Keszey Ágnes | 2022.03.10. 12:00
Télen is sokan tekernek és túráznak a Balatonnál
A négy évszakos Balaton sokak álma. Ha még nem is valósult meg teljesen, de már vannak változások, s ma már nem csak nyáron kedvelt a régió. Például népszerű a biciklizés és a túrázás a hidegebb időben is.

Hidegben a hegytetőn

Kevésbé ismert tény, hogy néhány balatoni kilátóban forgalomszámláló berendezés van elhelyezve, így sokat megtudhatunk a kirándulók számának alakulásáról. A Bakonyerdő Zrt. bocsájtotta rendelkezésünkre az információkat négy balatoni kilátó – gyenesdiási Festetics, a balatongyöröki Batsányi, a szigligeti Óvár és a tihanyi Őrtorony adataival.
A számok áttekintéséhez azt is fontos figyelembe venni, hogy a Tihanyi Őrtorony kilátóba 2019. márciusában került a látogatószámláló, a többi helyre novemberben.

Felettébb népszerű a tihanyi Őrtorony kilátó
Fotó: Keszey Ágnes

 

A Festetics-kilátót 2020. végén – felújítási munkálatok miatt – lezárták, de ennek ellenére is sokan felmentek. A felújítás egyébként a tervezettnél később, tavaly kezdődött meg, de jó hír az erdőjáróknak, hogy március 30-án már ismét megnyitják a kilátót, mivel a szerkezet megerősítő munkálatai befejeződtek. Ha ez a hely nem lett volna lezárva, valószínűleg itt is 50-60 ezer fő lett volna a látogatók száma.

Ilyen a kilátás a tihanyi Őrtoronyból
Fotó: Keszey Ágnes

 

A Bakonyerdő arról is informált, hogy a látogatószámlálók adatai szerint, délelőtt 10 és délután 16 óra között járnak a legtöbben a kilátókba. Az sem meglepő adat, hogy főleg szombaton és vasárnap kirándulnak az emberek: a látogatószámok átlagosan 50-80 százalékát hétvégén regisztrálták.

A Festetics-kilátó megújul: március végétől újra várja a látogatókat
Fotó: Keszey Ágnes

 

A Balaton-felvidéken található további kilátókban a Balaton közelsége miatt a tapasztalatok szerint szintén évi 30-40-50.000 közötti látogató volt.

Kilátók látogatószámlálók adatai
Forrás: Bakonyerdő Zrt.

 

Az adatok összevetéséből kiderül, hogy az összes kilátó közül a tihanyi Őrtorony a leginkább kedvelt: a mérések kezdete óta közel 154 ezer ember csodálta onnan a tájat. A második legtöbb embert vonzó Batsányit közel 53,5 ezren keresték fel, a harmadik a szigligeti Óvár mintegy 36,5 ezer, a negyedik pedig a Festetics kilátó, mintegy 32,5 ezer látogatóval – de ez hosszabb ideje le van zárva.

 

Kilátók látogatói
Forrás Bakonyerdő Zrt.

 

A legtöbb látogató egyébként 2020 ősz és 2021 tavasza között mászta meg a kilátókat, kivétel ez alól a gyenesdiási, melyben 2019 novembere és 2020. márciusa között jártak legtöbben.

Télen is többen tekernek

De nem csak a természetjárás népszerű a téli hónapokban is, hanem a bringázás is. A balatoni kerékpárúton természetesen nem olyan élénk a forgalom, mint tavasztól őszig, de nincsen olyan nap, hogy ne tekernének páran a hideg időben is. Ezt mutatják a forgalomszámlálások adatai is, hiszen az utakon is vannak erre alkalmas eszközök.

A balatoni kerékpárutakat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondozza. Tőlük megtudtuk, hogy a forgalomszámláló rendszert javítják, így az adatok egyes helyszíneken nem állnak rendelkezésre, illetve hiányosak.

Kerékpáros forgalomszámláló berendezések a Balatonnál
Forrás: https://veloclass.kozut.hu/hu/map

 

A cég honlapján egyébként nyilvánosan is elérhetőek a bringaút forgalomszámláló eszközeinek adatai.
– A mi tapasztalatunk is az, hogy az enyhébb téli időjárásnak köszönhetően az elmúlt hetekben is többen használták a Balaton környéki kerékpárutakat. És az is látható, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a kerékpárosok száma, nemcsak a Balaton körül, hanem országosan is. A legnagyobb növekedést természetesen a kiemelt turisztikai célpontoknál tapasztaltuk, így a Balaton, a Velencei- és a Tisza-tó környékén – fejtette ki megkeresésünkre a Közút.
Két helyszín forgalmi adataiból kitűnik, hogy az igazán nagy bringások télen is tekernek, s mint látható, többen az északi parton kerekeznek.

Télen is tekernek – ezt mutatják az adatok
Forrás: https://veloclass.kozut.hu/hu/map

 

 

 

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva