Fábos Erika | 2020.07.31. 17:00
Szombaton átúsznál? Ezt feltétlenül látnod kell!
Összeszedtünk minden tudnivalót a holnapi 38. Lidl Balaton-átúszásról. Vannak változások, jobb ha kattintasz, különben feleslegesen is utazhatsz!

A legfontosabb változás, hogy idén nem lehet a helyszínen nevezni és erre az előzetesen meghirdetett féltáv úszásnál sem lesz lehetőség. A nevezést pénteken délben lezárták, ha nem regisztráltál előzetesen és úszni akartál, maradj otthon, vagy készülj fel lélekben, hogy már csak szurkolni tudsz a többieknek.

A szervezők azzal indokolták ezt, hogy túl sokan neveztek előzetesen. Máth István versenyigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy így az eseményen csak az előzetesen nevezők tudnak részt venni. A korábban meghirdetett féltávos lehetőséget is azért vonták vissza, mert úgy már túl sok lenne a résztvevő. A tízezer fős keret előzetesen betelt és semmilyen szempontból nem akarják kockáztatni a rendezés biztonságát.

Évek óta ezrek csobbanak ilyenkor a vízbe, hogy legyőzzék a távot és saját magukat.

A résztvevőkre mindig nagyon vigyáznak. Idén is közel 150 vitorlásból, kishajókból és motorcsónakokból alakítják ki azt az úszófolyosót, ahol a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat szakemberei folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat.

Ilyen lesz az időjárás
Száraz, napos idő lesz holnap, jó lesz a vízben, de készülj, hogy erős lesz az UV sugárzás!
A jelenlegi számítások alapján az északkeleti szél a kora reggeli-reggeli órákban megélénkül (25-35 km/h), majd napközben fokozatosan mérséklődik (10-25 km/h) délutántól változó irányúvá válik.
A reggeli hőmérséklet 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 fok körül alakul. A reggeli, délelőtti órákban lehet számítani közepes hullámzásra kelet-nyugat irányú vonulattal. A víz hőmérséklete reggel 25, délután 27 fok körül alakul.

Erre is figyelj!

A hullámzó Balatonban biztonsággal úszni nyílt vízi tapasztalatot igényel – az uszodai körülmények ismerete nem biztos, hogy elég. Reggel és délelőtt pedig az előrejelzés szerint lesz annyi szél, hogy bizony érezhető lesz a hullámzás.
A szervezők azt kérik, hogy a vízbe szállás előtt mérlegeld azt, hogy úszásmúltad, úszástudásod alapján alkalmas lehetsz-e arra, hogy a fenti időjárási viszonyok között úszd át a Balatont. Az úszófolyosó mentén 50 méterenként vitorlások állnak majd. Ez nem verseny! Ha elfáradtál, kapaszkodj ki a hajókhoz, pihenj meg, vegyél magadhoz vizet és szőlőcukrot! Nem szégyen segítséget kérni, ha úgy érzed baj van, jelezd! Ha nem tudod teljesíteni a távot, nincs semmi baj, jövőre már ezzel a tapasztalattal vágsz neki és sikerülni fog! 🙂

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva