Horváth Virág | 2020.09.07. 08:00
Megkezdődött a Tánc Fesztiválja – A Filmpiknik átadta a stafétát
Vasárnap kezdetét vette a huszonkettedik Tánc Fesztiválja, amelynek kezdése idén a járványügyi helyzet miatt csúszott a tervezett tavaszi időpontról szeptember 6-ra.

Szombaton, a Filmpiknik záró napján A létezés eufóriája című film vetítése előtt, amely a Tánc Fesztiváljának alcíme is, hivatalosan is átadta a Filmpiknik a stafétát a Tánc Fesztiváljának. Vándorfi László, a Tánc Fesztiváljának igazgatója köszöntőjében elmondta, a szerencsének köszönhető, hogy A létezés eufóriája című filmet bemutatták a Filmpikniken, ezzel szoros kapcsolatot teremtve a két fesztivál között, amelyek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósulnak meg. A film rendezőjét, Szabó Rékát a veszprémi közönség leginkább a Tünet együttes művészeti vezetőjeként ismeri, ám tavalyi filmje elnyerte a Magyar Filmdíj legjobb dokumentumfilmjének járó díjat. A vetítést követő beszélgetést Kolozs László moderálta.

Balról Vándorfi László, Szabó Réka és Kolozs László köszöntötte a résztvevőket Fotó: Pesthy Márton/veol.hu

A Tánc Fesztiválja hétfői programjában 18 órától a Bozsik Yvette Társulat lép színpadra a Petőfi Színházban, 20 órától pedig a Közép-Európa Táncszínház előadását tekinthetik meg a Hangvillában.

A Közép-Európa Táncszínház már régi vendég a veszprémi fesztivál színpadán, sokan várják minden évben az előadásaikat. Idén a Recortes című darabot mutatják be, melyet Gustavo Ramirez Sansano koreografált. A Recortes látásmódja nem engedi, hogy vágyainkon túlmutatva, saját érzelmeinket közvetítsék szavaink, tekintetünk. Mint mikor újságot olvasol és kivágod belőle a cikkeket, amik a kedvenc íródtól származnak. Élmények, tapasztalatok, olyan darabkák, amik emberi kapcsolatokról árulkodnak, főleg a szeretetről, a barátságról és az empátiáról. A darab erősen emocionális húrokat penget, a társulattól megszokott monumentális színpadi jelenléttel ötvözve.

Két ember, egymástól távol, nem beszélnek egymással. Két ember, közel egymáshoz, nem néznek egymásra. Amikor megtalálják a közös hangot, még akkor sem néznek egymásra, csak egymás után. Nem kell mondaniuk semmit, a test beszél helyettük, a legalapvetőbb kapcsolódás. Másokhoz, magunkhoz, a kifejezéseinkhez, mindenhez. Minden rezdülésünk: egy nyitott könyv lapjai.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva