PR cikk | 2022.04.28. 11:24
Találd meg a megfelelő puzzle-t!
Hirdetés - A kirakós játék egy pihentető, de néha kihívásokkal teli módja az idő eltöltésének. A leginkább elterjedt gondolat az a keletkezésük kapcsán, hogy a 18. század végén a földrajzoktatás eszközeként hozták létre őket: ország alakú darabokat vágtak fába egy szúrófűrésszel, amelyből össze lehetett állítani a kontinenseket. Azóta nagyon népszerű módja a kikapcsolódásnak és a gondolatok elterelésének. Akár egy kezdetleges elvonulási rituálénak szánod, akár csak szeretnél egy kis időt eltölteni távol a digitális világtól, íme, néhány dolog, amit szem előtt kell tartanod, amikor kiválasztod a számodra tökéletes puzzle-t.

A puzzle mérete

Valószínűleg a legkézenfekvőbb tervezési tényező, amikor egy puzzle vásárlásán töröd a fejed, a felület mérete, amelyen dolgozni szeretnél, legyen az asztal, tekercs vagy szőnyeg. Arra azonban vigyázz, hogy nem csupán a kirakott puzzle kiterjedését kell figyelembe venned, hanem jó ötlet még legalább feleannyit hozzáadni a darabok válogatására és a doboz felállítására, hogy szemmel tudd tartani a képet, hacsak nincs kiváló memóriád a fejben tartásához.

Egy dologra még felhívnánk a figyelmed a méretek kapcsán, mégpedig a 3D-puzzlek vonatkozásában. Bár már nyilván hozzászoktál ahhoz, hogy 1000 darabból álló kirakósokon ügyködj a konyhaasztalon, készülj fel arra, hogy sokkal szélesebb helyre lesz szükséged, ha egy több kiterjedésű, széles látószögű panorámát szeretnél csodálni. Ha megvan a kiválasztott puzzle, még néhány dolgot beszerezhetsz hozzá, hogy kényelmesebbé és könnyebbé tedd a kirakás folyamatát. Nyilvánvaló, hogy a jó világítás bónusz, de ezzel együtt szükséged lehet a puzzle tárolásához és mozgatásához egy megfelelő eszközre, amikor még befejezetlen állapotban van.

A puzzle darabszáma

Az ökölszabály itt is az, hogy a több darab, bizony nehezebb, és ez akkor is így van, ha minden más tényező egyenértékű. Azonban vedd figyelembe, hogy egy 1000 darabból álló puzzle nem csak kétszer olyan nehéz, mint egy 500 darabos, a komplikációs szint ennél szignifikánsabban emelkedik. A fiatalabb fejtörők vagy azok, akik csak egy kellemes rövid élményre vágynak, valószínűleg az 500 darabos rejtvényt találják a legoptimálisabbnak, de amúgy a statisztikák tükrében a leggyakoribb az 1000 darabos rejtvények preferálása.

Ha nagyon szeretsz egy képet, vagy ha tele van jól felismerhető részletekkel a kirakós játék, az 1500 és 2000 darabos rejtvények sem jelenthetnek gondot, csak mindenképpen ellenőrizd az asztal méretét. Bármi, ami ennél nagyobb, többnyire tapasztalt fejtörőknek vagy olyanoknak való, akik valóban sok időt akarnak eltölteni a játékkal, vagy egy bandázás keretében szeretnék realizálni a végeredményt. Ennek ellenére, persze ne érezd magad korlátozva!

Nyilván a puzzle tematikája sem elhanyagolható. Szerencsére a puzzle-gyártó cégek széles skálájával mindig mindenki talál valamit. Amikor témákat keresel, nem árt képbe kerülni a márkák kategóriáival, kollekcióival vagy művészeivel. Bár a boltok polcain való böngészés és keresgélés olykor legalább olyan élvezetes lehet, mint a puzzle kirakása, a legcélravezetőbb mégis előre csekkolni az egyes márkák népszerű gyűjteményeit és művészeit.

(Nyitókép: Freepik)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva