Keszey Ágnes, Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Szücs Ildikó | 2020.07.16. 10:00
Gasztrotúra a tó körül #4 - Balatoni nyaralás nemzetközi konyhával
Olasz pizza vagy spagetti, amerikai palacsinta vagy hamburger, kínai tészta- más nemzetek ételeit is sok helyen kínálják a Balatonnál. Mi most azonban még tágabb gasztronómiai utazást teszünk. Ritkább, de a térségben ugyancsak fellelhető nemzetközi ízeket ajánlunk.

Ha különleges ízekre vágyunk, nem feltétlenül kell elutaznunk távoli országokba. A Balatonnál több étterem is kínálja különböző nemzetek étkeit. Nem feltétlenül az olaszos tésztákra, vagy amerikai hamburgerre gondolhatunk csak, még csak nem is a ma már itthon hagyományosnak számító kínai éttermekre, hanem szokatlanabb ízekre is. Akik nyitottak az újdonságok iránt, szívesen ízlelnek meg olyan étkeket, melyeket még nem kóstoltak, azoknak nyújtunk ízelítőt most. Feltérképeztük a Balatont, s kiderült: akárcsak egy metropoliszban, itt, a térségben is igazi ízkavalkád várja a vendégeket.

Ilyenek a balatoni szusik

A Balaton északi partján Balatonfüreden a Tagore sétánytól néhány lépésnyire található a Szezám Sushi Bistro, ami egy apró, terasszal kiegészített helyiségbe hívogatja a japán konyha szerelmeseit. Kiss Beáta és Balázs Péter 2017-ben vágtak bele álmuk megvalósításába, és bármilyen szokatlanok is az ázsiai konyha ízei a Balatonnál, vendégeik nagyon szeretik a kis kuckóban kapható sushikat, makikat, nigiriket és japán leveseket. Kettőjük közül Péter a szakács, aki többféle konyhában kipróbálta magát Budapesten, majd közel 8 évig volt sushi séf is. Japán hölgytől tanulta a mesterséget, valamint Oroszországban is járt, hogy tökéletesítse tudását. Beáta üzletvezetőként dolgozott, és amikor elegük lett a fővárosi létből, úgy döntöttek hazatérnek szülővárosukba és önálló vállalkozásba kezdenek. És milyen jól tették!

Szezám Sushi Bistro, Balatonfüreden (Fotó: Szücs Ildikó)

Az étlapon szereplő sushikhoz nincsen úgynevezett sushi tekerőjük vagy nigiri formázójuk, minden egyes darabot Péter készíti a saját kezével. Az előkészítésben természetesen van segítsége, de a fogások csínját-bínját ő ismeri és általa varázsolódnak a tányérra a különleges darabok. Az étlapon a klasszikus tekercseken kívül egyéni kombinációk is vannak, amit máshol nem lehet kóstolni.

Arra a kérdésre, hogy beszáll-e a sushi készítésbe, Beáta elmondta, hogy bár néha besegít, a művelet csak kívülről tűnik egyszerűnek. A sushi azonban nem csak a feltekerésről szól, hanem azzal kezdődik, hogyan kell megfogni a halat, megpucolni és darabolni, és a többi hozzávalóval is nagy gonddal kell bánni. Így Péter marad az ételvarázsló, Beáta pedig a csupamosoly vendéglátó. És ha olykor feltorlódnak a megrendelések, őszintén vállalják a vendégek előtt is, hogy várni kell, de megéri. A Maki, Nigiri, Gunkan és Taki falatokból pedig egyre gyakrabban születnek például születésnapi torták, amelyek igazi gasztronómiai költemények.

Sushi torta, egy igazi remekmű (Fotó: Szezám Sushi Bistro/Facebook)

 

A Füstölgő Marha nem csak bbq-t és hamburgert kínál, hanem hagyományos keleti ízeket is. Éppen ezért kerültek be összeállításunkba, folytatva a japán ízremekek bemutatását – de már egy másik városból: Keszthelyről.

Több nemzet étkeit is lehet kóstolni a Füstölgő Marhában
Fotó: Keszey Ágnes

Németh Zoltán séf szinte mindig is sushi konyhán dolgozott, ezért most már saját éttermében is kínálja ezeket a japán, rizses étkeket, sőt tanfolyamokat is szokott tartani készítésükről. Igaz, ezek csak főként ősztől-tavaszig szerepelnek az étlapon, ám a japán és a thai konyha jellegzetes ételeit bármelyik nap meg lehet kóstolni.

Németh Zoltán a keleti ízeket hozta el Keszthelyre
Fotó: Keszey Ágnes

Készít thai leveseket, melyek közül a csípős-savanyút kedvelik a legtöbben. Ezekben gazdagon van garnéla és tenger gyümölcsei is szép számmal. Rament, azaz japán tésztalevest is főz. A séf saját receptje alapján készít olasz paradicsomos hallevest, melyben tőkehal, fésűkagyló, fekete kagyló is van. A keleties tészták is sokak kedvencei, ezek közül mindegyik glutémmentes, hiszen rizstésztából készülnek. Szerepel az étlapon csirkés, zöldséges és tenger gyümölcseit tartalmazó is.

Tartalmasak a levesek
Fotó: Keszey Ágnes

Szinte minden étel – a levesek is- wokban készülnek, ez is hozzájárul az egyedi ízvilághoz. Azt tapasztalatból mondjuk, hogy meglepőek a mennyiségek: a levesekből egy-egy adag is bőven elég ahhoz, hogy jóllakjunk, hiszen csak maga a lé adagonként egy liter, s ebben gazdagon van minden belevaló.

Tartalmasak a levesek
Fotó: Keszey Ágnes

Tévhit, hogy minden ördögien csípős

Maradva Keszthelyen, de a keleti ízek után Mexikó felé vesszük az irányt gasztronómiai kalandozásunkban:. A Los Amigos étterem a latin-amerikai ízekkel várja a vendégeket. Cornados, azaz kukoricakrémleves, krémsajtleves jalapeno paprikával, tortillás pikáns paradicsomleves, chili con carne, wingsek (csirkeszárnyak különböző módon elkészítve), több féle burritos, enchilades (utóbbi kettő gazdagon töltött tortillás étel), fajitas (pácolt húsok vagy zöldségek)- ez csak néhány az ételek közül, melyek szerepelnek az étlapon.

Fotó: Los Amigos étterem facebook oldala

A mexikói konyha fűszeres, gyakori ízesítő a paprika, akár egészben is. De minden étel nem csípős, s szinte minden ételt el is tudnak készíteni úgy, hogy az ne legyen erős. A paprika mellett gyakori fűszer a rozmaring, a tárkony és a kurkuma.

Ha az ételeket említjük, először mi más is juthatna az ember eszébe Mexikóról, mint a chilis bab? Bár az étteremben megtudtuk, hogy valójában texasi eredetű, de ettől függetlenül sokak kedvence. A szalonnát is tartalmazó, darált marhahúsos ragu tartalmazó ételt babbal tálalják. Bud Spencer kedvencét a keszthelyi étteremben két féle sörben főzik, sóval, borssal és természetesen paprikával ízesítik. A tortillatészta gyakori alapanyag Mexikóban, így ebben az étteremben is. A kukoricalisztből készült lepényt meg lehet tölteni minden földi jóval, így aztán számtalan variácójú étel kerülhet a tányérra. A mexikói konyhára az is jellemző, hogy gyakorta szerepelnek az alapanyagok között a gyümölcsök, a desszertekben is. Az étteremben a vendégek egyik kedvence a vaníliafagylattal kínált sült banán.

Mexikói ízek a Szigligeti vár alatt

A szigligeti Taco Truck már messziről csalogatja a vendégeket. A 71-es útnál a bicikliút megfáradt bringásai mellett mára már valódi gasztro zarándokok kedvelt helye is lett a mexikói ételeket kínáló büfé.
A hatalmas sorok miatt a közelmúltban bővítették a kiszolgáló helyek számát és az ételkínálatot is, kedden és szerdán zárva vannak.

Fotó TacoTruck Facebook oldala

Színes nyugágyak, raklap bútorok között kóstolhatsz bele Kovács Dániel és párja, Petra Lyskova ételeibe. A hangulat már az ételek elfogyasztása előtt magával ragad, fiatalos, lendületes, energiával teli a hely.

Fotó TacoTruck Facebook oldala

Taco, burrito, mexikói hotdog, mexikói kávé és churros is szerepel a kínálatban.
Azt mondják, a taco Mexikóban olyan, mint nálunk a lángos. Ezt Szigligeten is kukoricalisztből készítik, így teljesen gluténmentes. Az ananászos habenomártás, a lime és a koriander mellett a közeli Búzalelke pékség bucija is megtalálható náluk, így ötvöződnek a balatoni ízek a távoli Mexikóval. Gondoltak a vegákra is, minden étel kérhető húsmentes változatban is.
Színes műanyag poharuk visszaváltható, de megrögzött gyűjtők biztosan hazaviszik emlékbe.

Thai gasztroélmények

Siófokon, a Petőfi sétányon, a Nagystrand keleti bejáratánál található a Thai Spicy Nine. Az eredeti thai étterem az ázsiai konyha finomabbnál finomabb ételeit kínálja, az étterem dolgozói igazi thai hangulatot varázsolnak a nyári Balaton-partra. Az étterem hűtőpultjában mi magunk is megcsodálhatjuk a friss halfiléket, a szakács a vendégek szeme előtt tálalja a fogásokat.

A forgalmas Petőfi sétányon áll a thai étterem (Fotó: Krausz Andrea)

A tavaszi tekercstől a thai levesekig, a phadtai-tól a mangós rizsig sok különlegesség közül választhatunk. Külön étlapot kaptak a különböző sushik. Az ételek vega, vegán, laktóz- és gluténmentes változatban is kérhetők.

Tempura garnélarák (Fotó: Krausz Andrea)

A bali stílusú, 4 csillagos superior Mala Garden Design Hotel közvetlenül a Balaton partján, Siófokon helyezkedik el. A szálloda magyar, thai és vegetáriánus ételeket kínáló étteremmel rendelkezik. A nemzetközi konyha és étlap a változatosság jegyében kínál távol-keleti ízeket és az egészséges életmód hívei válogathatnak a különféle saláták, halak között.
A keleti ízvilágot képviseli például a thai zöldségleves kókusztejjel, de választhatunk ázsiai füvekkel gőzölt tőkehal tom-ka consommét shimeji gombával, vagy thai sült tészta zöldséggel és királyrákkal, esetleg csirkével.

Thai sült tészta zöldséggel és királyrákkal (Fotó: Facebook/Mala Garden Design Hotel and Restaurant)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva