promóció | 2022.12.19. 00:01
Télre se feledkezz meg a nyaralódról: téliesítés, karbantartás
Hirdetés - Már két hete telet írunk, de a komolyabb mínuszokat eddig szerencsére megúsztuk. Most még van rá lehetőség, ha ősszel a nagy rohanásban elfelejtettük volna téliesíteni a nyaralónkat, akkor azt még az esetleges nagy hidegek előtt megtegyük. Hogyan készítsük elő a nyaralót a téli szezonra?

Téliesítés és téli karbantartás

A téliesítésre minden tél előtt szükség van, mert így tudjuk megóvni a nyaralónkat a különféle kockázatoktól. A téli karbantartás alatt mást értünk: ezek lényegében olyan, bármikor elvégezhető feladatok, amelyeket a tél során ugyanúgy el tudunk végezni, ha ilyenkor van rá időnk. Ide tartozik például a beltéri festés, vagy a kerítés felújítása sarokcsiszoló segítségével.

Téliesítéssel kapcsolatos teendők

A téliesítés során felkészítjük a nyaralót a „téli álomra”. Az alábbi teendőink lesznek:

1. A kert rendbetétele és a zöldhulladék eltávolítása

Mielőtt pár hónapra magára hagyjuk a nyaralót, vágjuk le a fákról az elszáradt ágakat, és söpörjük össze az ősszel lehullott faleveleket. Mivel sok helyen tilos az égetés, (és egyébként környezetszennyező is), jobban járunk, ha elszállíttatjuk vagy komposztáljuk a zöldhulladékot.

2. Víztelenítés

A víztelenítés nagyon fontos lépés, ugyanis ha víz marad a csövekben, az megfagyva repedéseket okozhat – mi pedig jövőre vakarhatjuk a fejünket az óriási vízszámla láttán. A másik kockázat, hogy spontán szivárgás alakulhat ki, ami szép lassan eláztatja a nyaralót, komoly anyagi kárt okozva.

Zárjuk el a főcsapot, majd minden csapból engedjük ki a benne található vizet, és hagyjuk őket nyitva, hogy az esetlegesen még bennük maradt víz ki tudjon csöpögni.

A kerti csapnál és a tömlőknél hasonlóképpen járjunk el, engedjük ki az összes vizet!

3. Áramtalanítás, gáz elzárása

Az esetleges balesetek, tűzesetek megelőzése érdekében áramtalanítsuk az ingatlant és kapcsoljuk ki a gázt. A főkapcsolót csak akkor érdemes bekapcsolva hagyni, ha van riasztónk, de a többi eszközt ebben az esetben is húzzuk ki!

4. Biztonsági intézkedések

Fontos, hogy nyaralónk ne legyen vonzó célpont a betörők számára. Ezért minden mozdítható ingóságot pakoljunk be a nyaralóba (kerti grill, stb.), illetve engedjük le a rolókat/redőnyöket vagy húzzuk el a függönyöket, hogy ne lehessen belátni. Érdemes beruházni jó minőségű, biztonsági nyílászáróba, hogy eltántorítsuk a tolvajokat.

Karbantartás télen?

Bár a karbantartási, felújítási munkálatokat komfortosabb melegebb időben végezni, ha épp decemberben vagy januárban jutunk el odáig, hogy dolgozzunk a nyaralón, akkor sem kell megijedni.

A fák kivágása tipikusan téli feladat. Mivel télen kisebb a fatörzs és a faágak nedvességtartalma, ezért könnyebb fűrészelni. Az alacsonyabb nedvességtartalom szintén előnyt jelent, hogyha később el akarjuk tüzelni a kivágott fát, ugyanis hamarabb a megfelelő nedvességtartalomra fog száradni, mintha más évszakban vágtuk volna ki. A levélhulladékkal való vesződést szintén megspórolhatjuk.

Amennyiben nincsen ordító hideg, a kerti felújítási munkálatokkal, például a kerítésépítéssel is haladhatunk. A beltéri festés szintén megoldható télen. Egyedül arról kell gondoskodunk, hogy kellően meleg legyen a nyaralóban és megfelelően száradjon a festék. Ezt fűtéssel vagy hőlégbefúvó használatával érhetjük el.

Hiányzik pár eszköz a nyaralóból?

Amennyiben hiányzik pár szerszám a nyaralóból, érdemes mihamarabb beszerezni őket, hogy ne mindig otthonról kelljen magunkkal cipelni mindent. A szerszám webáruházak, például a Zákány Szerszámház remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy otthonunk kényelméből rendelhessük házhoz a hiányzó eszközöket.

Képek forrása: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva