2019.04.03. 13:15
Te is fotózol vezetés közben?
A Balatonra igyekvők gyakran fotóznak a Völgyhídról menet közben, még az autóvezetők is. Érthető, hiszen fantasztikus a látvány. No meg halálosan veszélyes is a megörökítése vezetés közben.

Tudtad, hogy ha autóvezetés közben SMS-t írsz, csetelsz, vagy éppen a fotózgatsz, akkor hatszor nagyobb az esélyed, hogy balesetet szenvedsz/okozol, mintha ittasan vezetnél?!

Nem véletlen, hogy még a KRESZ is tiltja a mobiltelefon kézben való használatát. Nem, nem csak a telefonálást. A csetelést, a fényképezést, sőt még azt is, hogy a kezedben lévő telefonon kinyomd a bejövő hívást.

Így szól a KRESZ tiltása: „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.”

Egy bírósági ítélet során azonban pontosabban magyaráz. „A szabályszegéshez szükséges az is, hogy a gépjárművezető a kézben tartott mobiltelefon valamilyen funkcióját használja. Vezetés közbeni telefonhasználat megtiltása a közlekedés biztonságát szolgálja, mert a mobiltelefon használata elvonhatja a gépjárművezető figyelmét és veszélyhelyzet alakulhat ki. A veszélyhelyzet kialakulásához bármilyen rövid időtartamú mobiltelefon-használat elegendő, így a mobiltelefon egyik gombjának megnyomásának időtartama is” (Forrás)

Vagyis vezetés közben a kézben fogott telefonról telefonálni, írni, fotózni… minden tilos.

Az autós balesetek során az ütközések többsége 3 másodpercen belül következik be, miután a vezető figyelme elkalandozik. Így még ijesztőbb a tudat, hogy egy SMS elolvasásakor átlagosan 5 másodpercig vakon halad a kocsi. Csak hogy érzékeltessük az arányokat: ha 88 km/óra átlagsebességgel autózva olvas valaki egy SMS-t, akár egy futballpályányi távolságot is haladhat anélkül, hogy bármit is látna a környezetéből – írja az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapja.

Itt a BRFK új balesetmegelőzési kisfilmje, érdemes megnézni.

BRFK BALESETMEGELŐZÉSI VIDEÓ

A BRFK új Balesetmegelőzési kisfilmje!CSEKKOLD!!!#nopolice #selfie #220felett #holabiztonságiöv? #zsíraverda

Közzétette: BRFK Információs Portál – 2019. március 28., csütörtök

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva