északi parton kirándulsz
Bár most tombol a kánikula, bármikor előfordulhat, hogy elegünk lesz a strandból, és inkább kirándulnánk egyet. Mutatunk pár gyönyörű helyet, ahol a szem mellett a lélek is jóllakhat.

Tihanyi Kálvária

Tihany mindig remek célpont. A csodás panoráma és az apátság mellett érdemes felkeresni a Kálváriát is. Az eredeti 1926-tól kezdve épült. A Krisztus kínszenvedését és keresztútját jelképező, feliratos és bronz domborműves kőből készült stációit, a történelmi Magyarország vármegyéinek és szabad királyi városainak nevében állították fel. A Kálvária építményeit 1960-ban leromboltatták. Az 1990-es évektől kezdték meg a felújítását, pár éve ismét a régi pompájában tekinthetjük meg.

Fotó: Szauer Annamária

 

A magyarpolányi Kálvária

A barokk stílusú kálvária 1780 körül épült, öt sátortetős stációban életnagyságú, festett faszobrok állnak. A feljárónál áll a Fájdalmas Szűz 1901-ben emelt kőszobra, ugyanitt láthatjuk azt a keresztet, amelyet az Amerikába induló 107 polányi adományából állítottak, s ezért „amerikai keresztnek” is nevezik.

Fotó: Szauer Annamária

A Kálváriára 153 lépcső vezet fel, érdemes megtenni ezt a távot, mert a tetejéről is csodálatos látványban lehet részünk.

 

Pálos kolostor romjai, Salföld

A középkori kőkúti pálos kolostor romjait a mai Salföld falu határában találhatjuk meg. Az 1200-as években épült, Szent Mária Magdolna tiszteletére. A kolostor valószínűleg az 1554. november 7-i Tihanyt és Csobáncot eredménytelenül támadó török hadjárat áldozata lett, innentől kezdve már csak romként utalnak rá.

Fotó: Szauer Annamária

 

Urunk Mennybemenetele templom, Sümeg

A Plébániatemplomot 1756-ban építtette Padányi Biró Márton veszprémi püspök a korábbi templom helyére. Falait Franz Anton Maulbertsch osztrák festő freskói díszítik. A templomot gyakran nevezik a „rokokó sixtusi kápolnájaként”. Az épület egész belső része – az oldalfalak, a mennyezet, a hajó, a szentély és a kórus – egyetlen, harmonikusan egybeolvadó nagy festmény.

Fotó: miserend.hu

(Borítóképen a magyarpolányi panoráma)

 

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva