Krausz Andrea | 2019.11.18. 17:00
Szép újborok, ünneplő bencések – így zajlott a tihanyi Gardafesztivál
38 borlovagrend képviseltette magát idén a tihanyi Gardálián. A hagyományőrző események ezúttal is nagy sikert arattak, 40 csapat részvételével megtartották a Benke Laci bácsi emlékére rendezett halászlé- és halételfőző versenyt. Az évfordulót ünneplő Tihanyi Bencés Apátságban rendezett tárlatvezetésen pedig sok száz embere gyűlt össze.

A felhőben, párában úszó Balaton szinte egybeolvadt az éggel a Gardafesztivál szombati napján. A szemerkélő égi áldásban színes esernyők nyíltak a Tihanyi Apátság mellett lévő sétányon, a kézművesek sátrai között levendulaillatt szállt. A sülthalakat és grill ételeket kínáló büfénél népes csoport magyarázta angolul az eladónak, hogy Prágából érkeztek, kicsit odébb jól öltözött ázsiai hölgyek fényképezkedtek a színes kerámiák között, kisdiákokból álló cserfes csoportot próbált terelgetni a tömegben néhány pedagógus.

Gardafesztivál Tihanyban (Fotó: Krausz Andrea)

A kétnapos fesztivál Tihany egykori gardahalászatának és az újbor megáldásának hagyományait eleveníti fel. 18 évvel ezelőtt egy helyi programként szerveződött, ma pedig már több ezer ember zarándokol el a településre, hogy részt vegyenek a gasztronómiai és hagyományőrző eseményen.

A Gardália egyik leglátványosabb momentuma a magyarországi borlovagrendek felvonulása a Tihanyi Apátsághoz. Zenés menetben egy kosárnyi gardát visznek magukkal a templomba, hogy a helyi borosgazdák egy-egy üveg újborával együtt áldást kérjenek rá. Magyarország 46 borrendjéből 38 képviseltette magát a ceremónián, több mint százan vonultak fel a Vinitores Tychonienses tihanyi borlovagrend felkérésének eleget téve.

A videót elindítva látható, ahogy a színes menet felvonul az apátsághoz:

– Nagyon szép évjárat volt az idei, megfelelő volt a napsütéses órák száma és a csapadék is – mondta Punk Ferenc, a tihanyi borrend kancellárja. – Zászlós borunk a tihanyi cabernet franc, általában november 7. körül szoktunk szüretelni, Tihany szőlőterülete 290 hektár. A szubmediterránhoz hasonlít a Tihanyi-félsziget éghajlata, ettől lesz szép selymes, bársonyos a borunk. Eredeti tihanyi gazdák már kevesen vannak, inkább a környező borosgazdák termelnek itt szőlőt, de most már jönnek a fiatalok, aminek örülök – emelte ki Punk Ferenc, aki szerint a bazalttufás tihanyi altalaj miatt nem kell barikolni a vörösborokat, mint mondja: “Nekünk a Jóisten barikolja meg, és ettől lesz különleges.”

Bár a Tihanyi Bencés Apátságnak Mihályi Jeromos atya személyében új elöljárója van, ezúttal is a visszavonult, neves bencés perjel, Korzenszky Richárd celebrálta a misét, és áldotta meg a gardákat, valamint a tihanyi újborokat. A hagyomány szerint a gazdák egy-egy üveg bort visznek ilyenkor a templomba, a megáldott üveg tartalmából pedig a pincénél minden hordóba töltenek egy kicsit, hogy a teljes mennyiség részesüljön az isteni támogatásból.

Korzenszky Richárd áldotta meg a halat és az újborokat (Fotó: Krausz Andrea)

A mise után tovább vonultak a borrendek a Visszhang-dombra, majd egy közös kiáltással kipróbálták a visszhangot. Őszintén szólva nem lehetett hallani az echót, bár a várakozó tömeg “zsizsikelésében” erre amúgy sem sok esély volt.

A sok ember azért gyűlt össze a gyönyörű panorámájú dombon, hogy megnézze a hagyományos gardasütést. Annak idején Tihany egyik legfontosabb megélhetési forrása volt a garda, sajnos mostanra már nincsenek olyan hatalmas halrajok, amelyeket még a hatvanas években is kerítőhálóval fogtak ki a magyar tengerből. Mára, hogy megszűnt a balatoni halászat, legfeljebb a horgászok örülhetnek a kifogott kis halnak, melynek viszont kitűnő az íze. Gardát ma már kóstolni sem lehetett a fesztiválon, a látványsütésre is alig tudtak összeszedni néhány kilót, valahogy megritkult az állománya, illetve az enyhe időjárás sem kedvezett a fogásnak.

Kántor Bálint bepaprikázta a nyársra húzott gardát, hátul meggyújtják a venyigét (Fotó: Krausz)

– Én nagyon várom, de nem akar jönni – mondta Kántor Bálint horgász a gardafogásra célozva, miközben a látványsütés előkészületeiben segédkezett. Mint mesélte, a Tihanyi-kútnál, vagyis a Tihanyi-félsziget déli csücske előtti mély vizes területen szokott horgászni, és otthon is hagyományos módon készíti a gardát.

– Hetvenkétszer beirdaljuk, majd sós paprikába forgatjuk, így húzzuk a kihegyezett orgonavesszőre, ami nem ad különleges ízt a halnak – magyarázta a tihanyi férfi, miközben társai meggyújtották a szőlővenyige máglyát. – Meg kell várni, amíg teljesen leég, majd a parázs mellé kell tűzni a nyársra húzott gardát, és mindig forgatva sütni. A pincénél régen egy fateknőt kibéleltünk kelkáposztalevéllel, és a megsült gardát abba tettük, szépen visszalágyítja a hal húsát, ami egy kicsit száraz. Letakarva 20-25 percig állni hagytuk és utána bontottuk ki, még meleg volt – nosztalgiázott Kántor Bálint, aki az elkészítési módok közül az ecetes verziót is megemlítette. – Le is szoktam ecetezni, mert akkor szőröstül-bőröstül meg lehet enni, az ecetben a hal csontja ugyanis teljesen felpuhul.

Az eseménysorozathoz a Tihanyi Bencés Apátság is kapcsolódott. A bencések Utazás a XVIII. századba címmel történelmi idegenvezetésre hívták a fesztiválozókat, hogy végigvezessék őket az apátságon. Barkó Ágoston OSB, a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatója maga is meglepődött az érdeklődők hatalmas tömege láttán. Közel 250 ember járt-kelt a gyönyörű barokk templom rejtett zugaiban, Ágoston atya mellett további szakvezetők meséltek a Tihanyi Apátság kalandos történetéről és mutattak be közelről több száz éves ereklyéket.

Idegenvezetés I. András király kriptájában (Fotó: Krausz Andrea)

November 16-án este pedig búcsúi előesti szentmisén ünnepelték védőszentjüket, Szent Ányost, és adtak hálát azért, hogy 300 és 25 esztendővel ezelőtt – a török idők után 1719-ben és a rendszerváltás után 1994-ben – újrakezdődhetett a szerzetesi élet a Tihanyi-félszigeten. A szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti-érsek, Magyarország prímása mutatta be.

A fesztivál két napja során rengeteg program közül lehetett választani.

– Úgy vallom, hogy a Balaton mellett lévő településeknek hosszútávú érdeke, hogy a szezont meghosszabbítsák, és ahhoz ilyen típusú rendezvények kellenek, amelyek több tízezer embert meg tudnak mozgatni – mondta Tósoki Imre, Tihany polgármestere. – Nagyon örülök, hogy ebből a hagyományőrző eseményből egy gasztronómiai rendezvény lett, a bor és a hal megmozgatja az embereket. Ezeknek a programoknak köszönhetően decemberben, januárban és februárban is egyre több vendég érkezik a településünkre. A február első hétvégéjén megrendezett Tihany-teljesítménytúra is 1500-2000 embert vonz. Most már el tudtuk érni, hogy a téli időszakban legalább 2-3 étterem folyamatosan nyitva legyen, ennek köszönhetően egyre több vendéget generálunk. A Balaton mindig gyönyörű, minden évszakban más és más arcát mutatja – összegzett a polgármester.

A Gardália két napja során geo- és nordic walking túra, gyermekprogramok, este koncertek várták a fesztiválozókat. Vasárnap 40 csapat részvételével megtartották a Benke Laci bácsi emlékére rendezett halászlé- és halételfőző versenyt is.

További fotók:

 

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva