LikeBalaton | 2021.10.18. 12:00
Szamizdat iratot, tárgyat őrzöl? - Légy része a történelemnek!
Szamizdat - Erjedés a felszín alatt - ez a címe a Laczkó Dezső Múzeum projektjének, mely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával zajlik. A Veszprém megyeiekhez fordulva azt kérik, hogy aki a kommunista érában tiltottnak minősített kiadványt, iratot, hangfelvételt, tárgyat őriz, azzal gazdagítsa az intézmény gyűjteményét.

A múzeum jelentős szamizdatanyagot vásárolt, illetve az állományába került a Petőfi Irodalmi Múzeum szamizdat-gyűjteményének egy része. Ezzel az ország egyik legfontosabb ilyen jellegű irategyüttese jött létre.

A Laczkó Dezső Múzeum rendelkezésére álló forrásanyagok bővítése érdekében dokumentumgyűjtést indít, amely során Veszprém város és a megye polgáraihoz fordul. A kulturális ellenállás fogalmán belül minden jelenséget fontosnak tart, azaz a rendszerváltás felé mutató, a rendszer korlátai ellen ható és Veszprém városához vagy a megyéhez köthető valamennyi folyamat, esemény, szerveződés emlékanyagát gyűjti. Ezzel kapcsolatban vár minden írott dokumentumot, fotót, hangzó anyagot, tárgyi emléket.

A gyűjtés során bekerült dokumentumokat, valamint a Laczkó Dezső Múzeum szamizdat-gyűjteményének meghatározó darabjait a 2023-ban nyíló interaktív kiállításon mutatják be.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva