2019.07.05. 15:12
Téged is láthatnak meztelenül - néha a szemed előtt vannak a rejtett kamerák
Bárhol lehet olyan kamera, amilyet két lány talált Bogláron a szállásán, a piac tele van olcsó kütyükkel. Mire vigyázzunk, ha nem akarunk filmszereplővé válni?

A Balaton Sound első napja után, a Balatonbogláron bérelt apartmanjukban akart felfrissülni két 20 év körüli lány, fürdés közben azonban észrevették, hogy a zuhanyzófülkében két, kis lyukba szerelt kamera követi minden mozdulatukat. Bejelentésük nyomán a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság házkutatást végzett, és azóta tiltott adatszerzés bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával nyomoznak az ügyben.

Rigó Erik, a Magyar Detektív Szövetség etikai bizottságának elnöke azt mondta: felháborították a történtek, de nem lepődött meg. Az elmúlt öt évben ugyanis elárasztották Kínából a hazai webshopokat és a háztartásokat a különböző minőségű webkamerák. Ilyesmit már 10 ezer forintért be lehet szerezni, 60-100 ezer forintért pedig profi miniatűr szerkezeteket is lehet venni. Ezek már képet és hangot is egyaránt jó minőségben képesek felvenni.

– Érdemes azonban tudni, hogy ezek a kémkamerák mindig szabad frekvenciákon működnek – mondta Rigó Erik. – Így ha valaki rendelkezik olyan eszközzel, amivel be lehet mérni a kamerákat, automatikusan mindent közvetítünk a számára is, amit a kamera lát. Legyen az egy kisállat, akit a gazdi szemmel akar tartani amíg nincs otthon, vagy a hálószobatitkaink, ha valaki ilyen pajzán célra szerez be egy ilyen eszközt.

Ha profin helyezik el, laikus nem találja meg

A magánnyomozók persze azzal is találkoznak, hogy valaki így akarja biztonságban tudni a lakását, vagy azt akarja kideríteni, milyen társaságba keveredett a kamasz gyereke, esetleg hova tűnik a házastársa egyre gyakrabban. Munkájuk során egyre több ilyen „amatőr felvételt” kapnak.

– Ha valaki valamit profin el akar rejteni, azt nem tudja megtalálni egy laikus – mondta Rigó Erik. – Tűz- és füstjelzőben ki lehet szúrni, riasztók mozgásérzékelőjében szintén gyakran találunk ilyesmit. Ilyenkor jobb félni, mint megijedni alapon, ezeket a szerkezeteket le lehet takarni. Ha valaki szétszed egy ilyet és megrongálja, baja lehet belőle, ahogy abból is, ha a rossz biztonsági berendezések miatt később tragédia történik. Persze ha eleve úgy alakítanak ki egy épületet, hogy mondjuk az álmennyezetbe beterveznek ilyen eszközöket, egy átlagember azt sosem fogja megtalálni, mint ahogy azokat a trükkös kamerákat is nehéz kiszúrni, amelyek olyanok, mint egy bármilyen hétköznapi használati tárgy. Rengeteg van ezekből is.

Olvasd el a botrányos balatoni rejtettkamerás kukkolásról szóló írásunkat is!

Gondolnád, hogy ezek kémkamerák?

Ahhoz, hogy felvételeket készítsenek, kukkoljanak, megfigyeljenek – tudjuk, ki akarna megfigyelni egy a munkahelyén dolgozó, kétgyerekes családanyát, pedig, hidd el, van ilyen–- nem kell komoly kamerákra gondolnod. Ma már olyan egyszerű eszközök is elegendők, mint az alábbiak. Nem is kerülnek sokba, és bárhol beszerezhetők. Legtöbben a kínai webáruházakból rendelik. Nincs nyom, olcsó és bármire jó.

Legtöbbjüket észre sem veszed, hiszen egy órába, vagy éppen a villanykörtébe rejtették a kamerát.

 

 

 

Persze arra is használhatók ezek a kütyük, hogy időnként rápillants a telefonodra, és megnézd, hogy a kiskutyád otthon épp szétszedi a lakást, vagy csendesen szundikál. Nem árt azonban tudnod, hogy ezeknek a készülékeknek a frekvenciájára mások is könnyedén rákapcsolódhatnak, szóval nem csak te látod, hogy mit csinál a blöki, de az arra kiváncsi azt is könnyedén megtudhatja, hogy van-e nálatok otthon valaki, vagy éppen a lakásban található-e az ő figyelmére érdemes, drága és mozítható valami. Sőt, ha a hálószobában is használnátok a kütyü kameráját, hát… a fentiek alapján az is könnyen a nagyvilág szeme elé kerülhet.

 

Péterfalvi: súlyosabb lehet az ügy, mint elsőre látszik

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője a likeBalaton.hu kérdésére azt mondta: nagyon jól tette a két lány, hogy azonnal a rendőrséghez fordult és feljelentést tettek.

– Már önmagában az is jogellenes és tiltott adatkezelésnek minősül, ha valakit a tudta nélkül lefilmeznek – mondta Péterfalvi Attila. – Ha ezt ráadásul intim helyzetben egy fürdőszobában teszik, más fontos kérdéseket is felvethet. Ha ezeket a felvételeket haszonszerzés céljából készítik, jelentős érdeksérelmet okoznak azzal, hogy közösségi oldalon, vagy akár egy zárt csoportban valamilyen tisztességtelen céllal megosztják, akkor már nem csupán adatvédelmi, büntetőjogi következménye is lehet.

Szabad kamerázni, de nem mindegy hogyan

Mindez nem azt jelenti, hogy egy apartmanház tulajdonosa – élet- és baleset; személyi szabadság, vagy vagyonvédelem céljából – ne készíthetne felvételeket. Ha a törvényes előírásokat, vagyis a GDPR szabályait betartja, megteheti. A bejárati ajtóra, ablakokra, kertkapura irányuló kamerákkal, de akár az ajtón belül, a közös helyiségekben elhelyezett biztonsági berendezésekkel is. Ezek szabályait a vagyonvédelemmel foglalkozó cégek ismerik, érdemes rájuk bízni.

Annyit azonban mindenkinek érdemes tudni róla, hogy csak jól látható helyre elhelyezett eszközöket lehet használni, titokban tilos filmezni. Erre fel kell hívják a figyelmet előzetesen és tájékoztatást kell adni az adatvédelmi szabályzatról is, mert ilyet is kell készíteni hozzá. Ebben többek között le kell írni milyen célból készül a felvétel, ki férhet hozzá, meddig tárolják és hogyan garantálják az adatok biztonságát. Vagyis az adatvédelmi szabályokat gyorsan meg lehet szegni, ha valaki nem elég tájékozott.

Szerencsés lenne már foglaláskor tudni róla

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint ez az eset felveti, hogy érdemes lenne a szállásfoglaló oldalaknak elgondolkozni azon is, hogy ahogy kis ikonokkal jelzik, hogy dohányzó vagy nemdohányzó egy apartman, vagy hogy háziállatot beengednek-e a szállásra, azt is jelezzék, hogy használnak-e biztonsági kamerát az épületben. Sok esetben ugyanis, amire a tájékoztatással szembesül a vendég egy szálláshelyen, már készült is róla felvétel a bejáratnál. Ha lenne erről tájékoztatás már a foglalásnál, eldönthetné a vendég, hogy akar-e olyan szállást bérelni, ahol biztonsági kamera működik.

Fábos Erika

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva