Szalai Mariann | 2019.08.11. 06:00
Tíz ötlet, ha az északi partra mész
Aki a Balatonra jön, általában konkrét úticéllal vág neki, de bármikor előfordulhat, hogy felhős az ég, túl hullámos a víz a strandoláshoz, vagy egyszerűen csak kedvünk támad felfedezni valami újat. Segítünk, itt van tíz hely, amit érdemes kipróbálni.
  1. Balatonvilágos – Magaspart

Jó, tudom, ez igazából a déli part, de annyira a csücskén van, hogy akár lehetne tiszteletbeli északi is. Csak két perc az M7-től. Itt van a Balaton egyik legszebb panorámája, hosszában látni a tavat, tiszta időben még a Badacsonyra is van esélyed.

Balatonvilágoson keresd a Táncsics utcát! Parkoló, pad van. Innivalót vigyél, büfé nincs.

 

  1. Balatonfűzfő – Bobpálya

Két pálya, panoráma, mellette fagyi, bécsi szelet, meg a szokásos dolgok. Jó időben általában sokan vannak, de ez senkit se ijesszen el, mert a személyzet profi, gyorsan halad a sor, jegyet venni pedig automatában is lehet, ha van bankkártyánk. Az egyik étteremrészt most épp felújítják, de a többi üzemel.

A bobpálya mellett van kalandpark, íjászat, paintball és játszótér, néhány órát nagyon vígan el lehet tölteni. Ha pedig utána csobbannál egyet, a fűzfői Balaton uszoda 50 méterre van, a parkoló túloldalán.

  1. Balatonkenese – Soós-hegy, Tátorján tanösvény

Balatonkenesén, a faluháztól induló tanösvény vezet el minket a leszakadt löszfal tetejére. Ott már alapból is gyönyörű a panoráma, de még egy kilátót is találunk. Hihetetlen zen nyugalom van odafönn. A leszakadt löszfal tetején vár minket az amúgy is szép panoráma felett egy kilátó, padok és hihetetlen zen nyugalom. Arrafelé nyílik a tátorján nevű virágritkaság, amelynek – így olvastam – káposztaillata van…

 

  1. Út Lovas és Palóznak között

Ha van tíz percünk, akkor érdemes Alsóörsnél otthagyni a 71-est, felkanyarodni Lovas felé, és a falu központjában balra indulni, Lovas felé. Ez „csak” egy út, méghozzá nem is a legjobb minőségű, de ha a vezetés közben oldalra néztek (óvatosan), akkor érteni fogjátok, hogy ezt most miért írom ide.

 

  1. Balatonfüred – Füredi Korzó fagyizó

A Füredi Korzó Fagyizó stabil bástya a folyamatosan átrajzolódó balatoni gasztrovilágban. Hatalmas választék, különleges kreációk várják a hűvös édesség szerelmeseit. A lenti sétálóutcán van, könnyű megtalálni, mert ha a hőmérő higanyszála 21 fok fölé kúszik, a Korzó előtt megjelennek a hosszú, tömött sorok. Ne hagyd ki te sem!

 

  1. Tihany – Belső-tó

A turisták első rohammal általában a levendulamezőket vagy az Apátságot veszik be, de ha valami másra vágyunk, akkor keressük meg a Belső tavat. Bérelj csónakot és evezd körbe a Balaton kisöccsét! A táj csodás, nyugi van, a Levendulaház pedig három perc séta.

  1. Sajkod – Strand és erdő

A Balaton talán legnyugodtabb, legszebb partja a Tihanyi-félsziget másik oldalán. Csendes, eldugott pici öböl, pici stranddal. Az atmoszférája megfizetethetlen. Kajakkölcsönzés és kaja is van. Vigyázzunk rá!

 

  1. Badacsony, Rózsakő

Aki romantikára vágyik, ezt semmiképpen se hagyja ki! Badacsonyban, a Római útról indul felfelé a Kisfaludy Sándor út, V elágazásnál balra, utána pedig első utcán jobbra fel. Ha már meg is éheztünk, akkor lehet enni a Kisfaludy Házban és a Rózsakő Étteremben, de a szerelmesek először a valaha, a hegy oldalából legurult bazalttömbhöz siessenek, amely Szegedy Rózáról kapta a nevét, aki férjével Kisfaludy Sándorral ücsörgött és nézelődött ott. A legenda szerint „Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek.” Csak óvatosan…

 

  1. Szigliget – Vár

Ehhez nem nagyon kell semmi hozzáfűzni, talán csak annyit, hogy Szigliget olyan gyönyörű, és a többi településnél egy kicsit elzártabb, varázslatos hely, hogy már a felfedezés öröméért is érdemes letérni a főútról. A vár csodás, a kilátás pedig egyszerűen hihetetlen. Ne csak a Balaton felé tekintgessetek, hanem a másik irányba is!

  1. Keszthely – Pura Vida

Keszthely igazi nagyváros, fesztiválokkal, múzeumokkal, nyüzsgő élettel. Aki azonban inkább exkluzív nyugalomra vágyik, menjen ki a Pura Vida kikötőbe. Ápolt strand, szép, zöld gyep, finom ételek, kedves személyzet – minden, ami a pihenéshez kell.

Összegyűjtöttük a déli part kihagyhatatlan helyeit is. Itt olvashatod, csak egy kattintás!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva