Mihály Szilvia | 2019.12.31. 14:00
Szaunabakik, avagy mit ne tegyünk a szaunavilágban!
Elmondjuk, miért ne locsolj szilveszterkor pezsgőt a szaunában, és miért nem jó ötlet, ha narancshéjat dobsz a szaunakályhára!

Az önfeledt szállodai wellness pihenés során főleg a téli időszakban kellemesen ellazulhatunk a szaunákban. Sokan vannak, akik eddig még nem próbálták, vagy csak ritkán szaunáznak, és nem tudatosan használják a szaunát és a gőzfürdőt.
Mutatunk néhány példát, amit nem illik, nem szabad vagy egyenesen veszélyes a szaunavilágban tenni.

Kezdjük egy érdekes, de nagyon tipikus történettel:
– 2007-ben próbáltam ki először a szaunázást. Az egyik kollégám beszélt rá arra, hogy üljünk be szaunázni. Bementem papucsban, fürdőnadrágban és harsányan elkezdtünk sztorizgatni. Egy bent ülő vendég szólt rám, hogy menjek ki, vegyek szaunalepedőt, és ha lehet, fogjuk be a szánkat.
Dünnyögtem, hogy ez miért jó, de a következő hétvégén is szaunáztam.
A szauna előtt volt egy dézsa víz, én azzal jól benedvesítettem, bekentem magam, majd beültem a forró szaunába. Kellemes mentolos illata volt a víznek, azt gondoltam, ez majd hűsít a melegben. Egy-másfél perc múlva, amikor átmelegedtem, az egész testem elkezdett égni, gyorsan kimentem, majd zuhanyzás nélkül beleugrottam a legközelebbi medencébe. Ez a hideg merülőmedence volt, ahonnét farkasüvöltéssel távoztam. Senki nem mondta, hogy ez hideg lesz. Kb. 9 fokos volt.

El sem hiszed, de ez Szabó Zoltán szaunamester sztorija, aki bevallotta a likeBalaton olvasóinak, hogy első alkalommal, 12 évvel ezelőtt neki sem volt halvány fogalma sem arról, mi a jó ebben a melegben ücsörgős pihenésben. Ma már ő oktatja a szaunamestereket, szaunaprogramjai pedig országszerte szaunakedvelők százait vonzzák a szállodákba.

Fotó: Hotel Zenit

– Ha nem tudjuk, mire kell készülni, bizonytalanok leszünk, és néha meggondolatlanul cselekszünk, a szaunában is. Nem szégyen kérdezni, segítséget, tanácsot kérni – mondja Zoli, aki kultúrmisszióként is tekint a szaunamesteri munkára.

– A szaunázás alapja a ruhanélküliség, hangsúlyozom, hogy nem meztelenséget, hanem a szaunalepedő, szaunaruha használatát kérjük, én sem ruha nélkül, hanem szaunaruhában tartom a programjaimat.

– Mik a leggyakoribb hibák, amit elkövetünk szaunázáskor?
– Az alap hiba, amikor fürdőruhában, papucsban megyünk szaunázni. Extrém eset volt, amikor egy a szaunaprogramra bejött a vendégek közé egy 3 éves kisfiú fürdőnadrágban, karúszóban, úszószemüvegben és strandlabdával a kezében. A megrökönyödésemre az apukája csak annyit mondott, amikor a kisfiú beült az ölébe, hogy folytassam nyugodtan a programot, a gyerek bírja a szaunát. Én végig azon drukkoltam, hogy csak ne dobja rá a labdát a kályhára.

– Mit visznek be magukkal a vendégek a szaunába, amit nem lenne szabad?
– Egyszer egy vendég csadorban ült a szaunában és az ölében volt egy tablet, amin épp filmet nézett. Sokszor látom, hogy olvasnak a szaunában, ez sem túl jó ötlet, hiszen a fürdőruhából kiáramló festékanyag gőze mellett a párolgó tinta sem túl egészséges a szaunában.

Fotó: Hotel Zenit

– Én már láttam olyat, hogy valaki szendvicset evett, ezt lehet?
– Enni és inni nem tilos a szaunában, de nem illik, ahogy színházban sem. Ha valaki szomjas, igyon, de az ivás rontja az izzadás hatékonyságát. A folyadék a gyomorból a véráramba kerül, onnét a bőrfelszínre, és a szervezetünk nincs rákényszerítve a ”hasznos” izzadásra, mivel a frissen bekerült víz távozik.
Az evésre azért kell nagyon figyelni, mert az emésztéshez is vérre van szükségünk. A szaunában izzadás során kipirosodik a bőrünk, hiszen a kis vérerek is megtelnek vérrel, ebből veszítjük a vizet. A vérünkre szaunázáskor a testhőmérséklet fenntartásához van szükség, de teli gyomor esetén ez az emésztésre koncentrálódik, ami rosszulléthez, hányáshoz vezethet. Ezért én azt tanácsolom, hogy szaunázás előtt vagy közben ne együnk.

– Alkoholt fogyaszthatunk szaunázás előtt vagy közben?
– Nem ajánlom. A meleg hatására az alkohol sokkal gyorsabban szívódik fel a szervezetben. Ittas állapotban én nem tanácsolom a szaunázást vendégeknek, ez balesetveszélyes is lehet, és akár ájuláshoz is vezethet.

– Tényleg van, aki tisztálkodik a szaunában?
– Nagyon ritkán, de látok ilyet. Mivel szaunázás közben felpuhul a bőrünk, a körmünk, van, aki ezt kihasználja, és körmöt vág, borotválkozik. Azért az elég megdöbbentő, amikor látom, hogy valaki a szaunapadon ülve vágja a lábkörmeit, bár ez egyszeri eset volt.

– Kaptál már rajta intim helyzetben szaunázókat?
– Finn szaunában nem, mert ott a melegben másképp áramlik a vér, az a bőrbe tolul és nem az egyéb testrészekbe. Gőzfürdőben volt már, hogy kiszóltak, hogy ne zavarjunk egy ideig, ne nyitogassuk az ajtót. A gőzpára mindent eltakar. Szaunamesterként nagyon sokat küzdünk azért, hogy a szaunázást, a meztelenséget az emberek ne keverjék a szexualitással.

Fotó: Hotel Zenit

– Mi az, ami az illetlen vagy egészségtelen dolgokon túl veszélyes is a szaunában?
– A nagyobb baj akkor történik, amikor a vendégek maguktól akarnak illatokat varázsolni a szaunába. Volt, hogy tusfürdőt öntöttek a dézsába, ez, ha rálocsoljuk a szaunakövekre, egy pillanatra behabzik, füstöl és ráég a kőre.
A legrosszabb, amikor a vendég csak gondol egyet, és például narancshéjat tesz a kövekre. Ez otthon a narancshéjban található illóolajoknak köszönhetően a radiátoron kellemes illatot ad, de a szaunakövek 300-400 fokon azonnal elégetik. Nem illata lesz, hanem megég és füstölni kezd.
Volt olyan, hogy valaki mézet csorgatott a kövekre, de sört és bort is öntöttek már rá. A legtöbb ilyen esetben ki kell szedni a köveket, és ha nem tudjuk letisztítani, cserélni kell őket, ez nem csak az anyagi kár miatt súlyos hiba, hanem rendkívül tűzveszélyes is.

Fotó: Hotel Zenit

Vannak olyan szaunaprogramok, ahol sört vagy whiskyt keverünk a felöntő vízbe – ami nem azonos a dézsával, hanem külön kis kiöntőkben készítjük el az illatos keveréket- de ennek a szabályait mi tanuljuk. Szóval nem lehet felelőtlenül, gondolkodás nélkül bármit a kövekre locsolni.

Itt mindent megtudhatsz a szaunashow-k világáról!

A dézsa többnyire azért nincs bent a szaunában, mert ha egyszerre sok vizet öntenénk a kályhára, akkor tönkremehet a fűtőszál és a szaunakövek is. Az anyagi káron túl a hirtelen meleg ráadásul nem minden vendég számára kellemes, de ezt sokan nem veszik figyelembe.

Fotó: Hotel Zenit

– Mit tanácsolsz annak, aki ritkán vagy először szaunázik?
– Ma már a balatoni hotelek többségében hozzáértő személyzet van a wellness részlegen. Mindig kérdezzünk, kérjünk tanácsot, akár segítséget is. A legfőbb titok a kommunikáció. Bátran próbáljuk ki a szaunát, vegyünk részt szaunaprogramokon, de két dolgot sose felejtsünk otthon: a jókedvünket és a nyitottságunkat.

Kattints ide, és tudd meg, mikor lesznek szaunaprogramok Vonyarcvashegyen és Zalakaroson!

Nyitókép: zalakaros.hu

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva