szabadfold.hu/Balogh Boglárka | 2021.09.01. 20:00
Tisztelettel a természet iránt a Balaton környékén is
Az ökoturizmus, zöldturizmus kifejezésekkel egyre gyakrabban találkozunk, mert a fenntarthatóság témaköre napról napra jobban foglalkoztat mindannyiunkat. Ráadásul a Covid megjelenésével a zsúfolt helyeket elkerülve, legtöbbünk, ha teheti, a természetben keresi a kikapcsolódást.

Maga az elnevezés a XX. század végén terjedt el, ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a tömeges utazás mai formája rohamosan pusztítja természeti kincseinket, helyi értékeinket. Épp ezért

az ökoturizmus célja a negatív környezeti, társadalmi és kulturális hatások mérséklése, a tudatosságra nevelés, valamint a természet és más népek, térségek kultúrájának tisztelete.

Ennek segítségével egy ország adott területét oly módon ismerjük meg, fedezzük fel, hogy a turistaforgalom sem a mennyiségével, sem a minőségével nem zavarja meg a helyben élők mindennapjait, s nem tesz kárt a természeti értékekben.

A Badacsony Szigligetről
Fotó: Mészáros Annarózsa

Az utóbbi években Magyarországon a környezetvédelem mellett a zöldturizmus is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Nem csoda, hiszen

hazánk kedvező természeti adottságainak, tíz nemzeti parkunknak, harminckilenc tájvédelmi körzetünknek, dombságainknak, vadregényes folyóvízi ártereinknek köszönhetően széles palettáról választhatnak a természet kedvelői.

Mindezek mellett az elmúlt években elindult a természetbarát épített környezet kialakítása is.

Csopaki szőlőtőkék mögött elterülő Balaton
Fotó: Szücs Ildikó

Több mint 20 milliárd forintot fordítottak kilátók, ökoturisztikai központok, erdei iskolák, erdei vasutak fejlesztésére, és hasonló nagyságrendet képviselnek a még folyamatban lévő azon projektek, melyek célja, hogy hazánk ökoturisztikai térségeiben, illetve vonzó túraútjai mentén fenntartható szálláshelybővítés valósuljon meg.

Az ökoturisták körében az egyik legnépszerűbb hazai úti cél a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Az igazgatóság által alapított és fenntartott geoparkban képzett geotúra-vezetők várnak bennünket, akik a Csodabogyós-barlang és a Szent­gáli-kőlik rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket.

A vulkáni örökséget bemutató Bazaltorgonák tanösvény mind közül az egyik legérdekesebb. A csa­­padékos augusztusban hajnal óta szitál a köd.

Csodabogyós-barlang
Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Szent György-hegy fáinak hajába olyan erősen ragad bele a reggeli pára, hogy még fél tízkor is csak a fenyvesek csúcsát lehet látni.

Erősen csúsznak a lapos kövek, ahogy a 414 méteren fekvő bazaltorgonákhoz mászik a látogató. Durván vágott lépcső vezet a hegyet támasztó különleges képződményhez, néhány szakaszon a sziklákba, gyökerekbe kapaszkodva lehet csak továbbhaladni.

A Szent György-hegy északkeleti oldalán lévő, 40 méteres, a helyiek által csak kőzsákokként emlegetett alakzatokat a legtöbb vulkanikus hegyen láthatunk, ám egyik sem olyan vadregényes, mint az itteni. A Pannon-tenger elvonulása idején, körülbelül 3-4 millió évvel ezelőtt keletkeztek, amikor a felszínre törő láva különös lepényformában terült szét az üledéken. Később a természet szobrászai, a jég, a víz és a szél alakították a lazább felszínt, egyedül a bazalttal nem bírtak: így születtek meg hazánk tanúhegyei és híres orgonája.

Tudtad, hogy valójában se tanúhegy, se bazalt nincs a Balatonnál?

Ezek nem bazalt, hanem bazanitorgonák
Fotó: Mihály Szilvia

Magyarország megannyi természeti kincse és túralehetőségei között az egyik legkülönlegesebb az úgynevezett csillagséták.

Nemzeti parkjaink­ban, a város fényeitől távol már szabad szemmel is jól láthatóvá válnak az ismert és kevésbé ismert csillagképek.

Természetvédelmi szakemberek és meghívott csillagászok segítségével ismerhetjük meg a védett természeti területek éjszakai égboltjának különleges világát. Az alapismeretek elsajátítása mellett – ha az időjárás is kegyes – a távcsöves csillagles sem marad ki a programból.

Fotó: Szücs Ildikó

Válasszuk akár természeti kincsek felfedezését, a szurdokvölgyek sajátos élővilágát, erdei iskolákat, balatoni naplementés túrákat, vagy az ország csodálatos madarait, az élmény teljességéhez ne hagyjuk ki a kulturális látnivalókat és a helyi ízek megkóstolását sem.

Ha nyaralásunk során nemcsak kapni, hanem adni is szeretnénk, akkor a helyi tulajdonú kisebb szálláshelyeket és éttermeket vegyük igénybe, fogyasszuk a kézzel készült friss termékeket, hogy költésünkkel tudatosan is hozzájáruljunk a térség fejlődéséhez, a környezet védelméhez.

Szentbékkálla melletti kőtenger
Fotó: Szücs Ildikó

Az ökoturizmus valójában olyan szemléletmód, életvitel, amely a természet tiszteletére nevel, és a látnivalók megtekintésén túl a helyi élet sajátosságaira, aktuális problémáira is ráirányítja a figyelmet.

Forrás: Szabadfold.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva