Mihály Szilvia | 2020.01.13. 10:00
Télen is túrázhatsz a vulkánok tövében
Azt hitted, télen csak bekuckózni jó otthon, vagy egy balatoni wellness szállodában? Mi megmutatjuk, miért érdemes felvenned a túracipődet és elindulnod a tó körül. Árvai Gábor szakvezető segítségével eljutunk az északi tópart legtitkosabb részeire, és azt is eláruljuk, mi köze van Badacsonynak Hawaiihoz.

A badacsonyi túrák résztvevői már bizonyára ismerik Árvai Gábort, aki a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesülettel közösen egész évben vezet túrákat a régióban. Minden évszakban más arcát ismerhetjük meg a tájnak, télen sem kell otthon bekuckózni, egy meleg kabát, sapka, réteges öltözet, és indulhatunk a szabadba.
– A téli túrákról és a téli Badacsonyról regényeket lehetne írni – mondja Gábor.

Kattints ide a következő túrák időpontjáért!

Árvai Gábor történelem és földrajz szakos tanár, geotúra vezető és a Madártani Egyesület Tapolcai csoportjának a vezetője. Ismeri a vidék növény- és állatvilágát, geológiai- és kultúrtörténetét, vezet túrákat, ahol madarász ismereteit adja át nekünk, tavasszal felkutathatjuk vele a különleges agárkosbort is, és tapolcai városnéző túrán is részt vehetünk vele.
A reformkori túráján a fenékpusztai hajóépítő műhelyt is megismerhetjük, miközben a Festeticsek életébe is bepillantást nyerünk.

Olvastad a Festetics-feleségek történeteiről írt cikkeinket?

– Keszthelytől a Tihanyi-félszigetig vezetek túrákat, észak-dél irányban pedig, a Balatontól a Sárospusztai halastavakig járok, sok-sok mondát, legendát ismerek. Arra törekszem, hogy a túrázók teljes és reális képet kapjanak tőlem az adott útvonal és tematika alapján a bejárt területről. A mondát és a valóságot igyekszem elválasztani egymástól. Túráimon szakvezetést tartok, vagyis nem csak a haladási irányt mutatom a velem túrázóknak, hanem bőséges ismeretanyagot is átadok nekik. 35 éve kutatom a területet, és folyamatosan képzem magam.

Közzétette: Gábor Árvai – 2019. november 3., vasárnap


– A sportélmény mellett ezek szerint egy konkrét ismeretanyaggal is bővül a tudásunk, ha veled túrázunk.

– Igen, nagyon szeretem, amikor olyan információt tudnak meg tőlem a túrázók, amiről korábban még nem hallottak, vagy éppen anno másképp tanulták az iskolában. Még a környéken lakók számára is sok újdonságot tudok mondani. Erre egy nagyon jó példa, hogy még a gyulakesziek sem tudják, hogy a temetőjükben egy római kori őrtorony maradvány található. Nagyon jelentős volt ez az erődítmény, ami a területen áthaladó útvonalat védte.
Sikerélmény, ha látom, hogy értő fülek, érdeklődő tekintetek kísérnek egy-egy túrán, a legnagyobb elismerés pedig a visszatérő túrázó.

– Miért jó télen túrázni?
– Mert gyönyörű a természet, egész más arcát mutatja, mint nyáron. Ilyenkor nincs lombkorona a fákon, nagyobb a csend az erdőkben, olyan fajok figyelhetők meg például madarászás közben, melyek nyáron nem. A téli túrát egyetlen esetben nem tartom meg, ha fagyás van, és csúszós a terep. De nyáron felhőszakadásban sem indulunk el, pont a balesetek elkerülése miatt. Számomra nem kérdés, hogy a Balaton és a környéke mind a 4 évszakban csodálatos és minden évszakban érdemes kirándulni, túrázni. A téli túra annyiban különbözik a nyáritól, hogy nem rövidnadrágban barangolunk a hegyen.

– Ha különleges badacsonyi fajokat szeretnél bemutatni, milyen túrát ajánlasz?
– Az egyik az agárkosbor túra, ez a virág Badacsony egyetlen orchidea faja. Ezt a csodálatos növényt április utolsó hétvégéjén láthatjuk teljes pompájában. Fantasztikus élmény a több száz tő növény látványa, és elmondhatatlan érzés, hogy ezzel mekkora örömöt szerzek a túrázóknak. Az emberek hasalnak a földön, hogy tökéletes fényképet készíthessenek erről a ritka növényről.

Közzétette: Gábor Árvai – 2019. április 29., hétfő

A másik nagyon ritka faj a hajnalmadár, amit szintén megfigyelhetünk a tematikus túráimon. Az előző októberi túrákon is volt szerencsénk megpillantani. Ez a madár olyan, mint egy trópusi pillangó.

– Melyik a kedvenc útvonalad?
– Több is van – nevet. – A leghálásabb túra a Szent György-hegyi. Nem csak a terep és látnivalók, de a hegy története és állatvilága miatt is nagyon szeretem ezt a 4 órás túrát.

Fotó: Mihály Szilvia

A Tihanyi-félszigeten egy olyan különleges útvonalat járunk be, amit kevesen ismernek, nem találkozunk a városban bolyongó tömeggel.
A tördemici túrán Badacsony északi oldalát járjuk be, a bányákat és Korkoványt ismerhetik meg a túrázók, ami kevésbé ismert része a hegynek.

– Melyik volt a legnépszerűbb túrád?
– Nagyon sikeres volt a szilveszteri badacsonyi túránk, biztosan megismételjük az idei évben is. Nagyon izgalmasak a holdfénytúrák is. Képzeld el, amikor a Kisfaludy kilátóhoz felérve bukkan fel a telihold és fest ezüsthidat a tóra. Varázslatos, ahogy a Káli-medence településeinek fényfüzére is.

– Mi volt a legkülönlegesebb túra, amin te szakvezettél?
– Egyszer egy feleség a férje születésnapjára kért egy madármegfigyelő túrát. Itt a férjjel kettesben egy decemberi napon mínusz öt fokban madarásztunk és bolyongtunk. Volt már lánybúcsúztató túra, ahol a túraútvonalon kérdéseket, feladatokat kellett megoldani a menyasszonynak. Nyitott vagyok az egyéni kérésekre, kérdésekre is. Járnak hozzám céges csapatépítésre, nyugdíjas klubok és diákcsoportok is túráznak velem.

– Azt mondtad, sok téves információt igyekszel helyretenni a túrák során. Mik ezek a berögzült, rossz információk?
– A Tapolcai-medence vulkanizmusának története az utóbbi 15 évben teljesen átíródott, én igyekszem a túrákon ezeket az új ismereteket átadni. A Nemzeti Park geotúra vezető tanfolyamán a legkorszerűbb ismeretanyagokat kaptuk meg, de sokat járok könyvtárakba, levéltárakba is.
Ez a kőzet itt Badacsonyban például nem bazalt, hanem bazanit. Ezen mindig nagyon meglepődnek az emberek, hiszen nem ezt tanultuk anno az iskolában. Így helyesen a bazaltorgonákat bazanit orgonáknak kellene nevezni. Bazalt egész Európában nincsen, csak Izlandon, mert a bazalti vulkanizmus óceáni hátsághoz kötődik. Németh Károly és Harangi Szabolcs legújabb kutatásai bizonyítják ezt. Németh Badacsonyt Hawaii-típusú vulkánnak írja le.

Fotó: Mihály Szilvia

A tanúhegy is téves kifejezés, hiszen a Tapolcai-medencében nem minden hegyen jött felszínre a láva. A Gulács és a Tóti- hegy legmagasabb pontja eredetileg a vulkán legmélyebb pontja volt, ezek kürtő kitöltések, nincs meg az eredeti felszín, így erről nem is tudnak tanúskodni. A Badacsony-féle hegycsoport és a Gulács-féle hegycsoport teljesen másképp alakult ki. Teljesen másképp néztek ki évmilliókkal ezelőtt a hegyek, ezek ma már csak vulkáni gyökér roncsok.

Balatongyörök

Fotó: Mihály Szilvia

Azt vallom, hogy aki az én túrámon részt vesz, az az általam megtudott legfrissebb információkat kapja tőlem.
Kattints, hogy megtudd, hol túrázhatsz legközelebb Árvai Gáborral!

Nyitókép: Badacsony Tourinform

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva