2018.06.20. 14:38
Tippek, szabályok a balatoni horgászathoz
A horgászok elmaradhatatlan szereplői a vízpartoknak. Ha neked is kedved lenne hozzá, de sok mindenben nem vagy biztos akkor ez a cikk neked való. Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a balatoni horgászatról.

Hány és mekkora halat foghatunk?

Ez attól is függ, hogy hány órás területi jeggyel rendelkezünk. 24 órás esetében a törvény által egy napra, 72 órás jeggyel három napra meghatározott darab fogható.

A halgazdálkodási szabályok értelmében egy nap legfeljebb öt korlátozás alá tartozó halat emelhetünk ki a vízből, amiből legfeljebb három tartozhat egy fajhoz. Egyetlen fajból sem foghatunk tíz kilogrammnál többet.

Tilos megtartani a menyhalat, valamint orrcsúcstól a faroktőig mért 70 centiméternél nagyobb pontyot. Naponta egyet zsákmányolhatunk a 70 centiméternél nagyobb süllőkből és a 75 centiméternél nagyobb csukákból. A többit haladéktalanul és kíméletesen vissza kell engedni a vízbe.

Sügérből naponta 2 kilót foghatunk ki, feltéve ha 15 centiméternél hosszabbak.

Árak

Szerencsére a horgászjegyek ára idén nem emelkedettek, ugyanannyiért vásárolhatjuk meg, mint tavaly.


Ennyit kell fizetnünk a jegyekért Forrás: http://www.balatonihal.hu

Gyerek, ifjúsági, 65 évnél idősebb és turista jegyek

A 14 évnél fiatalabb horgászok ingyenes gyerekjegyet válthatnak ki. 14 éves kor fölött viszont már kötelesek horgászvizsgát tenni, és onnantól az ifjúsági árkategóriába kerülnek át. Ifjúsági horgásznak számít minden 14 évnél idősebb, de a 18 évnél fiatalabb horgász. A 18 éves kort betöltő év még beleszámítható.

A horgászvizsgát leghamarabb 12 éves korban tehetnek, ha ez sikerült onnantól ifjúsági, vagy akár felnőtt jegyet is kaphatnak a fiatalok. 65 év feletti jegyet azok igényelhetnek, akik betöltötték ezt az életkort.

Turista jegyet kizárólag turista állami jeggyel rendelkező ember vásárolhat.

Partközeli és általános horgászjegyek

Partközeli számít, ha a parttól a víz felé 1500 méter távolságig, vagy ha lajstromszámmal nem rendelkező vízi járműről horgászunk. Az általános balatoni jegy feljogosít kishajóról vagy magasabb kategóriába tartozó vízi járműről való horgászatra, valamint a parti vagy csónakos horgászatra is.

A behúzás egyik jegytípusnál sem megengedett. Viszont mindkettő érvényes több befolyó vizű szakaszon is:

  • a Zala-folyón a fenékpusztai vasúti hídig,
  • a Hévíz folyáson a torkolattól a tó duzzasztó műtárgya előtt számított 50m-es alvízi szelvényig,
  • a Páhoki csatornán torkolattól a Hévíz folyásig,
  • az Egyesített övcsatornán a Bárkázó hídtól a Gyöngyös patak befolyásáig,
  • a Fenyvesi-nyomócsatornán a szivattyúházig,
  • a Keleti-Bozót-csatornán a Lengyeltóti és Buzsák közötti út hídjáig,
  • a Jamai-patakon a bugaszegi halastó lecsapoló zsilipjéig,
  • a Tetves-patakon a balatonlellei halastavak lecsapoló zsilipjéig,
  • a Kismetszésen a 70-es főútig,
  • a Nagymetszésen a szóládi fahídig,
  • a Lesence-patakon,
  • a Kétöles-patakon,
  • a Tapolca-patakon,
  • az Egervíz-patakon,
  • a Burnót-patakon,
  • az Egermalom-csatornán a 71-es főútig,
  • a Határkülvíz-csatornán (Csömendi-árok) a Nyugati-övcsatornába való betorkollástól a Nikla és Csömend közötti út hídjáig. A csatornának azon szakasza, amely a Fehérvízi-láp Természetvédelmi Területen halad keresztül, nem horgászható, mert oda tilos belépni.

Ami tilos

Fontos tudni, hogy tilos horgászni az Örvényesi strand keleti végétől a Tihanyi Yacht Club partszakaszának nyugati határáig, partról vagy kiépített állásról, kivéve a MOHOSZ kiépített kőmólóját.

Ügyelnünk kell rá, hogy a nádasok a horgászhelyek megközelítésekor vagy a horgászatkor nem sérülhetnek meg. Fémből készült haltartó eszköz (drótszák, fémketrec) használata a horgászat során nem megengedett.

Hiába fogjuk ki mi, a horgászzsákmány eladása akkor is szigorúan tilos.

Ha érdekel a téma, további információkat a szabályokról és horgászhelyekről a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt oldalán kaphatsz.

Imádsz horgászi? Akadt már nagy hal a horgodra? Küldj képet róla az info@likebalaton.hu címre, hogy viszontláthasd az oldalunkon!

Horgászboltok, horgásztavak a Balaton körül

Mindent a pecázásról

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva