csupasport.hu/N. Zs. | 2021.03.19. 17:00
Tippek a fenntartható túrázásért
Újra olyan időszakot élünk, amikor nem sok helyre mehetünk, de a természetet felfedezhetjük. Ha kirándulásaink, túrázásaink során ügyelni szeretnénk, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, érdemes megfogadni néhány megoldást, amelyet a természetben igyekezzünk betartani.

A fenntartható fejlődés – ahogy az az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1987-es Brundtland-jelentésében szerepel – olyan fejlődési folyamat (földeké, városoké, termelési folyamatoké, társadalmaké stb.), amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék saját szükségleteiket.

A fogalom a túrázással kapcsolatban is alkalmazható, fenntartható túrázás alatt olyan természetjárást érthetünk, amely óvja a környezetet annak érdekében, hogy a jövő generációk is ugyanolyan minőségben járhassák be ugyanazokat az útvonalakat, ahogyan mi is tesszük. Ha kirándulásaink során ügyelni szeretnénk, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, az alábbi tippeket mindenképp igyekezzünk betartani.

Fotó: Pixabay

Kerüljük el a népszerű útvonalakat

Lehet nagyon érdekesnek és izgalmasnak találjuk azokat az útvonalakat, ahol Facebook ismerősünk járt a múlt héten, és a fél ország posztolt már róla, jobban járunk, ha csendesebb helyre megyünk, amely nem szenvedi meg a turisták állandó rohamát. Ezzel közvetve új útvonalakat is felfedezhetünk.

Maradjunk a kijelölt úton

Igyekezzünk mindig a turistautak kijárt nyomvonalán haladni. Ha magunk vágunk csapást az erdőben, kárt teszünk a természetben, ráadásul az egyenetlen terep miatt még sérülést is kockáztatunk.

Vigyük el szemetünket

Magától értetődő, sokan mégsem teszik meg. Az erdőben járva rengeteg üres csokoládés papírt, műanyag flakont vagy konzervdobozt látni, egy-egy népszerűbb teljesítménytúrán pedig szemeteszsákokat lehetne megtölteni az eldobált dolgokkal. Ha másokat nem is tudunk befolyásolni, magunkra mindenképp figyeljünk, még az organikus szemetet is vigyük magunkkal és helyezzük el egy szemetesbe.

Fotó: Pixabay

Ne rongáljuk a természetet

Jó ötletnek tűnhet hazavinni egy-egy szép ágat, virágot, követ vagy bármit, amit a természetben találunk, de ezzel újfent csak kárt okozunk. Amellett, hogy a védett növények leszedéséért büntetés jár, el is csúfítjuk a környezetet.

Minőségi felszerelést vásároljunk

Érdemes odafigyelni, milyen gyártótól vásárolunk kabátot, hátizsákot, túrabotot és egyéb felszerelést. A minőségi eszközök egyrészt tartósabbak, másrészt akár a javításuk is megoldható, így megrongálódásuk esetén nem feltétlenül kell lecserélnünk őket.

Forrás: Csupasport.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva