viharjelzés: Siófoknál 0
17°
DK
3 km/h
2018.10.23. 15:00 Szoborparki séta
Megosztom
2012-ben kezdték fejleszteni Balatonalmádiban a Szent Erzsébet liget szoborparkját. A Kézfogás Európai szoborpark Veszely Lajos festőművész ötlete nyomán valósult meg. Az eredeti elképzelés az volt, hogy az európai nemzetek művészeik kortárs alkotásain keresztül adnak itt találkozót egymásnak.

Maga a liget is megér egy misét, hiszen a szellősen álló koros mocsári ciprusok és öreg platánok között sétálni magában is nagyszerű élmény. A park kialakítását Véghely Dezső alispán kezdeményezte. A park fásítása az 1890-1896 közötti időszakban kezdődött. A rendezetlen parti sávban nem volt épített partfal, csupán nádas, bár a fürdőház és a gőzhajó kikötő már működött itt. 1902-ben rendezték a partot, kivágták a nádast és feltöltötték a területet. Megépítették az új mólót és a zenepavilont, és ekkor kerültek a parkba az első szobrok is. Petőfi, Kossuth és Rákóczi szobrai.

A kézfogás szoborpark egy ingyenesen látogatható szabadtéri kiállítás, ahol rengeteg stílussal, anyaggal, formával, mondanivalóval lehet találkozni. Remek program akár 2-3 órát is el lehet andalogni a szobrokat bámulva, melyeket ajándékként vagy ideiglenes kiállításra adtak a művészek a városnak.

Sajnos a szobrok közelében túl sok információt a projektről nem találni, és a park honlapján is volna mit dolgozni. Az biztos, hogy 2017-2018-ban Lengyelország a szoborpark vendége.

Íme néhány kép kedvcsinálónak:

Szent Erzsébet maga, a liget móló felőli oldalán vigyázza a parkba érkezőket.

 

Számomra Berzsenyi Balázs komédiás sorozata (9 darab is van ezekből az alakokból) kissé ijesztő.

Egy másik nehezebben emészthető mű az Ízület címet viseli és Javier de Villota alkotása.

Szabó Hunor fosszília című alkotásának viszont szívesen keresnék helyet a lakásomban is.

 

Szerintem az egyik legszebb alkotás Fáskerti István ivókútja:

Ha még nézegetne szobrokat a galériában megteheti.

 

 

Képek és szöveg: Sági Ági

 

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva