2018.10.22. 03:02
Szobrok városa; Szekszárd
Hirdetés - A város legrégebbi barokk stílusú szobra az 1753-ban emelt Szentháromság-szobor, ezzel az 1738-1740-es pestisjárványra emlékeznek.

A megalkotója ismeretlen, az oszlop tetején három alak foglal helyet, az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Most ezt a szoboregyüttest fogjuk megnézni, és kielemezni. Az említett oszlop körül egy hétszög alakú díszített párkány foglal helyet, ez vonul végig az egész oszlopon, anyag homokkő, a hétszög alak valószínűleg a hét szentséget szimbolizálja.

Több szobor is található ezen kívül, de a legtöbb az oszlop aljában, ilyen például a Szűz Máriát ábrázoló, Szent Rókust ábrázoló, Szent Sebestyént ábrázoló, valamint Szent Kajetánt ábrázoló szobor. Továbbá egy kovácsoltvas ajtós sír található az oszloptól déli irányba itt megtekinthető az akkori, barokk stílusban készült kovácsolt vas mesterség. Szobrokból sosem fogyunk ki, hiszen tovább haladva már meg is tekinthetjük Szent Rozália pihenő szobrát, melyet szintén egy ismeretlen helyi művész készített, az alapján három latin szöveg látható, és 1740-es évet olvashatunk ki mellettük római számokkal. Tekintsük meg a latin szöveg magyar fordítását:

Tiszteltessék, dicsértessék a szekszárdiakat a pestisjárványban megmentő Szentháromság.
A legkiválóbb Trautsohn József apáti kormányzósága alatt fogadalomból emeltetett.
A kiváló Pinczés úr gondnoksági szolgálatakor üdvösen bevégeztetett.

Elhaladva, egészen a Garay térre, ahol magát Garay Jánost megformáló szobor látható, ez valószínűleg egy késői reneszánsz alkotás, melyet a híres szobrász Szárnovszky Ferenc keze munkált meg 1898-as évben. A szobrot ábrázoló Garay János híres színész volt, de egyben költő is.

Egy 1942ben készült emlékmű, Bezerédj Istvánt ábrázolja, melyet a méltán híres Konrád Sándor készített, ez a Béla téren figyelhető meg, pontosabban a Megyeházának a kertjében. Az emlékmű emelését egy helyi kaszinóban döntötték el, igaz, hogy az elkészítéséhez szükséges pénz nagyon lassan gyűlt össze, de 1903-ban megtörtént az áttörés, hiszen Simontsits Elemér hatalmas adományt adott így a szobor elkészülhetett.

Egy folyamatosan meghiúsult szobor készítésének a bemutatása következik, ami egy mellszobor lett volna, de mint említettem többször is meghiúsult az elkészítése. Először is több vitát keltett az emberekben, így a szobor létrehozása elcsendesült, majd 1911-ben újra felvetették ezúttal a helyi kaszinó, de ebből sem lett semmi, végül a világháborúk is meggátoltál a létrejöttét. Majd 1941-ben végül sikeresen megalkották a művet.

A városban a szobrászat kiemelkedő, de adottak persze más munkalehetőségek is akár a településen, akár a környező területeken. Közlekedést nézve minden irányból el lehet jutni minden környező területre, így a munkavállalás nehezebbik része, az utazás mondhatni biztosított minden olyan ember számára aki itt szeretne dolgozni. Így látogass el a város internetes álláskereső portáljára ide kattintva, ahol rengeteg munkalehetőség adott, csak válogatni kell közöttük, és megtalálni a legmegfelelőbbet számunkra.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva