Bólyi Alexandra | 2018.11.06. 10:00
Szállodai szolgáltatások típusai #1 – A masszázsok
A hűvös évszakokban sem kell elvetni a Balaton-parti kiruccanás gondolatát, hiszen sok helyen várják a pihenésre, gyógyulásra vágyókat a wellness szolgáltatások széles skáláját kínálva. Az ajánlatokat sokszor fantázia nevekkel teszik vonzóbbá, amiből nehéz kitalálni, hogy mit is rejt valójában. Sorozatunkban a termalfurdo.hu tudástárából szemezgetve, ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, segít oldani a stresszt és a mozgást is jól kiegészíti. A krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része. Ma már sokféle masszázsfajta közül választhatunk. Vannak európai eredetű masszázsok, mint a legismertebb: a svédmasszázs, és keletiek, amelyek közül a thai masszázs, például, a test különböző izomcsoportjait mozgatja ki. A rendszeres masszázs javítja a teljesítményt, növeli a rugalmasságot, csökkenti az izomlázat, a regenerálódáshoz szükséges időt, javítja az izomtónust, és a hajlékonyságot.

Ayurvedikus masszázsok
Az ayurvédikus masszázs egy Indiából származó, holisztikus masszázsterápia, mely az ősi ayurvedikus tanításokon alapszik. Lényege, hogy a masszázsra érkező vendéget a személyiségtípusának megállapításával egyénre szabott kezelésben részesítik, különös tekintettel a megfelelő olajhasználatra.

Alakformáló masszázs
Az alakformáló masszázs a svéd masszázs fogásainak felhasználásával segít megszabadulni a problémás helyeken – has, fenék, combok – előforduló zsírpárnáktól. A módszer hatékony, de csak megfelelő testmozgással és diétával érhető el a kívánt eredmény.

Akupresszúrás masszázs
Az akupresszúrás masszázs a hagyományos kínai orvoslásból eredő kezelés, mely az akupunktúrához hasonlóan a test meghatározott pontjainak stimulálása útján enyhíti a panaszokat. A kínai orvoslás szerint a testen több ezer olyan pont helyezkedik el, amelyeken keresztül az ún. meridiánokban áramló életerő (csí) irányítható. Számos fogás, nyomás könnyen elsajátítható és önállóan is alkalmazható. Fontos tudni, hogy az akupresszúrás pontok nyomása furcsa bizsergést, enyhe fájdalmat vált ki. Bizonyos pontok nyomásával a fejfájás, a hányinger, a szemfájdalom azonnal és látványosan megszüntethető; használják ezeket a pontokat a rosszullét enyhítésére, a szellemi fáradtság leküzdésére, a szervek működésének serkentésére.

Aroma masszázs
Az aroma masszázs során használt különleges illóolajok masszírozással könnyen jutnak a bőr felszínén át a vérkeringésbe, ahol az egész szervezetre kifejtik jótékony, nyugtató vagy éppen serkentő hatásukat. A masszázs segíti a salakanyagok eltávozását a szervezetből, serkenti a vér- és nyirokkeringést, erősíti az immunrendszert. Alkalmazása során a bőr és az érhálózat rugalmasabbá válik, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és stresszoldó hatással is rendelkezik. Az illóolajok belégzése további pozitív, érzelmi és lelki választ vált ki, ezáltal lelki eredetű problémák kezelésének kiegészítésére, illetve alvási zavarok esetén is ajánlják. A masszázs és illóolajok együttes hatására az örömérzetért, jókedvért felelős ingerület átvivő anyagok, vagyis endorfinok szabadulnak fel. A kezelést főként lágy, simító fogások jellemzik.

Hawaii gyógymasszázs
A hawaii gyógymasszázs, más néven lomi-lomi masszázs az egyik legősibb masszázsforma, a hagyományos keleti koncepción alapul, hatása egyszerre zajlik fizikai, szellemi és lelki szinten is. Különleges technikát igényel, a masszőr alkarját és tenyérét használja az egész testfelületen suhanó, egyfajta táncos mozdulatokkal. A masszázs nyugtató, lazító hatású, feloldja a különböző fizikai és pszichés blokkokat is, a test egészére kifejti jótékony, gyógyító hatását. Csökkenti a fájdalmat, javítja az emésztést, az asztmás panaszokat, normalizálja a vérnyomást, harmonizálja az anyagcserét és erősíti az immunrendszert. Pszichés szinten segít megbirkózni a stresszel, neurózissal és depresszióval egyaránt.

Hangmasszázs
Hangmasszázs vagy hangterápia során úgynevezett hangtálakat használnak, az általuk keltett kellemes rezgések sejt szinten fejtik ki jótékony hatásukat a szervezetre nem csak testileg, de szellemileg is. A terápia első részében a páciens hason fekszik, csukott szemmel, miközben a terapeuta megszólaltatja az akár több percig is hangot adó tálak egyikét. Ezt követően a hangtálakat a testre helyezik, ahol azok ütés hatására tovább rezegnek. Amikor a bőrfelülettel érintkeznek, a rezgés könnyen tovább terjed, köszönhetően annak, hogy a szervezet kétharmada folyadékból áll. A rezgés így az egész testen végighullámzik, kifejtve gyógyító, stresszoldó, lazító hatását. A hangterápia alkalmas a feszültség, a migrén elűzésére, az érzelmi blokkok oldására, az izomfájdalmak, görcsök enyhítésére, az immunrendszer erősítésére, emésztési és keringési zavarok orvoslására, de gyermekek viselkedési zavarainak enyhítésére, koncentrációs képességük javítására, sőt sokat síró csecsemők megnyugtatására is.

Hidratáló masszázs
A hidratáló masszázs során a bőrszövet vízzel, nedvességgel telítődik. Ez a masszázsfajta segíti az elhalt hámsejtek eltávolítását, élénkíti a keringést, feltölti, hidratálja, ezáltal feszesebbé teszi a bőrt. Mindeközben kellemesen ellazít és csökkenti a stressz szervezetre gyakorolt káros hatásait. A kezelés során először bőrradírozással, peelinggel távolítják el az elhalt hámsejteket, simító és dörzsölő fogásokkal, ennek hatására a mélyebben fekvő fiatalabb sejtek növekedése is fokozódik. Ezt követően mélytápláló krémekkel, különböző olajokkal, vitaminokkal együtt történik a bőr táplálása és a bőr anyagcseréjének fokozása. A folyamat következtében az antioxidánsok, öregedés gátlók és hidratálók könnyebben jutnak be a bőrbe hogy ott kifejtsék jótékony hatásukat.

Jin shin do masszázs
A jin shin do masszázs egy speciális, gyógyászati, akupresszúrás technikán alapuló masszázsfajta, mely egyesíti a hagyományos japán akupresszúra, a klasszikus kínai akupunktúra, a taoista filozófia, a qigong légzés- és mozgástechnika, a Reichain szegmentális elmélet és az Erickson-féle pszichoterápia elveit. A masszázs során az akupresszúrás pontok ujjal történő nyomása a szervezetre pozitív hatással van. A testen egy adott pont nyomásával a funkcionális és energetikai kapcsolatoknak köszönhetően a kezelés a szervezet távolabbi pontjaira is eljut, ahol kifejti jótékony hatását. Relaxációs terápiát nyújt, amely segíti a tartós fájdalom megszüntetését, oldja a feszültséget, csökkenti a stresszt. A kezelés folyamán a vendég teljesen fel van öltözve.

Kötőszöveti masszázs
A kötőszöveti masszázs a gyógymasszázsok csoportjába tartozik, ezért kizárólag betegek kezelésénél alkalmazzák. A kezelés során a páciens általában ülő helyzetben van, a masszírozás többnyire a hát felületén történik. A svéd masszázshoz hasonló technikán alapul, de vonatkozik rá néhány speciális szabály. A belső szervek, szervrendszerek megbetegedése következtében a kötőszövetben feszülés jön létre, és mivel a testünk vegetatív idegrendszere és a kötőszövete között kapcsolat áll fenn, a kötőszövet mechanikai ingerlésével normalizálni lehet a vegetatív idegrendszer tónusállapotát, így hatva a szervek működésére. Bár nem a legkellemesebb masszázsforma, érszűkület, vegetatív eredetű ritmuszavarok, gyomorhurut, reumás ízületi megbetegedések, pajzsmirigy megbetegedések, a bél beidegzési zavarai, egyes légúti betegségek, alvászavarok és perifériás idegsérülések esetén kimondottan jótékony hatású. A kötőszöveti masszázst ciklikusan ajánlott alkalmazni. Egy ciklus általában 13-18 alkalomból áll, ezt egy negyedéves szünetnek kell követnie. A masszázst az első kezelések során 30-40 percig kell alkalmazni, majd később, a feszülés enyhülésével lehet csökkenteni 20-30 percre. A kívánt hatás érdekében az első néhány alkalmat folyamatosan kell végezni naponta, a további kezeléseket pedig heti háromszor.

Lábmasszázs
A lábmasszázs az alsó végtagok masszírozást jelenti. Magában foglalja a talp, a lábfej, a boka, a vádli, a térd és térdhajlat, a comb, valamint a farizom területét is. Kifejezetten hasznos akár egész napos ülés, akár napi sok órás állás, szaladgálás esetén, melyek jelentősen megterhelik az alsó végtagokat. Az olyan sportokat űzők esetében pedig, ahol kiemelten szükség van a lábak folyamatos igénybevételére, elengedhetetlen fontosságú a masszázsok ezen formája.

Lávaköves masszázs
Ennek a kezelésnek az alapját a kb. 50 °C-ra felmelegített sima, kerekre csiszolt kövek képezik, melyekből 40-et a test különböző energiaközpontjain helyeznek el. A forró kövek mellett néhány jéghidegre hűtött márványkövet is elhelyeznek ezen pontok némelyikén. A hideg-meleg inger által kiváltott stimuláció hasonlóképpen működik, mint a Kneipp-kezelés esetén. A lávaköves, vagy más néven La-Stone masszázs izomlazító hatású, amelyet tovább fokoznak az intenzív masszázsfogások. A tulajdonképpeni masszázs, amelyet különböző nagyságú kövekkel végeznek, csak gondos előkészületek megtétele után kezdődhet. A jó közérzetről a testet borító illatos olajok és a gyengéd zene gondoskodik.

Méregtelenítő sómasszázs
A méregtelenítő sómasszázs egy vitalizáló, hidratáló, méregtelenítő masszázsforma, mely során az egész testet átmasszírozzák. A kezelés során a só és a masszázsolaj együttes használata biztosítja a bőr egészségesebbé, fiatalosabbá, üdébbé válását, a só illóolaj tartalma pedig elősegíti a szervezet felfrissülését, megnyugtatását. A sómasszázs képes a bőr mélyebb rétegeinek kitisztítására, az elhalt hámsejtek és salakanyagok eltávolítására, ezáltal javítja a vérkeringést, serkenti a nyirokműködést, növeli a bőr oxigénfelvevő és vízmegkötő képességét, valamint csökkenti a reumatikus fájdalmakat is. A kezelés általában 45 percet vesz igénybe.

Nyirokmasszázs
A nyirokmasszázs célja, hogy a nyirokrendszer zavarai következtében a szövetekben felgyülemlett vizet eltávolítsa, a duzzanatokat megszüntesse, élénkítse az immunrendszert. Nyirokmasszázs során simító, pumpáló mozdulatokkal ürítik ki a nyirokcsomót, meggyorsítják a pangó nyirok eltávozását.

Orvosi gyógymasszázs
Az orvosi gyógymasszázst gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi, általában kiegészítő kezelésként. Jól alkalmazható a gyógytornák előtt az izomzat kilazítására vagy éppen az izomtónus visszanyerésére. Formái svéd, reflexzóna és nyirokmasszázs.

Thai masszázs
A thai masszázs során nem az izmokat ingerlik, hanem akupunktúrás pontokra gyakorolnak nyomást. A masszőrök nemcsak a tenyerüket és ujjaikat használják, de a könyöküket, térdüket, talpukat is. Az eljárásnak saját koreográfiája van, túlnyomórészt nyújtógyakorlatokból áll. Célja a jó közérzet biztosítása mellett a relaxáció elősegítése, méreganyagok kitisztítása a szervezetből, fájdalmak csillapítása. Gyógyhatással van a szívre és a keringési rendszerre, az emésztőrendszeri és mozgásszervi megbetegedésekre, alkalmazásával jól kezelhetők az ízületi funkciós zavarok. A klasszikus thai masszázs szárazmasszázs, vagyis olajok, krémek nélkül alkalmazzák, a páciensen ruha van. A meditációs kezelésbe beépülnek a kínai reflextan és az ajurvéda elemei is.

Tibeti gyógyító masszázs
A tibeti gyógyító masszázst a keleti masszázstechnika és a holisztikus szemlélet jellemzi, mely a test energiáinak áramlásán, a test és a szellem harmóniájának megteremtésén alapul. A hatékony gyógyítás érdekében a kezelés alkalmazásával figyelembe veszik a páciens alkatát és életkörülményeit is. Fokozza az anyagcserét, ezáltal elősegítve a salakanyagok kikerülését a szervezetből. Ellazítja az izmokat, javítja a vérkeringést, oldja a feszültséget és a szorongást. Komplex kezelés, mely méregteleníti a szervezetet, energetikai szempontból pedig feltölti. A masszázs megfelelő aromaterápiával való kombinálása a kezelést még hatékonyabbá teszi, ruhában is végezhető.

Vákuummasszázs
A vákuummasszázs a nyirokmasszázs egy speciális formája, melyet köpölyözéssel végeznek. Alakformáló, méregtelenítő kezelés, javítja a vér- és nyirokkeringést, elősegítve a szervezet méregtelenítését, miközben erősíti az immunrendszert. Regeneráló kúrák esetén jól használható kiegészítő módszerként. Alkalmas a cellulit, azaz a narancsbőr megszüntetésére, terhességi csíkok, striák és ödémák kezelésére. A kezelést üveg, harang formájú szívócsövekkel végzik, melyet a kezelendő bőrfelületre helyeznek. A harangban létrejövő vákuum beszippantja a bőrt és így fejti ki jótékony hatását.

Vibrax gépi masszázs
A vibrációs gépi masszázs ideális kiegészítője lehet a kézinek. Önmasszázsként vagy más személy által végzett masszázsként is lehet alkalmazni. A készüléket elektromotor hajtja, frekvenciája és a rezgés erőssége állítható. A páciens bőre és a készülék között különféle méretű és formájú közdarabok teszik lehetővé az érintkezést. A gépi masszázs a többi masszázsformához hasonlóan az izmokban fellépő fájdalmak csökkentését szolgálja, valamint a test ellazulását teszi lehetővé. Használata serkenti az izomzat szöveteinek anyagcseréjét, segítséget nyújt a gyakori hát- és derékfájás, fejfájás, keringési panaszok és stressz esetén. Előnye, hogy a használó saját alkatához igazodóan állíthatja be az igényeinek leginkább megfelelő programot.

Víz alatti vízsugármasszázs (tangentor)
A víz alatti vízsugármasszázs egyénileg történik orvosi kádban. A melegített vezetékes vizet, termálvizet vagy gyógyvizet egy csőből kézzel irányítják a test különböző pontjaira. Erősíti a legyengült izmokat, javítja a vérkeringést, felszabadítja a letapadt szöveteket, helyreállítja a bőr állapotát. Emellett közérzetjavító, frissítő hatása is van.

Forrás: termalfurdo.hu
Fotók: pixabay.com, unsplash.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva