Bólyi Alexandra | 2018.12.09. 12:00
Szállodai szolgáltatások típusai #4 – Tornák, fitness
A hűvös évszakokban is sok helyen várják a pihenésre, gyógyulásra vágyókat a wellness szolgáltatások széles skáláját kínálva. Az ajánlatokat sokszor fantázia nevekkel teszik vonzóbbá, amiből még nehezebb kitalálni, mit is rejt valójában. Sorozatunkban a termalfurdo.hu segítségével, ehhez szeretnénk bővebb információt nyújtani.

Aerobic
Az aerobic egy olyan, könnyűtől a közepes intenzitásig terjedő, zenére és csoportosan végezhető mozgásformák csoportja, mely során az általános fittséget javító és fejlesztő munkavégzés történik, aerob jellegű terheléssel. Aerob tevékenység folyamán a szervezet elsősorban szénhidrátok, majd zsírok oxigén jelenlétében végbemenő lebomlásából nyer energiát. A szervezet gazdaságos munkavégzését az oxigén felvételének és -felhasználásának egyensúlya biztosítja. Az aerobic valójában egy élénk zenére folytatott, alakformáló testedzés, tánctorna, mely minden fő izomcsoportot megmozgat, így egész testre kiteredő testmozgásprogram. Állóképességet és erőt egyidejűleg fejlesztő foglalkozás.

Aquafitnesz (vízi aerobic)
Az aquafitnesz, vagy vízi aerobic a tréner utasításainak követésével, gyakran zene kíséretében, vízben végzett gimnasztika. Ez a mozgásforma hatékony módon használja fel a víz természetes ellenállását és felhajtóerejét. Előnye, hogy különösen ízületkímélőnek számít, ugyanakkor javítja a kondíciót és a bőr alatti szöveteket is masszírozza. A vízben végzett mozgás során nagyobb a kalóriafelhasználás, mint azonos szárazföldi megterheléskor, mégsem lép fel másnap izomláz.

Fit-ball tréning
A fit-ball tréning során egy tudományosan kifejlesztett eszközzel, a fit ball-al való gyakorlatok végzése történik. Lényege, hogy a helyes testtartásért felelős izmok erejét és nyújthatóságát fokozza azáltal, hogy a munkavégzés alkalmával folyamatosan alkalmazkodni kell az eszköz instabilitásához. Használata során az egyensúlyozás és a balanszírozás elengedhetetlen a gyakorlat végzéséhez, ennek élménye pedig pozitívan hat a központi idegrendszerre. A rendszeresen végzett tréning hatására az izmok összjátéka és koordinációja fokozatosan javul, kialakul az izmok együttműködése, az ízületek mozgásterjedelme megnövekszik. Az összeállított gyakorlatok során az izmok nem izoláltan, hanem mozgásláncolatokban rendezetten a tér minden irányú kiterjedésében vesznek részt a feladat végrehajtásban.

Callanetics
Egy speciális testformáló módszer, hatékony alakformáló torna, mivel a mélyizmokat mozgatja meg. Lassú, kontrollált izommunkán alapuló tevékenység, mely segít megelőzni a hátfájást, csontritkulást, meszesedést és jó közérzetet biztosít. Célja elsősorban nem a súlycsökkentés, hanem a sportos testalkat kialakítása az izomtónusok kiemelése révén. Főként azoknak ajánlott, akik nem szeretik, vagy nem végezhetnek dinamikus, élénk tempójú mozgást, így idősek, betegek számára is megfelelő mozgásforma. A gyakorlatok során a hátat és a gerincet nem éri túlzott terhelés, végzését követően rövid idő után tapasztalható az alakra, testtartásra, kondícióra és a közérzetre kifejtett pozitív hatása. A Callanetics alapelve a gyakori ismétlés, az óra során mindenki egyéni tempóban dolgozik, és a gyakorlatok többségéhez nem szükséges speciális segédeszköz sem. Az egyszerű bemelegítést követően általában kis kiterjedésű mozgással végzett fenék, csípő, láb, és has formálására szolgáló gyakorlatok következnek.

Fitneszterem
A fitnesz egy olyan állapot, életforma, mely optimális fizikai és pszichikai működési harmóniát jelent. Az egészséges életmódot és az esztétikus külsőt helyezi előtérbe. A fitneszteremben lehetőség van olyan testgyakorlatok végzésére, melyek célja a jó fizikai erőnlét, a szív és a vérkeringés, valamint a tüdő tartós teljesí­tő­ké­pes­sé­gé­nek fejlesztése.

Gerinctorna
A gerinctorna tartásjavító, egészségmegőrző mozgásforma. Célja, hogy megerősítse, megnyújtsa és ellazítsa működésüknek megfelelően azokat az izmokat, melyek aktívan részt vesznek a helyes testtartásban. A gerinctorna abban különbözik más mozgásformáktól, hogy végzése során egy speciálisan összeállított gyakorlatsort alkalmaznak, mely segíti a gerinc épségének fenntartását, így nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének is fontos eszköze. A gerinctorna ajánlott az ülőmunkát végzőknek, a rendszeresen visszatérő nyak-, hát- és derékfájásban szenvedőknek, valamint azoknak is, akik testtartásukon szeretnének javítani. A hosszútávú eredmény elérése érdekében heti 2-3 alkalommal javasolt gerinctorna végzése, hogy a törzs izmai folyamatosan regenerálódhassanak, de a kezdő deformitások is kiküszöbölhetőek a segítségével. A gerinctornát vezető szakember mindig figyelembe veszi a fokozatosság elvét, illetve alkalmazkodik a résztvevők általános állapotához és alapbetegségeihez, esetleges korábbi sérüléseihez, de nagy hangsúlyt fektet az ízületek védelmére is. A foglalkozás további előnye, hogy végzése nincs korosztályhoz kötve. A résztvevők jobb közérzetet, javuló szellemi és fizikai állóképességet tapasztalhatnak, ráadásul rendszeres mozgással jelentősen csökkenthető a II. típusú diabétesz, a magas vérnyomás és az elhízás kialakulása is.

Fotók: pixabay.com, unpsplash.com

Jóga
A mai, nyugati értelemben kétféle jógát különböztetünk meg, ezek a testi és szellemi jóga. Az önismeret fejlesztésére és a különböző életszemléletek egyesítésére használják. Célja a testi és a szellemi erők felébresztése. Egyaránt tartalmaz tradicionális elemeket a hinduizmusból, mint erkölcsi és etikai alapelveket, a test megerősítésére és jó állapotának megőrzésére szolgáló pózokat, spirituális filozófiát, guru általi útmutatást, mantrák ismételgetését, légzés szabályozását és az elme meditációval történő lecsendesítését. A jóga rendszeres, mindennapos gyakorlása javítja az egészséget és életminőséget, jó közérzetet teremt és mentális megtisztulást is hoz.

Vízi torna
Vízi torna alatt vízben végzett mozgásformák összességét értjük. Népszerűségét számos előnyének köszönheti. Egyrészt nem kötik korhatárhoz, sem úszástudáshoz. Mivel a víz sűrűsége nyolcszázszor nagyobb, mint a levegőé, teljes mértékben kíméli az ízületeket, a gerincoszlopot és a test egész támasztórendszerét, miközben komoly erőfeszítésre készteti az izmokat. A vízben mozgatott különféle segédeszközök mozgatása során a sérülés valószínűsége jóval kisebb, mintha ugyanezeket a szárazföldön, levegőben végeznénk, a vízben végzett gyakorlatok ugyanis nem terhelik a csontokat és a szalagokat. Nyomás hatására kitágulnak a vénák, ezáltal a szív is több oxigénhez jut, valamint a légző rendszer munkája is könnyebbé válik. Kifejezetten ajánlott mozgásmódszer súlyfelesleggel küzdők, idősek, nem megfelelő fizikai állapottal rendelkezők számára, de ugyanúgy ajánlható sportolóknak csupán kiegészítő mozgásként, illetve azoknak is, akik valamilyen betegség vagy sérülés után szeretnének állapotukban javulást elérni.
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva