Bólyi Alexandra | 2018.11.09. 12:00
Szállodai szolgáltatások típusai #2 – A szaunák
A hűvös évszakokban is sok helyen várják a pihenésre, gyógyulásra vágyókat a wellness szolgáltatások széles skáláját kínálva. Az ajánlatokat sokszor fantázia nevekkel teszik vonzóbbá, amiből még nehezebb kitalálni, mit is rejt valójában. Sorozatunkban a termalfurdo.hu segítségével ehhez szeretnénk bővebb információt adni.

Aroma gőzkabin
Az aroma gőzkabin olyan magas, 80-100 százalékos páratartalmú helyiség, ahol a hőmérséklet nem haladja meg az 50-55 °C-ot és a levegőjét különféle növényi illóolajokkal illatosítják. Az illóolajok – speciális élettani hatásaik szerint – frissíthetnek vagy relaxálhatnak.

Aromakabin (illatterápiás kabin)
Az aromakabinban, vagy más néven illatterápiás kabinban a különböző hőmérsékletű és páratartalmú helyiség levegőjét illatosítják különféle növényi illóolajokkal. Az illóolajok belélegezve és a bőrön át felszívódva is kifejtik jótékony hatásukat a szervezetre. Belélegezve egyes illóolajok könnyítik a légzést, segítik a légút regenerálódását. Az aromakabin használata segítségével az illóoljaok képesek hatni az emberek hangulatára, kognitív, pszichikai és fizikai állapotára egyaránt. Lehet nyugtató vagy éppen frissítő hatású. A leggyakrabban használt illóolajok közé tartozik a borsmenta, levendula, citrus, eukaliptusz, jázmin, kamilla, zsálya, fenyő, teafa, verbéna, ilang ilang, rozmaring.

Bioszauna
A bioszauna olyan alacsony, 45-60 °C-os hőmérsékleten üzemelő szauna, amely nem megterhelő a test számára, így idősebbek és gyermekek is biztonságosan használhatják. Gyakran párosítják színterápiával, vagy aroma- és illóolajok alkalmazásával, így fokozva az ellazulást.

 

Fényterápiás szauna
A fényterápiás szaunákban a szaunázás jótékony hatásait színterápiával egészítik ki. A színek a különböző energiaközpontokra képesek hatást gyakorolni.
A vörös különösen a nemi szervek működését befolyásolja, a test, szellem és lélek méregtelenítését segíti.

A narancs a hát keresztcsonti részére, a gyomorra, a belek bizonyos területeire, valamint a vesékre és mellékvesékre fejt ki hatást, szabályozza a hormontermelődést mindkét nem esetében. Segíti az emésztést és a kiválasztást, valamint a félelmek oldásában is támogat.
A sárga az emésztőrendszer, máj, bőr és idegrendszer működését képes serkenteni. A cukorbetegség, depresszió, emésztési panaszok, bőrelváltozások, fülbetegség orvoslásában vesz részt.

A zöld általános gyógyító szín. Segíti a negatív érzelmek szétoszlatását, oldja fejfájást és serkenti az epeműködést. Altató hatású.
A kék a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, torok, tüdő működését befolyásolja, de a testtömeg szabályozására is hatással van. Segít feloldani a félelmeket, emellett hűsítő, nyugtató hatást fejt ki. A visszerekre is jó hatást fejt ki.

Az indigó a csontokra, gerincre, agyműködésre hat. Segít a vesebetegségek, pajzsmirigy túlműködés kezelésében, a gerinc-, hát-, derékfájdalmak enyhítésében.

A lila az agyműködésre és az immunrendszerre serkentőleg hat. Belső gyulladásos folyamatok és idegrendszeri panaszok oldásában vesz részt.

 

Finn szauna
A finn szauna magas, 70-100 °C hőmérsékletű szauna alacsony páratartalommal. Használata közben kitágulnak a pórusok, az izzadás hatására a bőrből és a szervezetből könnyen eltávoznak a méreganyagok. A szaunát követő szabadban történő lehűlés, hideg vizes medencében történő megmártózás és a hideg öntetek által felélénkül a vérkeringés és erősödik az immunrendszer.

 

Gőzkabin
A gőzkabin olyan magas, 80-100% páratartalmú helyiség, ahol a hőmérséklet nem haladja meg az 50-55 oC-ot. A meleg gőz hatására a pórusok kitágulnak és kitisztulnak. A gőzkabin használata ajánlott asztma, reuma, rekedtség, izomfájdalmak és egyes keringési zavarok esetén.

Hőlégkamra
A különféle hőkamrák közül megkülönböztetünk hőlégkamrát, gőzfürdőt és szaunát. A hőlégkamra egy olyan, 60-80 °C-ra felfűtött helyiség, amelynek levegője száraz, kevés vízgőzt tartalmaz. Használata során az erős izzadás tiszítja a bőr pórusait, ezáltal befolyásolja a test ásványianyag-összetételét. Emellett javítja a vérkeringést, csökkenti az izomfeszültséget, elősegíti a légzőszervek kitisztítását, enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat, fokozza az anyagcserét, továbbá erősíti az immunrendszert. Gyakran használják az egészséges emberek edzésére vagy a vagy sportolók testsúlyának csökkentésére is. A javasolt benntartózkodási idő 10-15 perc.

Infrakabin
Az infrakabinban a páratartalom és a hőmérséklet is alacsony kb. 40 oC, ezért a test felhevülése viszonylag lassan következik be. A hagyományos szaunával ellentétben az infravörös hőforrás nem a levegőt melegíti fel, hanem a testet, ezáltal alacsonyabb hőmérsékleten kezd izzadni a szervezet, a hatás pedig mélyrehatóbb. Az infrasugár 1 cm mélyen behatol a bőrfelszín alá, ahol fellazítja a bőr alatt lévő salak- és méreganyagokat, majd kijuttatja a verejtékmirigyeken keresztül a szervezetből. Az infrakabin fokozza a nyirok és vérkeringést, az immunvédelmet és a sejtek regenerációs hajlamát. Izomlazításra, sérülések, balesetek, műtétek utáni rehabilitációra alkalmazható.

Inhalatórium
Az inhalatórium egy olyan helyiség, ami légúti megbetegedések gyógyítására szolgál, mégpedig úgy, hogy a betegek gyógyvizes párát lélegeznek be a kezelés során. Ez a folyamat elősegíti a letapadt váladék felszakadását és kiürülését a szervezetből, valamint megszünteti a légzőszervekben jelen lévő gyulladásokat. Hatékonyan kezeli a náthát, az arc- és egyéb melléküreg gyulladását, légcsőhurutot, torokgyulladást, segíti az olyan kellemetlen tünetek, mint az orrdugulás, köhögés, megszüntetését.

Krioszauna
A tradicionális szauna ellentéte, melynél nagyon alacsony (-120 és -170°C közötti) hőmérsékleten zajlik az 1-3 perces kezelés. A krioszauna, vagy más néven jégszauna jótékony hatásai közé tartozik az anyagcsere folyamatok javulása, a bőr rugalmasabbá válása és a fájdalomtűrő képesség szintjének növelése, valamint a kezelés segíthet a fogyásban is.

Kristály gőzkabin
A kristály gőzkabin olyan magas, 80-100% páratartalmú helyiség, ahol a hőmérséklet nem haladja meg az 50-55 oC-ot, így a kevésbé forró, nedves gőz kíméletesebben izzaszt. Jótékony hatása a szaunáéhoz hasonló: relaxáló, immunrendszer erősítő és méregtelenítő. Különlegessége abban rejlik, hogy a gőzkabin közepén egy hegyi kristályt helyeznek el, melynek pozitív energiái garantálják a különleges kikapcsolódás élményét.

Orosz szauna
Az orosz szauna – a finn szaunával ellentétben – a nedves hőkezelések közé tartozik. Érdekessége, hogy a 60-70°C-ra hevített köveket állandóan locsolják, ezért folyamatos a gőzképződés, így akár 80%-os páratartalom is kialakulhat, ezáltal nedves, trópusi klímához hasonlóvá válik a levegő. Ebben a szauna típusban kizárólag fatüzelésű szauna kályhát használnak. A benne található nagy mennyiségű köveket illóolajos vízzel is locsolják.

Ha a hőmérséklet a kövek lehűlésével csökken, kevés vizet permeteznek a kövekre, amely azt azonnal elpárologtatja. Így folytatódhat az izzadás, a rövid idő alatt felforrósodott test pedig sok vizet képes elpárologtatni. Előnye, hogy a szükséges idő többnyire negyed órát sem tesz ki, és ennyi idő alatt a szív és a vérkeringés még nem kap komoly terhelést. A hagyományos orosz gőz szauna elengedhetetlen kelléke a szauna sapka és a szauna virgács is. Előbbivel a fejet védik a túlhevüléstől, utóbbi használatával pedig élénkítik a vérkeringést.

Stollen szauna
A stollen szauna a klasszikus finn szauna egyik variációja, kővel kirakott száraz szauna, alacsony páratartalommal. Nevét különleges belső kialakításáról kapta, falai ugyanis kövekből vannak kirakva. Az ilyen szauna típusok egyedi hangulatot teremtenek a gyenge megvilágításokon keresztül, ablaka nincsen, a szaunakályha pedig tábortűzhöz hasonlító látványt idéz. A stollen szaunát akár 100 °C-ra is felfűtik, az alacsony páratartalom pedig annak köszönhető, hogy a kőfalak felveszik a szaunakályha által leadott hőt. Ebben a szaunatípusban is lehet felöntést tartani, ehhez általában erős aromás illatokat alkalmaznak. Használatának ajánlott időtartama 10-20 perc.

Tepidárium
A tepidárium olyan langyos melegedő, melyben a levegőt a testhőmérséklet körüli hőmérsékletre, 35-40 °C-ra fűtik, 40-60%-os páratartalom mellett. A kellemes testmelegben nem vagy csak kevésbé kezd izzadni a test, de egyenletesen átmelegszik, a hőfelvétel-leadás méregtelenít, kisimulnak az idegek. Ez a helyiség megfelel azoknak is, akik betegségük okán nem használhatják a szaunát vagy a gőzfürdőt.

Forrás: termalfurdo.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva