likeBalaton.hu | 2022.03.09. 16:00
Tihany és az Örvényes között is megújult a Balatoni Bringakör
Korszerű körülmények között kerékpározhatunk az idei a Tihany és az Örvényes közötti, mintegy 3,3 km-es bicikliúton. Teljesen új gyalog- és kerékpárút épült, a 71. sz. főúti átvezetés biztonságosabbá vált.

Átadták Balatoni Bringakör felújított szakaszát Tihany és Örvényes között. A fejlesztés során 5827 m3 földműanyagot, 801 m3 aszfaltot, 6501 m3 szegélyt építettek be

és 18 fát ültettek el.

A régit elbontották

A kerékpárosok immár korlátozások nélkül és a környező főút forgalmától biztonságosan elkülönítve haladhatnak a megújult szakaszon.

A Tihany, Lepkesor és Örvényes, Malom utca közötti jellemzően külterületi, a 2000-es évek környékén megépített mintegy 2 m széles keskeny, leromlott állapotú burkolaton vezetett a Bringakör útvonala.

A burkolatot a fák gyökerei által okozott felnyomódások, egyéb deformációk, kátyúk, illetve megkopott burkolati jelek jellemezték.

Fotó: NIF Zrt.

 

Ahhoz, hogy a kerékpározókat az idei szezonban már korszerű körülmények fogadják, ezen a szakaszon a kerékpárút önálló kerékpárúti szakaszait elbontották, majd annak helyére 3,3 m széles új kerékpárút, illetve gyalog- és kerékpárút épült.

Örvényes térségében egy közel 1 kilométeres szakaszon a 71-es főút mellett a meglévő kerékpárút elbontását követően új gyalog- és kerékpárutat építettek.

Forgalomszámláló méri a bicajosokat

A 71. sz. főúti átvezetés biztonságosabbá vált, irányonkénti sárga villogók, burkolati prizmák és figyelmeztető táblák kerültek kihelyezésre. Ezen a szakaszon egy kerékpáros forgalomszámláló berendezést is üzembe helyeztek, amelynek

célja a kerékpáros szokások feltárása, a napi kerékpárforgalom meghatározása a hatékony üzemeltetéshez.

Fejlesztési szakaszok
Forrás: NIF Zrt.

 

Aszófő térségében, szintén a 71-es mentén összesen négy szakaszon, mintegy 1100 méteren építettek új gyalog- és kerékpárutat. Tihany térségében pedig összesen 1200 méter hosszan végezték el ugyanezt a munkát a főút mellett.

A kivitelező a szélesítés során két leromlott állapotú faszerkezetű kerékpáros hidat is elbontott és a helyére új vasbetonszerkezetű kerékpáros hidat épített.

A települések között két forgalmas útcsatlakozás található, egyik a tihanyi bekötőút kereszteződése, a másik a tihanyi Sajkodi sor. Mindkettőnél a kerékpárútra és a közútra is jól látható burkolati jeleket festettek fel és figyelmeztető táblákat helyeztek ki, hogy az elsőbbségi viszonyokat és a kerékpárosok és autósok biztonságos áthaladását segítsék.

 

Nyitókép: NIF Zrt.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva