zaol.hu | 2020.12.08. 12:00
Téli úszás? Mutatjuk Zimányi András, első téli Balaton-átúszó tanácsait
Kevés embernek jut eszébe ilyenkor csobbanni a Balatonba, de persze vannak kivételek! Mutatjuk, mire figyelj a téli strandolásnál!

Zimányi András, az első téli Balaton-átúszó osztotta meg tapasztalatait a téli, hideg vízben való sportolásról. Mint fogalmazott, tisztában kell lenni azzal, hogy ez a tevékenység egészen más megpróbáltatások elé állítja a szervezetet, mint a sima ücsörgés a jeges vízben.

Sekély vízben kell gyakorolni, szükség lesz valakire, aki a közelben tartózkodik. Ugyanis a szervezet egyik legfontosabb védekezése a hideg vízben az, hogy a végtagokban a test védelme érdekében lelassítja a vérkeringést. Ez igen veszélyes kockázatot jelenthet. Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy a karok és lábak erőtlenné válnak. Erre még rádob egy lapáttal a pánik, ha az erőnk elvesztése közben éppen mély vízben úszunk. A többi kitalálható. Csodálatos az emberi test, mintha megjegyezne minden fontos információt.

Zimányi Andrással ez a legelső úszásánál történt meg, hosszútávúszóként furcsa és ijesztő dologként élte meg, de később már nem jelentkezett nála a probléma.

Zimányi András februárban is vígan szelte a habokat
Fotó: Krausz Andrea

Óvatosnak kell lenni – nyomatékosította.

Mint írta, a másik kevésbé veszélyes tényező a hidegérzet. A zuhanyhoz hasonlóan, úszás közben a test felületein átsiklik a víz. Nem tud kialakulni az vékony védőréteg a bőrfelületen, ami valamelyest melegebb annál a víznél, amibe belemegyünk. Vagyis az úszó testét nagyobb hideg éri, de ezt az izommunkával és a fokozott légzéssel történő kalóriaégetés ellensúlyozza.

Hangsúlyozta, a derékra rögzíthető jelzőbója igen fontos biztonsági eszköz baj esetén. Derékig érő vízben is lehetetlen lehet fulladás előtt megtalálni valakit, aki elsüllyed például szédülés vagy eszméletvesztés miatt. Aki ezt az eszközt használja, azt a közelben tartózkodó segítője pillanatok alatt ki tudja menteni a vízből. Ára körülbelül 4000 Ft, nem összeg, nem kell sajnálni rá a pénzt.

Kitért arra, hogy a jég alatt úszást el kell felejteni. Komoly technikával történik ennek a biztosítása, megfelelő kötelek, világítás, búvár jelenléttel. Évről évre halnak meg emberek jég alatt.

Korábban Zimányi András is tervezte, hogy jég alatt úszik, de végül elengedte az ötletet. Annak, aki mégis kipróbálná, azt javasolja, hogy ne verje nagy dobra, ne csináljon „hős történettel” kedvet azoknak, akik esetleg később ezért veszítik el életüket.

A folyók esetében beszűkült tudatállapot alakulhat ki téli úszás közben. Ha az úszó eltávolodik a parttól ebben az állapotban, el fogja sodorni a víz. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy közvetlen a part mentén gyakoroljuk. Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy légzőgyakorlatokat végezni közvetlenül úszás előtt és a vízben tilos, hisz ezek is szédülést, ájulást okozhatnak.

Téli úszás – első kapások

Örvendetes módon egyre többen döntenek a téli úszás mellett. Tisztában kell lenni azonban…

Posted by Téli Balaton-átúszás on Wednesday, December 2, 2020

Kattints ide, és olvasd el a februári csobbanásról írt cikkünket!

Nyitókép: Krausz Andrea

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva