Szaniszló Hajnalka | 2019.10.30. 10:00
4 szuper kilátó és hegytető a Balaton körül
A Balaton körül számtalan kilátót találunk, amelyekről csodás panoráma tárul elénk. A tó körüli magaslatok elkényeztetik a szemünket a látvánnyal. Érdemes felhúzni a túrabakancsot és rászánni egy szombat délutánt, hiszen az őszi időjárás abszolút kedvez a kirándulásnak. Sorozatunk első részében öt kilátót mutatunk nektek, s hamarosan folytatjuk.

BUJDOSÓK LÉPCSŐJE, BADACSONYTÖRDEMIC

A Bujdosók lépcsője az Országos Kék Túra útvonalán van, összesen 464 lépcsőfok fáradságos leküzdése után juthatunk el a hegy tetejére. A Bujdosók lépcsője igazi kihívás a turistáknak, de ha eljutnak a tördemici kilátóig csodálatos panorámában gyönyörködhetnek. A lépcsőt természetes, megmunkálatlan bazaltkockákból 1936-ban építették. Szerencsére több helyen is találunk kiépített pihenőhelyeket, melyek híres kurucok nevét viselik (Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Cinka Panna). A lépcsősor a Czinka Panna pihenőjénél egy esőbeállónál ér véget.

TÖRDEMICI KILÁTÓHELY, BADACSONYTÖRDEMIC

A Tördemici kilátóhoz vezető úton a vulkáni hegyek geológiai, botanikai, zoológiai és tájhasználati módját ismerhetjük meg a kihelyeztet táblák segítségével. A Tördemici kilátóhelyről a Szent György-hegy tetejénél bazaltorgonás, lejjebb pincékkel, présházakkal teleszórt oldal tűnik elénk, balra Szigliget várának romja trónol az egyik dombtetőn, azután a balatonedericsi Sárkány-erdő, jobbra a Kőorra, a Csobánc, a Gulács. A távolban a Keszthelyi-hegység vonulatai kéklenek.

Tördemici kilátóhely

PANORÁMA -KILÁTÓ, ÁBRAHÁMHEGY

Az ábrahámhegyi Bökk-hegy tetején lévő kilátóból tiszta időben csodálatos körpanoráma tárul elénk. Egy könnyű túra során juthatunk el az Ábrahámhegy Vasútállomástól a falu felett magasodó Bökk-hegy 2002-ben átadott kilátójához.

BADACSONY-HEGY, BADACSONYTOMAJ

A Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, a Balaton két öble közé ékelődve magasodik. A csaknem kerek hegy kerülete 11 km, észak-déli irányban kissé megnyúlt tetőrégiójának átmérője 1–1,5 km, legmagasabb pontjának tengerszint feletti magassága 437,4 m. Oldalát 280 méteres magasságig – szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas – különféle laza üledékek borítják, efelett szürke bazaltsziklák és kőfolyások bukkannak elő az erdő sűrűjéből. A hegyről a déli parton fekvő Fonyódra, illetve Fonyód–Alsóbélatelepre látunk rá.

Badacsony-hegy

KŐHEGYI KILÁTÓ, ZAMÁRDI

Érdemes felsétálni Zamárdiban a Kőhegy tetejére! A várostól délnyugatra emelkedik ez a szép környezetű, kiváló szőlőtermő, csodálatos panorámát nyújtó magaslat. Nevét feltehetően a talajból kiálló kövekről kaphatta, ezek ugyanis csak itt találhatók, a környező dombokon sehol. A Szamárkőtől kellemes sétával a pincesoron nézelődve feljuthatunk a Kőhegy tetejére (219,8 m), ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk Balatonfűzfőtől a Badacsonyig, de rálátni a somogyi dombokra is.

Kőhegyi kilátó (Fotó: Krausz Andrea)

Nyitókép: Pixabay

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva