
Ha megállunk bármelyik balatoni büfénél és megkérdezzük az ott sorban álló nyaralókat, mit fognak ebédelni, bizonyára sokan azt mondják majd, hogy kedvenc balatoni halételüket. Ez pedig nem más, mint a sült hekk.
A Föld másik feléről érkezik
Ám még a hekk legnagyobb rajongói sem feltétlenül tudják, hogy ez a fajta hal még csak véletlenül sem balatoni, sőt, valójában tőlünk több ezer km távolságra, a tengerben él. Alig néhány évtizede még az európai vizekben is tömegesen fordult elő, északon is és délen is, de túlhalászták. Hiába no, a gyakorlatilag szálkamentes hekk egész Európában népszerű!Hozzánk Dél-Amerikából (Argentínából, Chiléből, Peruból), illetve Afrikából (Namíbiából és Dél-Afrikából) érkezik a hekk, méghozzá fej nélkül, kibelezve. Magyarországra a ’60-as években szivárgott be, a ’70-es évekre Balaton-szerte ismert lett, népszerűsége azóta is töretlen.

Fotó: Getty Images
Imádjuk, mert nincs benne szálka
S hogy miért imádjuk ennyire a hekket? Persze, hogy azért, mert jóízűen lehet belőle falatozni, mivel nem kell a szálkákkal vesződni. Hekket enni majdnem annyira egyszerű, mint csirkemellet. A készre sült halat óvatosan ketté kell választani hosszában, majd a gerincét egyetlen mozdulattal ki lehet emelni. A mi viszonylag szálkás magyar halainkhoz képest a szálkátlan hekk maga a csoda!
Miért épp hekk a neve?
A magyar elnevezés minden valószínűség szerint a hal angol nevéből (hake) ered, melyet a balatoni büfésorokon addig forgattak, míg a szó végére került a nyomaték, és a kezdeti heck írásmód után a józan paraszti ész mentén alakult ki a „hekk” megduplázódott k-val. a ’70-es években csacsihalként is emlegették, ám ez a forma gyorsan kikopott a köznyelvből.

Fotó: Szendi Péter
Milyen hal a hekk?
A hekk latin nevén Merluccius merluccius. Mivel Magyarországra fagyasztva, illetve farok és fej nélkül érkezik, valójában fogalmunk sincs arról, hogyan néz ki akkor, amikor még egyben van. Nos, eláruljuk, hogy ez a halacska nem éppen szívderítő látvány. A hekk ragadozó, egy valódi terminátor. Némileg a csukára hasonlít, Franciaországban például tengeri csukaként ismert.
Ijesztően ronda a feje: szája a szeme alá húzódik, állkapcsában hosszú és hegyes fogak sorakoznak. Többnyire heringgel táplálkozik, de más kisebb halakat is szívesen fogyaszt. Éjszaka a felszín közeli vizekben portyázik, nappal 200-300 méter mélyre húzódik vissza. Egy jól kifejlett hekk akár másfél méteresre is megnő, így mi a Balatonon csak növendékpéldányokkal találkozunk. A büfékben kapható hekkek mérete jellemzően 30-50 dkg között szokott lenni, a hosszuk pedig általában nem több 30-35 cm.

Így néz ki a hekk, amikor még egyben van
Fotó: Getty Images
Ezt tényleg meg kell kóstolni!
A hekk húsa jó minőségű, fehér, kellemes ízű. Jól átmosott állapotban átható halszagtól mentes. A gerincét és a bordáit leszámítva majdnem teljesen szálkamentes, így gyermekek is könnyen megbirkóznak vele. Sütést követően húsa könnyen leválik a gerincről, kevés vizet enged, nem omlik szét. Megsütve kívül roppanós, belül omlós, de nem esik szét és kívánatosan fehér. Paprikás lisztben megforgatva és kisütve, friss kenyérrel, kovászos uborkával mennyei strandkaja.

Fotó: Shutterstock
Sült hekk / Bombabiztos recept
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 db hekktörzs
• 25 dkg liszt
• 4 evőkanál só
• 2 teáskanál őrölt, csemege pirospaprika
• bors
• olaj
Így készül (10 perc)
1. A kiolvasztott hekktörzseket mossuk meg, ha szükséges, tisztítsuk, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Fontos, hogy ne maradjon vizes a hal, különben lepereg róla a bunda.
2. A haltörzseket vagdossuk be másfél centinként. Kívül-belül dörzsöljük be jó alaposan a sóval.
3. Keverjük össze a lisztet a fűszerpaprikával és a borssal. A halat forgassuk bele a keverékbe, a belsejét és az irdalások közti részt is lisztezzük be.
4. Rakjuk a hekket rögtön a felforrósított olajba, és időnként megforgatva, süssük aranybarnára – kb. 8-10 perc alatt. Ha kész, szedjük papírtörlőre, és itassuk le róla a felesleges olajat.
Forrás: Ripost.hu