2019.11.22. 14:00
Természet és irodalom a Kis-Balatonnál – megújult a Fekete István Emlékhely
Az író előtt tiszteleg, illetve a térséget és annak élővilágát mutatja be a Kis-Balatonban lévő Diás-szigeten Fekete István emlékhelye.

A nádfedeles parasztházban megújult kiállítás várja a vendégeket, akik megnézhetik a szomszédban a Matula-kunyhót is. Pályázati támogatással megújultak a látnivalók, melyeket a közelmúltban adtak át.

A Kis-Balatonnál lévő Diás-szigeti Fekete István-emlékhely. Fotó © MTI/Varga György

Az ünnepségen a térség jelentős természetvédőiről szólt, illetve Fekete István életét, irodalmi munkásságát idézte fel dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, majd a terület kezelőjéről, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkról beszélt.

Dukát Zsófia nézelődik az új kiállítótérben, ahol irodalmi és természeti kalandokat is átélhet a látogató Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

– Ma már a Magyarországon nyilvántartott közel 700 ökoturisztikai létesítmény felét a nemzeti parkok üzemeltetik – hangoztatta. – A Balaton-felvidéki igazgatóság éppen harminckilencet. A területén van négy látogatóközpont, négy idegenforgalmi hasznosítású barlang, két erdei iskola, egy tájház, két egyéb bemutatóhely és mintegy húsz tanösvény. Nemzeti parkjaink országosan 1,6 millió látogatójának közel harmadát a Balaton-felvidéki fogadja.

Az államtitkár hozzátette: az elmúlt majdnem egy évtizedben közel ötven százalékkal emelkedett a vendégek száma.

Fenékpuszta, 2019. november 19. Kiállítás a Fekete István-emlékhelyen. Fotó © MTI/Varga György

A házigazda nemzeti park igazgatója, Puskás Zoltán elmondta: a megvalósult fejlesztéseknek is a látogatók számának növelése a célja, de továbbra sem a tömegturizmus megvalósítása a cél, hanem a természetvédelmi szemlélet átadása, erősítése. A fejlesztés annak a projektnek a keretében valósult meg, amelyre összesen közel 1,2 milliárd forint támogatás érkezett. Az összeget javarészt az új látogatóközpont kialakítására fordítják, a Fekete István Emlékhely megújítására 22,5 millió forint jutott.

– Külső és belső felújításon esett át az épület – részletezte az igazgató. – Bent elbontottuk a közfalakat, így egy nagy kiállítótér alakult ki. Megújult a Fekete István emléksarok. A ház kézműves foglalkozások megtartására is alkalmas lesz, és az épületen helyeztük el Turi Török Tibor alkotását, a természetvédelem jeles alakja, Futó Elemér előtt tisztelgő domborművet.

A projekt keretében beszereznek egy elektromos meghajtású járművet és több kenut – jövőre már ezekkel is megközelíthető lesz a Diás-sziget.

Nyitókép: MTI-Varga György

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva