Szalai Mariann | 2019.10.30. 17:00
Szezonon kívül sem tétlenkednek a vízimentők
Nemrég új arculattal rukkolt elő a VMSZ, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Céljuk a régi megjelenítés egyszerűsítése és korszerűsítése volt, és ezen célok megvalósítása mellett még egy váratlan sikert is hozott: a Kreatív RGB Design Award-on nagyarculat kategóriában aranyérmes lett.

A díjnyertes pályamű a Salt Communications alkotása, és ezzel az új arculattal egy hosszabb, teljes átalakulás veszi kezdetét. Megváltozik a vízimentők honlapja, a BalatonHelp weboldala és az applikáció megjelenése is.

– Szerettük volna, és továbbra is szeretnénk megtartani a honlapunk egyszerű, átlátható szerkezetét, fontos, hogy mindenki könnyen és gyorsan megtalálhassa a szükséges információkat – mondta Szabolcs Tímea, a VMSZ média csoportjának vezetője. – Mire beindul a 2020-as szezon, már mindenhol a megújult arculattal találkozhat majd a közönség, az internetes felületeken kívül természetesen az egyenruháinkon, a mentőhajóinkon és a járműveinken is.

A Salt Commucations alkotta új arculat szakított a VMSZ korábbi megjelenésével, melynek eredményeként a vízimentők egy modern, karakteres, egyedi logót kaptak. Ritka egybeesés, hogy mind a megrendelő, mind a szakmai fórum ennyire elégedett az eredménnyel.

A vízimentők munkája messze nem csak baywatchos, úszós-életmentős-fürdőruhás akciókból áll. A parti, illetve hajós szolgálat mellett hatalmas prevenciós, edukációs munka folyik a háttérben. Idén mutatták be a Mentőöv programot, melyet eddig öt balatoni településen valósítottak meg.

– A Mentőöv munkacsoport tagjai felismerték, hogy a vízi balesetekben nagyon nagy szerepet játszik az információhiány és a felkészületlenség – nyilatkozta Szabolcs Tímea. – Éppen ezért a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Balaton Fejlesztési Tanács, az Innovációs és Technológiai Fejlesztési Minisztérium és a VMSZ létrehoztak egy vízbiztonságot és közbiztonságot elősegítő, felvilágosító és tájékoztatási rendszert. Az említett öt strandon, minden vízbe vezető lépcső mellett kihelyeztünk egy táblát. A tábla felső részén egy nyolc számjegyből álló azonosító van, melyet, ha segélykéréskor bediktálnak, a vízimentők azonnal, méterre pontosan tudni fogják, hogy hol van szükség segítségre. A szám alatt piktogramok találhatók, amelyek elmagyarázzák a viharjelzéseket, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálni első- vagy másodfokú viharjelzés esetén. A táblán megtalálható egy mederrajz is, ami az úszni kevésbé tudóknak, vagy a kisgyerekeseknek nyújthat nagy segítséget, mert könnyedén leolvasható róla, hogy milyen hosszan tart például a sekély víz.

A táblák mellett szórólapokkal is készült a Mentőöv program, külön információkkal a kisgyermekes családoknak, az időseknek és a horgászoknak. Igyekeztek minden felhasználó réteget elérni. Mindezen információk nem csak magyarul, hanem angolul, németül és oroszul is elérhetők.

Most, szezonon kívül mire kell figyelnünk?
– Nagy örömmel látom, hogy egyre több horgász visel mentőmellényt. Fontos tudatosítani, ha csak 15 méterre távolodik el valaki a parttól, akkor is szükséges ez a felszerelés. Nagyon fontos továbbá, hogy lehetőleg soha ne menjünk egyedül a vízre, vagy vízbe. Ez tulajdonképpen nyáron is igaz, ha tehetjük, ne egyedül fürödjünk, de legalábbis mindig legyen valaki, aki tudja, hogy hová mentünk. Hatványozottan fontos ez az őszi-téli időszakban, mert az ember testét nem arra tervezték, hogy tíz fokos, vagy annál hidegebb vízben tartózkodjon.

Tehetünk-e valamit a télen, hogy majd a jövő szezonban biztonságosabb legyen a strandolás?
– Minél többen, minél jobban tanuljanak meg úszni! Sportnak is kiváló, és életet menthet.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva