Fábos Erika | 2019.08.08. 10:00
Szenzációs leletek kerültek elő Balatonszemesen
Egy kolostor Zsigmond-kori kapuját találták meg a régészek Balatonszemesen az erdő közepén. Egykor pálos szerzetesek éltek itt.

Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok története szervesen kötődik a Balaton térségéhez, számos kolostoruk volt egykoron a tó körül. A Balatonszemes és Teleki között épült Mindszent kolostor, a Balaton környékének legjelentősebb rendháza volt. A remete rendként működő pálosokra az elvonultság volt jellemző, de Balatonszemesen nem voltak több nap járásra a településről és bizonyíthatóan volt kapcsolatuk a környékbeli emberekkel.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszéke, a Pálos Rend és Balatonszemes Önkormányzata megbízásából, valamint a Civil Régészeti Alap Egyesület együttműködésével 2014 óta tervásatást végez a kolostor egykori területén. A munkát a Budapest Történeti Múzeum Vármúzeumának igazgatója, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének docense, Végh András régész vezeti. Az ásatás-sorozaton 2015-ben már előkerült egy szoborfej, melyhez hasonló még nem volt ismert pálos helyszínről, 2016-ban pedig egy európai szinten is különleges gótikus alapkő. A kolostor ásatásának idei évadával teljesen ismertté vált a templom szentélye, valamint a hajó méreteit is sikerült pontosan dokumentálni, azzal, hogy az eddig még nem ismert nyugati falát is megtalálták. Szenzációs siker, hogy a templom Zsigmond korából származó díszes kapuzata is előkerült, mívesen faragott részleteit dokumentálni is tudták.

Harangdarabot, ezüstdénárokat és ezt a korpuszt találták meg a nyár elején a balatonszemesi ásatáson (Fotó: sonline.hu)

A Nagy–Magyarország területén 70–80 pálos kolostorról vannak írásos emlékek. Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend kolostorainak mindössze egynegyedénél folytak feltárások. Salföldön is volt kolostoruk, itt írtunk róla, nézd! Somogyban kilenc pálos kolostorról tudnak a régészek és a balatonszemesi az első, ahol teljes körű régészeti munka zajlik. Nagyon kevés ilyen helyszínen folytak komoly kutatások, mivel nem esnek utak nyomvonalába, nagyberuházások helyszínébe és nem könnyű anyagi támogatást szerezni a régészeti munkákra. Az idei ásatás is a balatonszemesi önkormányzat támogatásával valósulhatott meg. Az eddigi feltárt kincseket be is mutatják a falu magtárában, itt találod!

Hatodik éve kutatnak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészei Balatonszemesen az egykori pálos kolostornál. (Fotó: palosepiteszet.hu)

A Mindszent-kolostor
1323 körül Raholczay Jakab fia, Lökös mester jelentős adományokat tett a pálos remeték számára, ami lehetővé tette a Mindszentről (Mindenszentekről) nevezett kolostor megalapítását. Akkor a kolostor a közeli Teleki faluhoz tartozott.
A kolostor fennállása idején kiterjedt gazdálkodást folytatott, ami elsősorban mezőgazdasági tevékenység volt és kisebb halgazdaságot működtettek, amelynek léte a 16. század közepéig nyomon követhető. A kolostortól déli irányban remetelakások és gazdasági épületek helyezkedtek el.
1543 nyarán érte az első török pusztítás a kolostort, majd az 1555-ös hadjárat nyomán teljesen megszűnt a kolostori élet. Az 1740-es években még könnyen kijavítható romokról árulkodnak az írások, de a helyreállítás elmaradt. 1786-ban II. József szerzetesrendek feloszlatásáról szóló rendelete után a kolostor területét Szemeshez kapcsolták. A 19–20. század folyamán a Hunyady grófok a kolostor tégláit elhordatták – részben a szemesi uradalmi építkezéshez, de többségében a szóládi római katolikus plébánia építéséhez használták fel.

Többet szeretnél megtudni, hogyan éltek a pálosok a Balaton körül? Indulj a nyomukba egy tematikus túrán, a részletek itt!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva