2019.01.20. 07:00
Településbemutató – Balatonfüred
Balatonfüred az északi part keleti felének legjelentősebb városa, és az egész Balaton egyik legnépszerűbb üdülőhelye. Kisváros, állandóan csak 14000 lakosa van, de olyan aktív turizmust bonyolít, hogy a település a százezres nagyvárosok életét éli.

Balatonfüred a szőlő és a bor városa. A települést övező lankákon mindenhol szőlősorok zöldellnek, és a rendszerváltás óta eltelt évtizedek megérlelték a környék borászatait is. Remek családi pincészetek vannak Füreden és a környéken, a borvidék zászlósbora az olaszrizling.

Balatonfüred a víz felől
Fotó: redphoto.hu

Ha valaki Balatonfüredre látogat, még a lélegzete is eláll, amikor rácsodálkozik a reformkori városrész gyönyörű műemlék épületeire, a márványborítású parti sétányra, melyek platánjai alatt annyi magyar és külföldi híresség sétált már. A balatoni nyár turistáinak elsősorban ez jelenti Füredet: a fürdőváros és a sétány.

Pedig ennél sokkal több és színesebb a város. Balatonfüred alapvetően hármas tagolású: keleti városrésze Arács, nyugat felé esik az Óváros, és a parti részek adják a Fürdővárost.

A Tagore sétány platánjai már sok hírességet láttak.
Fotó: redphoto.hu

A mai Arács önálló identitású városrész, értsd: az itt lakók nem Füredinek, hanem Arácsinak vallják magukat. Nem is lehet ezen csodálkozni, hiszen a korábban önálló Balatonarács csak 1954-ben lett Balatonfüred része. Arács helyén ősi település létezhetett, ezt bizonyítja, hogy a Morvai József utca 10. szám alatt honfoglalás kori sírokat találtak.

Nagyon szép az Arácsi Népház épülete. A városrész központjában található Népház a Balatoni Szövetség segítségével szerzett állami támogatásból 1914-ben épült fel, Keszler Aladár tervei alapján. Az eredetileg közösségi térnek szánt épületben az I. világháború alatt a helyi Vöröskereszt katonai kórházat rendezett be, később emeletén iskola, orvosi rendelő, könyvtár, alsó részében üzlet működött. 2010 óta a felújított épület végre az eredetileg tervezett funkció szerint valódi közösségi térként szolgálja a helyieket, emellett állandó és időszaki kiállításaival, képzőművészeti, zenei és egyéb programjaival várja az érdeklődőket.

Arácson található az egykori Széchényi-kastély, amit Széchényi Ferenc, Széchenyi István édesapja építtett 1782-ben. 1871-től szeretetház működött benne, majd 1935-től szőlészeti és borászati iskolaként hasznosítják az épületet. Jelenleg a Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium balatonfüredi tagintézményeként a szőlészet- borászat mellett sok más hivatást is tanulhatnak itt fiatalok.

Arácsról a Koloska utca vezet a Koloska völgybe, melynek elején a Bakonyerdő Zrt. ingyenesen látogatható vadasparkot hozott létre. Muflonok, dám és gímszarvas is van a közelről megcsodálható állatok között.

A havas Füred is csodálatosan szép
Fotó: redphoto.hu

A Koloska völgy a város népszerű kirándulóhelye, a Koloska forrás körül rendszeresen piknikeznek a családok, és minden május elején a Jókai-napok alkalmával itt tartják a Jókai bableves főző versenyt is.

Az arácsi régi temetőben található a világhírű geológus Lóczy Lajos sírja. A síremlék permi vörös homokkőből készült 1922-ben, Csillag István szobrász munkája.

Arácsról az óváros felé a régi római úton érdemes menni. Néhány éve ez még egy szűk kis út volt, melyen két autó nem fért el egymás mellett, és az út fölött húzódó kábelrengeteg miatt eszembe se jutott, hogy alaposabban körülnézzek itt. A nagyszabású felújítás során a környező telkekből lecsippentve kiszélesítették az utat, ami kényelmes járdát is kapott, és földkábelre cserélték a légvezetékeket. Egyszerre láthatóvá vált a gyönyörű balatoni panoráma, és olyan apró szépségek is feltűnőbbek lettek, mint például a Gombás- kúria.

A Gombás-kúria Balatonfüred műemlékei közül az egyik legrégebbi, ugyanakkor legjelentősebb művészeti értékkel bíró látnivalója, mely a 18.század végén – 19. sz. elején épült nemesi borházként-nyári lakként, s a későbarokk, valamint a ritka Copf-stílusjegyeket viseli magán. Ma hotelként üzemel.

Vihar előtt a Tamás hegy keresztjétől
Fotó: redphoto.hu

A Gombás-kúria fölé magasodik a Tamás hegy. Keresztjéről és az innen nyíló szép panorámáról itt írtunk.

A kereszttől tovább tartva felfelé a Jókai kilátóhoz jutunk, ahonnét nagyon szép balatoni kilátás nyílik. A kilátótól le lehet ereszkedni a Lóczy barlang felé is.

Kilátás a Jókai kilátótól
Fotó: redphoto.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park leírása szerint a Tamás-hegy nyugati oldalában 1882-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik. A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a barlang kialakulásának körülményeire..

A Lóczy barlangtól az öreghegyi úton lesétálva az óváros központjába jutunk. Itt található a polgármesteri hivatal, a piac és a város egyik jelképe a „piros templom” azaz a Balatonfüredi Krisztus Király plébániatemplom.

A „piros templom”
Fotó: redphoto.hu

A piros templom 1927-ben épült neoromán stílusban. Két 35 méteres tornya a város egyik meghatározó jelképe. A templom helyén korábban helyén szállást is adó vendéglő volt. A templom alapkövét 1926. októberében rakta le Dr. Rott Nándor püspök. A neoromán stílusú templom 40 méter hosszú, 20 méter széles és 10 méter magas. A munkálatok olyan gyorsan haladtak, hogy 1927. márciusában már álltak a falak, ennek az évnek májusában pedig a két 35 méteres toronyra feltették a kereszteket. A templomajtón belül, jobbra Dr. Rott Nándor képét festették meg, s a kép alá ezt a szentírási idézetet írták: „A ház, melyet építeni kívánok, nagy, mert nagy a mi Istenünk”. Krisztus Király liturgikus ünnepét XI. Pius pápa 1925. december 2-án rendelte el. Így az új füredi teplomot Krisztus Király tiszteletére szentelték fel.

Balatonfüredi kilátás
Fotó: redphoto.hu

A templomtól az Ady Endre utcán a part felé tartva elhaladunk a Pálóczi kastély-ma a Ferencsik János Zeneiskola mellett. A partra érve egymást érik a nagy múltú épületek.

Balatonfüred parti részeinek stílusos megújítása 2003-ban az ékkő projektekkel kezdődött. A városvezetés jó ízléssel újította meg a közterületeket és több emblematikus épületet. Elbontatták a volt szovjet üdülő épületét, amelynek a helyén parkot alakítottak ki. Felújították a Vaszary Villát, ahol európai szintű kiállításoknak helyet adó galéria és képtár létesült. Megnyitották a Jókai Mór emlékházat, és a Városi Múzeumot. A balatoni vitorlázás első klubházának emeletén megnyílt a Vitorlázeum, ahol vitorlástörténeti kiállítás látható. Megújult a Gyógy Tér, és a Vitorlás tér környéke.

A Vaszary galéria szépen felújított épületében színvonalas kiállításokat rendeznek.
Fotó: redphoto.hu

2017-ben Balatonfüreden tartották az úszó világbajnokság nyíltvizi számait, azóta a város nagy részén ingyenes a wifi.

A fejlesztések nem fejeződtek be. A kemping területén új kikötő épül, van már uszoda, terv van a romos Eszterházy kastély felújítására, a sétány mellett, a nemrég megépült mélygarázs fölé új közösségi terek épülnek. A magántőke is építkezik: egészségügyi központ épül a Huray- Honvéd utca sarkára és az elmúlt években rengeteg új apartmanház és több új szálloda is épült.

A szívkórház, a Horváth Ház, az Anna Grand Hotel a Kossuth forrással ezen a különleges képen.
Fotó: redphoto.hu

A felújításokkal és átalakításokkal egységes, nagypolgári arculatot kapott a város. Bár a végeredmény mindenkinek tetszik, sokan mégis fanyalognak. A város nemcsak szép, de drága is lett, csillagászati áron cserélnek gazdát az ingatlanok, a szőlőterületeket az ingatlanfejlesztések miatt egyre nehezebb megőrizni. Egyre több viszont az újhullámos, trendi, egészséges- vagy épp csak tisztességesen működő étterem, bisztró, kifőzde vagy cukrászda. Füreden működik a Neked Főztem, a Kedves, az Arácsi és Bergmann Cukrászda, a híres Karolina, a Péklány, a Borcsa étterem, a Kredenc Bisztró.

 

Balatonfüredről indul a legnagyobb tókerülő verseny a Kékszalag.
Fotó: redphoto.hu

A város nagy rendezvényei egész évre kínálnak programokat. Sok más mellett minden évben megtartják a Hal és Borünnepet, visszaemelték a köztudatba az Anna-bált, és augusztusban a a füredi bor hetek kihagyhatatlan. Bár a parton a bor is drága, mégsem hasonlítható semmihez a nyári meleg estéken a nyüzsgő sétány mellett a Balaton parton ücsörögve egy jó olaszrizlinget kortyolgatni és a balatoni naplementét bámulni.

Tél a Halász és Révész szobrával.
Fotó: redphoto.hu

Szöveg: Sági Ági

Fotók: redphoto.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva