Szücs Ildikó | 2020.07.21. 14:00
Szokatlan románc az állatkertben, avagy a szerelem olykor tényleg vak
Egy rózsás gödény, más néven rózsás pelikán és egy fekete gólya különös kapcsolata jó néhány évvel ezelőtt kezdődött a Veszprémi Állatkertben. Úgy tűnt a két állat szerelembe esett egymással, és egyáltalán nem zavarta őket, hogy más fajhoz tartoznak.

Nyolc éve tart ez a különös románc, pedig annak idején mindegyik madárnak volt párja a saját fajtájából. A hím fekete gólyának azonban jobban megdobbant a szíve Angelika, a rózsás pelikánlány iránt, és féltékenyen védte őt a röpdében élő többi madártól, még saját párjától, Teodortól is. Arról nem szólnak a hírek, hogy a fekete gólyalány mit szólt a történtekhez, de talán ők nem annyira féltékeny típusok, mint az emberek – vagy akár a gólyahímek.

A különös pár (Fotó: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint)

Az állatkert dolgozói tettek néhány kísérletet arra, hogy visszatereljék a két állatot a melléjük rendelt jövendőbelijükhöz, de bizony ennek a szerelemnek nem lehetett gátat szabni. A természetben talán soha nem találkoztak volna, mert a pelikán a Duna-delta környékén, a Fekete-tenger partvidékén, valamint Afrika és Ázsia nagy részén fordul elő, míg a magyarországi fekete gólyák Kelet-Afrikából térnek haza. Kicsi az esély, hogy a világ egy másik szegletében is megpillantották volna egymást és forró szerelemre gyúlnak, ám az állatkert jóvoltából ez megtörténhetett. Talán a sors intézte így, mindenesetre a két madár egymás társaságában érzi jól magát azóta is.

Angelika minden mozdulatát óvón őrzi a gólya fiú (Fotó: veszpzoo.hu)

Az Állatkert fotóin is jól látható, hogy bár az egyikükről készül portrékép, a szerelme ott bújik a háttérben.

Fekete gólya portré, de a háttérben kukucskál Angelika (Fotó: veszpzoo.hu)

Hogy a természetben is előfordulhat-e ilyesmi? Biztosan. Talán emlékszünk a hibrid sirályra, aki két különböző sirályfaj szerelméből született, noha ez nem gyakori, de azért olykor előfordul. Ám ezek szerint az állatvilágban is létezik igaz szerelem, amely nem a külső alapján ítél, hanem megmagyarázhatatlan oka van a vonzalomnak. És valljuk be, van valamiféle harmónia egy fekete és a szinte fehér (rózsaszín) madár randevúzásában: akár a jin és jang, amely kiegészíti egymást.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva