Turbéki Bernadett | 2021.08.19. 09:00
Tizedik alkalommal tandemeznek a Balaton körül - Nem látnak, de tekernek
Huszonöt tandembicikli, huszonöt párossal. A kéttagú legénység egyike látássérült, akinek a kormányosra kell hagyatkoznia. Így tekerik körbe a Balatont egy hét alatt a Mozdulj! Egyesület szervezésében.

Reggeli a bélatelepi kempingben. Nagy volt a sürgölődés, segítők hada vajazta a kenyeret, szelte a sajtot és a szalámit. Nem kis feladat hetven főt megreggeliztetni, pláne, ha a társaságból huszonöten látássérültek. Nem elegendő asztalhoz kísérni, ki is kell szolgálni őket. A társaság teljesen vegyes összetételű. Van, aki először jött el a tókerülő túrára, mások pedig rutinosabbak.

Szerda reggel legalább huszonöt kenyeret kellett megkenni a látássérülteknek
Fotó: Turbéki Bernadett

– 2015 óta járok segíteni. Egy cimborám szervezett be annak idején, mondván szeretek biciklizni és meg tudok tartani egy tandembringát. Az elején összebarátkoztam Ferkóval, akivel évek óta együtt bringázunk, és nem csak a Balaton körül – mesélte Osoha László, aki tekerőpárjával Budapestről biciklizett el a balatonfüredi kiindulási helyszínre.

Indulás előtt átvizsgálják a kerékpárokat Fotó: Turbéki Bernadett

– Gyermekkoromban sokat bicikliztem, aztán egy hosszú szünet jött. Nem sportoltam semmit, és a végén már 116 kilogrammot nyomtam. Fogyni szerettem volna, ezért kezdtem el újra biciklizni – mondta Oláh Ferenc, aki Lászlóval év közben akár kétezer kilométert is összeszed biciklizéssel.

Nagy Adrienn és a párja összeszoktak a túra alatt Fotó: Turbéki Bernadett

– Tizenöt éve bringázom, de itt második alkalommal vagyok itt segítőként. Bevallom, nagyon fárasztó egy ilyen túra, mert folyamatosan instruálni kell a mögöttem ülőt, hogy döccenő jön, hajtsa le a fejét, vagy éppen meg fogunk állni – mondta Nagy Adrienn, aki Sarkadról érkezett. – Este amolyan imbolygást érzek, korábban be kellett vennem B6 vitamint is, mert napközben folyamatosan egyensúlyozni kellett – mondta Adrienn, aki szerint az a jó, ha a látássérült nem próbál meg segíteni, az egyensúlyozásban, csak szorgalmasan teker. A társaság egy hét alatt Balatonfüredtől a kiindulási pontig biciklizik majd. Szerda reggel egymás után futottak ki a kerékpárok a bélatelepi campingből. Útjuk során készítenek néhány flashmobot, amelybe a bámészkodókat is bevonják majd, sőt, a tandembiciklizést is ki lehet majd próbálni.

Tizedik kör az idei

Tizenegy évvel ezelőtt egy baráti társaság kezdte tizenkét fővel a Balaton körbe tekerését. A túrának olyan sikere volt, hogy úgy döntöttek, másokat is elvisznek magukkal.

Segítővel könnyű a kerékpározás Fotó: Turbéki Bernadett

– A családunk úgy szocializálódott, hogy mindig tettünk valamit másokért. Létrehoztuk a Mozdulj! Egyesületet, mert ebben a formában nagyobb hatásfokkal tudtunk már dolgozni. Az első évben hét tandembiciklivel indultunk, idén már huszonöttel mennek a párok, a segítőkkel együtt összesen hetvenen veszünk részt a túrán – mondta Tálos Mariann, az egyesület elnöke.

Huszonöt páros indult szerda reggel Balatonboglárra Fotó: Turbéki Bernadett

– Néha természetesen adódnak nehézségeink, mert nem egyszerű szponzorokat találni, és az egyre bővülő létszám miatt a koordináció is bonyolultabb, de mindig sikerül áthidalni az éppen adódó nehézségeket, akár egy defektet, ami minden túrán elér bennünket. Szerencsére nagyon ügyes szakembereink vannak, akik indulás előtt mindig átnézik az összes kerékpárt, és ilyenkor is bevethetők – mondta Tálos Mónika, az egyesület alelnöke.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva