Krausz Andrea | 2021.07.06. 07:00
Tilos a szigligeti és badacsonyi kikötőmólókon horgászni
Újra kiéleződött a vita a horgászok és vízen közlekedők között. Idén előfordult, hogy pecások akadályozták a hajók kikötését, egyszer még rendőri intézkedésre is sor került. A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) az általa üzemeltetett hajókikötőkben táblákon jelzi, hogy tilos a horgászat. De ez eddig is tilos volt, csak a pecások közül néhányan nem vették figyelembe.

Horgászatot tiltó táblák jelentek meg a badacsonyi és a szigligeti kikötőmólókon. A pecások közül sokan nem értik, hogy miért tilos itt a halfogás. Pedig a szabály egyszerű: az adott kikötőt üzemeltető cég, szervezet, vagy önkormányzat határozza meg, hogy milyen feltételekkel engedi, vagy tiltja meg a horgászatot.

Ha a pecás nem tartja be, akkor bevonhatják a területi jegyét.

– A Balatoni Horgászrend 58. pontja kimondja: „58. A helyi kikötőrendek és az egyes partszakaszokon kitáblázott helyi horgászrendek, területhasználati szabályzatok betartása kötelező! Azok megszegése esetén a területi jegy bevonható!” – hívja fel a figyelmet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Táblák kerültek ki a mólókra
Fotó: balatonihal.hu

Eddig elnézték

– Az elégedetlenség abból fakad, hogy a korábbi gyakorlat szerint a tiltás ellenére elnézték a horgászatot ezeken a helyeken – írják a halgazdálkodási szakemberek.

Ha egy horgász alkalmazkodó szemlélettel állt a helyzethez, és a hajóforgalomtól mentes időszakban pl. hajnalban, vagy hajózási szezonon kívül horgászott ezeken a helyeken, illetve amint hajó érkezését tapasztalta, szó nélkül odébbállt, akkor ezért senki nem szólt rá.

A Balatoni Horgászturisztikai Adatbázisban is úgy jelöltük ezeket a helyeket (a korábbi gyakorlatot tapasztalva), hogy a kikötők külső oldalán, a hajóforgalom zavarása nélkül szabad horgászni. Azonban a közelmúltban több sajnálatos eset is történt, amikor egyes horgászok akadályozták hajók kikötését a nevezett helyeken, egy esetben rendőri intézkedésre is sor került. Így érthető módon az üzemeltető nem tekinthet el a már eddig is meglévő szabályok betartatásától – figyelmeztet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A kikötőrendhez kell a pecásoknak alkalmazkodni
Fotó: Mészáros Annarózsa

A kikötésre használt partfal mentén nem lehet pecázni

A zárt kikötőmedencével rendelkező létesítmények esetében egyértelmű a helyzet, a „kikötő területén” a belső, mólók által határolt területét kell érteni, ott tilos horgászni, míg a külső, nyílt víz felőli oldal irányában szabad azokon a mólókon, amelyek a közforgalom számára is bejárhatóak. Ilyen kikötő például a siófoki, illetve a többi déli parti BAHART kikötő.

Az északi parton léteznek egymólós kikötők, mint például a révfülöpi, ahol a „mólófej” minden oldala fogadhat kikötő hajókat, ilyen esetben természetesen a teljes, kikötésre használatos partfal mentén értelmezendő a horgászat tiltása.

A szóban forgó szigligeti és badacsonyi mólók a két típus ötvözetei, ugyanis a korábbi egymólós kikötőket bővítették ki nyugati irányból egy-egy ívelt mólószárral, így hozva létre kikötőmedencét.

Azonban az egykori mólófejen a külső oldalon is megmaradt a kikötésre használt partfal, így a helyi kikötőrend értelmében ott sem engedélyezett a horgászat.

Nyitókép: balatonihal.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva