2020.01.02. 06:20
Téli sütemények - kezdőknek is
Hirdetés - Te is azok közé tartozol, akik szívesen megtanulnának sütni, főleg télen, mikor öröm a sütő körül ténykedni, de elbizonytalanítanak a bonyolult receptek? Van pár egyszerű, barátságos sütemény típus, és pár közönségkedvenc, aminek az elkészítéséig érdemes eljutni, hogy aztán folytathasd a nagyobb tapasztalatot igénylő finomságokkal.

Mint például a babka. Ez a különleges kalács gyönyörű, ráadásul csupa csoki, közel-keleti jellegzetesség. De sajnos elég időigényes, és bár elkészítéséhez sem kell cukrásznak lenned, igényel némi rutint. Úgyhogy mielőtt a babkával próbálkoznál, érdemes egy-két egyszerűbb bögrés süteménnyel kezdeni.

Kezdő szakácsként, cukrászként mindenképp dolgozz receptből. A sütemény készítésnél a legfontosabb szabály az, hogy pontosan be kell tartani a receptben írtakat. Ha elkezded kreatívan kezelni a mennyiségeket, például kevesebb cukrot teszel bele, vagy cukor helyett édesítőszert használsz, akkor számíts rá, hogy nem az a sütemény lesz a végeredmény, mint amit a recept melletti képen látsz. Ez igaz a hagyományos édességekre is, de fokozottan igaz a cukormentes, gluténmentes és vegán süteményekre!

A karácsonyi édességek közül érdemes a mézeskaláccsal gyakorolni, itt a sikerélmény szinte garantált. Vannak ugyanis olyan mézeskalács receptek, melyek sütés után azonnal és hosszan tartóan puha mézeskalácsot eredményeznek. A gyerekek pedig nagyon szeretik kiszaggatni és még jobban szeretik feldíszíteni a kész mézeskalácsokat, amelyek aztán vendégváró falatoknak is tökéletesek lesznek. Ha már mézeskalács sütésben profi vagy, akkor jöhet a vaníliás kifli, ami egy ellenállhatatlan süti és a karácsonyi családi összejövetelek kötelező eleme. A sütemények télen a meleg lakásban illatukkal is kényeztetik az egész családot, már csak ezért sem érdemes kihagyni az otthoni sütögetést!

Hidegben a csokoládé remek melegítő étel

Hidegben a csokoládé remek melegítő étel

Máris elérkeztünk egy ici-picit bonyolultabb süteményhez, ami az ünnepek alatt is díszítheti az asztalt, a legcsokisabb csokitorta recepthez. Ha már mennek a bögrés sütemények és a karácsonyi finomságok, akkor ez is menni fog. Nem sokkal nehezebb elkészíteni, mint egy piskótát, csak kell hozzá sok csokoládé is, amit fel kell olvasztanod, hogy folyós legyen és hozzá tudd adni a piskótatésztához. Ha megsült, akkor a tetejét hintsd meg porcukorral és kínálj hozzá tejszínhabot!

Íme a recept:

Hozzávalók

35 dkg BOCI étcsokoládé
13 dkg cukor
15 dkg vaj kockákra vágva
5 tojás fehérje
5 tojás sárgája
5 dkg liszt
csipet só

Szerencsi kakaópor, és porcukor a díszítéshez

Folyamatos keverés mellett, vízgőz fölött olvaszd fel a csokit a vajjal és a cukorral. Mikor homogén masszává összeállt, vedd le a gőzről, és tedd félre hűlni.

Mikor langyosra hűlt, egyesével keverd hozzá a tojások sárgáját, majd szitáld a masszába a lisztet is.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd közepes keménységű habbá, majd óvatosan keverd a csokimasszába.

Az egész „tésztát” töltsd egy 25 cm átmérőjű, vajjal kikent tortaformába, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 40-45 percig.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva