2018.03.04. 16:45
Tippek használtautó vásárlásához
Szponzorált tartalom - Habár amikor a foci vagy az autók kerülnek szóba, a legtöbben a szakértő szerepében tűnnek fel, nem árthat felfrissíteni azt, amit a másodkézből származó gépjárművek beszerzéséről tudni lehet.

Gyűjtse be az adott modellel kapcsolatos tudnivalókat!

Ahogy manapság a különböző éttermekről vagy mobilmárkákról is számtalan forrás alapján, jó előre tájékozódni lehet, autóvásárlás előtt szintén felmérhetjük a potenciális típushibákat, melyekre érdemes számítani, nagyobb figyelmet fordítani. Az autós magazinok, fórumok adta információs aranybánya mélyére ásva, akár több százezer forintot is megspórolhatunk!

A baj ez esetben egyedül jár

Ha műszaki ismereteinket hiányosnak ítéli meg az eladó, könnyen befolyásolhatónak gondolhat minket. Menjünk biztosra: ne sajnáljunk egy tapasztalt szerelőt vagy karosszérialakatost bevonni, hiszen a tapasztalata révén megspórolható összeg többszöröse lehet az órabérének.

Egyébként az esetleges manipuláció hatásai ellen valakivel párban védekezni szintén könnyebb, hiszen egy jó állapotúnak tűnő, csinos autó láttán könnyen az elragadtatás csapdájába eshet egy magára hagyott vásárló.

Használt autó 1 hét alatt?

Legyen türelemmel: egy hét helyett szánjon rá egy egész hónapot. Állítson be figyelőt az online autóportálokra, figyelje a közösségi médiát, és ha szükséges, tervezze meg, mely hétvégéket, esetleg hétköznapokat tervezi a nagy autószemlére beáldozni.

Mikor érdemes használt autóra vadászni?

Ha nagy autókereskedő-láncnál készülünk kocsit venni, a negyedévek végén – az értékesítési volumen teljesítéséből fakadó nyomás miatt – az induló árnál olcsóbban is szert tehetünk az áhított modellre. Így – persze ha nem kifejezetten SOS -, érdemes várni a vásárlással.

A határozott, mégis szimpatikus vevő általában jobban jár

Nem csak az eladók tehetnek – különböző sales-technikák bevetésével – azért, hogy az adásvételből előnyösen kerüljenek ki. Az asszertív, tájékozott, ám nem túl pökhendi vásárló nagyobb eséllyel érvényesíti érdekeit egy ilyen “kiélezett” szituációban. A kellő humorérzék szintén magabiztosságot sugároz, egyúttal az eladó szimpátiáját is képes elnyerni.

 

Kérje be, amit csak lehet

Ha lehet, még az első telefonos egyeztetés során kérdezzen rá a rendszámra és az alvázszámra. Ha a kérdésre hezitálás nélkül választ kapunk, az egyfelől az eladó komolyságáról is segít megbizonyosodni, másrészt pedig az információ ismeretében rögtön az online gépjárműadat-lekérdező felé vehetjük az irányt. A felületen használt autók forgalmi engedélyének száma, gyártási éve vagy éppen a műszaki érvényessége is ellenőrizhető.

A kilométeróra állását manapság sajnos nem érdemes készpénznek venni – ahogy a közbeszéd tartja: nem óraállásba, hanem a kocsi állapotába fektet az, aki használt autót vesz.

Versenyeztesse meg a kereskedőket,

…és ne rejtse véka alá a konkurencia ajánlatát. Ha hajlandó időt és pénzt áldozni arra, hogy több kereskedőhöz is ellátogasson, felmérheti a környék összes releváns ajánlatát, sőt, ha ügyes, akkor még Ön lehet az, aki ráveszi az eladókat az alálicitre.

Külföldről behozott autó: megéri?

Itthon is egyre népszerűbb az online autólicit, melynek hála – elviekben megkíméltebb – gépjárművekre lehet szert tenni, csábítóan alacsony áron. A kockázatot itt az esetleges félretájékoztatás és a pluszköltségek jelentik. Külföldről behozott autó esetében ugyanis például az utazási költséget, a regisztrációs adót és a rendszámtábla árát is hozzá kell adni az autó eredeti árához.

Használt kocsi hitelre?

Gyakori finanszírozási forma használt járművek esetében a személyi kölcsön. A szabadon felhasználható kölcsön azért okos megoldás, mert nem csak az autó árát, hanem a beüzemeléssel, forgalomba hozatallal és szervizeléssel járó összes költséget fedezheti. Használt autóvásárlás előtt tájékozódjon a pénzintézetek honlapjain az igényeinek-lehetőségeinek leginkább megfelelő személyi kölcsön-konstrukcióról. Erre egyértelműen az online kalkulátor a legegyszerűbb eszköz.

Aludjon rá egyet

Legutolsó tanácsunk persze minden nagyobb horderejű döntésre érvényes, ám a dörzsöltebb vevők tudják, hogy a használt autóra kapott ajánlatot még aznap elfogadni más okból sem elég rafinált döntés. Így ugyanis még az esélyéről is lemondunk annak, hogy a kereskedő “fusson” utánunk, és kis idő múlva esetleg ő keressen fel minket újra – egy még barátibb árral.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva