Sági Ági | 2018.06.30. 12:49
Taroltak a Dél-balatoni borok
Öt kategória legjobb borait díjazták a Balatoni Borok versenyén.

A Balatoni Fejlesztési Tanács borversenyét 16. alkalommal tartották meg, a versenyen a Balaton körüli hat borvidék 43 termelőjének 158 bormintáját bírálta szakértő zsűri.

A versenyző borokat az eredményhirdetés után meg lehetett kóstolni.

A Balaton Borrégió legjobb fehér bora a Garamvári Szőlőbirtok 2017-es sauvignon blanc bora lett. A borról Gádor Dénes a Dél- balatoni Borút Egyesület elnöke elmondta, hogy bírálatakor a teljes bizottság egységesen azonnal nagy aranyat ítélt neki. Baranyai Péter a lellei Garamvári szőlőbirtok borászati vezetője, ehhez annyit tett hozzá, hogy még friss borról van szó, mely az éréssel még jobb lesz majd.
A legjobb vörös bort a szintén balatonlellei Bujdosó Pincészet készítette, 2015- ös Ibituba, cabernet sauvignon bor nyerte el legjobban a bírák tetszését.
A legjobb rozét cabernet sauvignon-ból a badacsonytördemici Hoffmann Pincében 2017-ben készítették.
A legjobb pezsgő készítéséért járó díjat is Baranyai Péter a Garamvári szőlőbirtok borászati vezetője vehette át. Mint elmondta a champagne típusú brut nature pezsgőt lellei szőlőből a budafoki pezsgős pincében 2014-ben készítették.
A legjobb desszertbornak járó díjat egymás után harmadszor vehette át a keszthelyi Bezerics Borház képviselője, 2017-es késői szüretelésű cserszegi fűszeres boráért.

A Garamvári Szőlőbirtok, a Bujdosó Pincészet és a Bezerics Borház képviselői. A Hoffmann Pincétől nem tudtak eljönni.

Három különdíjat is átadtak. A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját 2017-es olaszrizlingjéért az aszófői Fodorvin Családi Pincészet kapta. A Veszprém Város Bora címet a badacsonyi Borbély Családi Pincészet Rózsakő selection bora kapta. A Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa a legeredményesebb kéknyelű bor termelőjének ajánlott fel díjat, melyet a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetének igazgatója Májer János, az intézet 2016-os kéknyelű boráért vehetett át.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva