2019.01.13. 18:00
Szépüljünk borral és szőlőmaggal!
A balatoni borok és szőlők nem csak híresek és finomak, de szépségápolási hatásúak is. Néhány tó környéki szálloda kezelései között szerepel a vinoterápia és a szőlőmagos kozmetikai kezelés. Lássuk, milyen hatásai vannak, illetve hol élvezhetjük ezeket a szolgáltatásokat.

A bor kis mennyiségben fogyasztva gyógyszer: e bölcsességhez régóta ragaszkodik az emberiség. A szőlőből készült nedű pozitív hatásait már az ókorban is ismerték, mára pedig több kutatási eredmény is bizonyította eleink igazságát. A kutatások alapján a bor segíti az emésztést, de jótékonyan hat a koleszterinszintre, cserző anyagai védik az ér falát az érszűkületek kialakulásától, és biztosítják az erek megfelelő véráteresztését.

A tokaji borok kiemelkedőek az emésztési és idegrendszeri panaszok gyógyításában is, de fontos szerepük van a vérszegénység megelőzésében. A kulcsszó persze a mértékletesség: nőknek naponta 1 deci, férfiaknak naponta 2 deci bor fogyasztása ajánlható, étkezésekhez kötve. De nemcsak az egészségünkre, hanem a megfelelő alkalmazásnak köszönhetően külső megjelenésünkre is pozitív hatással lehet a bor, főleg a vörösbor.

Fürdő és masszázs, csakis borral!

Az úgynevezett vinoterápia során, amelyet ma már több hazai hotelben is kipróbálhatunk, borfürdőt, különféle masszázsokat és szőlős-boros kozmetikai kezeléseket kínálnak a vendégeknek. A borfürdő során elsősorban szőlőből készült nedű kiváló antioxidáns hatását aknázzák ki. Az emberi test saját védekező rendszerrel bír, vagyis speciális enzimeket állít elő, melyek megkötik és közömbösítik a szabad gyököket. Az antioxidánsok ezeknek az enzimeknek a működését segítik, így amikor belemerülünk egy kellemes borfürdőbe bőrünk új életre kel, megfiatalodik.

A boros kádban eltöltött 20-30 perc alatt fokozódik a bőr rugalmassága, simább, bársonyosabb, hidratáltabb lesz, miközben még az öregedést is késleltethetjük. Ha pedig már ellazultunk és feltöltődtünk, irány a masszázsszoba, ahol jöhet egy tápláló masszázs illatos borzselével. Balatonfüreden például cabernet adja a borzselé alapját, de minden borvidék megtalálja a maga jellegzetességét a szépségápolásban is. Igazi hungarikumok az aszús kezelések, a tokaji boros fürdő és a szőlőeszenciás masszázs.

Vinoterápia a Zenitben Vonyarcvashegy

A szőlő és a bor nem csak gasztronómiai élményt nyújt, hanem egészségmegőrző, szépítő hatása miatt kozmetikai és wellness kezelések kedvelt alapanyaga. A bordeaux-i borvidéken kifejlesztett vinoterápia hatékonyságát a szőlőben fellelhető antioxidánsok adják, melyek hidratálják és fiatalítják a bőrt. A szőlőszem magjában és héjában nagy mennyiségű polifenol nevű antioxidáns található, mely segít a bőr öregedéséért felelős szabad gyökök leküzdésében. A Zenit Hotel különlegességei a szőlőkészítményekre épülő, úgynevezett vinoterápiás kezelések, amelyekkel feszessé varázsolhatja bőrét, hatékonyan tehet bőre fiatalságáért.

A szőlő és a bor Beke Erika, a Zenit Hotel Balaton wellness menedzsere szerint is valóságos energiabomba. „Fontos vitaminokat, A-, B1-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokat, ezen kívül értékes ásványi anyagokat, nátriumot, káliumot, kalciumot, fluort, foszfort, vasat és magnéziumot tartalmaz. A szőlőmag és a belőle nyert olaj a természet egyik leghatásosabb antioxidánsa, amely semlegesíti az emberi szervezetre negatív hatást gyakorló szabad gyököket. A szőlőlevél pedig méregteleníti és feszesíti a bőrt” – sorolja a szakember a vinoterápia jótékony hatásait.

Borfürdő és masszázs a balatonfüredi Anna Grand Hotelben

A borfürdőnek elsősorban kiváló öregedés gátló, antioxidáns hatást aknázzuk ki. A boros kádban eltöltött idő alatt fokozódik a bőr rugalmassága, simább, bársonyosabb, hidratáltabb lesz, miközben még az öregedést is késleltethetjük, ha időről-időre rendszeresen használjuk. A vendég fehér és vörös szőlőből készített borfürdő közül választhat ízlése szerint.

Szőlőtörkölyös testradír szőlőmagolajos testmasszázzsal
A bor lelkét alkotó szőlőtörkölyben – ami a szőlő héjából és magjából készül – található a legtöbb flavonoid, amit akár az örök fiatalság elixírjének is nevezhetnénk, így a szőlőtörköllyel leradírozott test izmai fellazulnak, testünk megszabadul a méreganyagoktól, a masszázs után feszessé, simává, üdévé, és fiatalossá válik!

Fotó: https://annagrandhotel.hu/

A Vinoterápiás kúra több „lépcsőből” tevődik össze. Bőrmegújító testradírral pezsdítjük fel a bőr légzését és készítjük elő a további kezelésekhez. A szőlőmag olaj- és szőlő kivonatokban gazdag bordó szőlő esszenciával történő masszázs során rugalmassá, feszesebbé tesszük a bőrt illetve stimuláljuk az izmokat és serkentjük a vérkeringést. A kúra anti-aging – bőrfiatalító- hatását fokozza a könnyű textúrájú gél pakolás, szőlő polyphenoloknak köszönhetően. Utolsó fázisként ugyancsak a szőlő jótékony elemeit tartalmazó Vivamus borfürdővel és a szálloda falai között felfedezhető Vivamus Vinotéka nedűiből kiválasztott bor kíséretében tesszük teljessé a „szőlő és bor” mámorát,a testi-lelki relaxáció jegyében.

Hungest Hotel Panoráma, Hévíz

Szőlős testkezelés
„In vino venustas!” – magyarul „Borban a szépség”. Hippokrates Kr. előtt az 5. században már gyógyszerként illette. A bor a mértékletes fogyasztása mellett jelentősen csökkenti a vérkoleszterin-szintet, növeli az erek rugalmasságát, öregedés gátló, antioxidáns és vitalizáló hatású.

A borterápia a bőr intenzív radírozásával, a szőlőmagos testpeelinggel kezdődik, amely tengeri sót, és lótuszvirág kivonatot tartalmaz. A relaxáló testmasszázst a „Vin O3” hidegen sajtolt szőlőmagolajjal végezzük. Selymes tapintása kellemes érzetet biztosít a masszázs során. Az olaj hatására a bőr rugalmas és puha lesz. A masszázs után a Bordeaux-i szőlős testpakolás következik a mikrofinomságú vörös szőlő kivonattal, amely kitűnő antioxidáns és bőrfiatalító hatású.

Ideális befejező terméke a szőlős wellness szeánsznak a Vinesse boros testápolás. Ennek különlegessége a vörös szőlőlevélben rejlik, amely káliumot, kálciumsókat és szaharidokat tartalmaz, így hozzájárul a bőr nedvességtartalmának helyreállításához.

Badacsonytomaj BonVivo Hotel

Szőlős testkezelés arcpakolással és arcmasszázzsal, badacsonyi lávaköves masszázs szőlőmagolajjal kényeztető kezelésekkel várják vendégeiket. Nemcsak a szőlőből készült bor, de a szőlő szinte minden alkotóeleme hadrendbe állítható szépségünk érdekében. A szőlőmag, a szőlőmag olaj, a szőlőlevél és maga a szőlőszem is nagyon sokféle wellness és wellness és szépségápolási szolgáltatás alapja. A szőlő selymessé és feszessé teszi a bőrt, gyümölcssavainak köszönhetően megújítja a bőrsejteket. Ha csak annyit teszünk, hogy szokásos testápoló krémünkbe keverünk egy kis szőlőmag olajat, már sokat tettünk a narancsbőr megszüntetése érdekében. Otthon is kipróbálhatjuk a szőlőlevélből készült fürdőt, amely bőrmegújító és tisztító hatású.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva