2018.07.15. 09:52
Több mint 7300-an úszták át idén a Balatont
A hivatalos adat szerint 7309-en szálltak vízbe szombaton a 36. Lidl Balaton-átúszáson. A győztes Papp Márk egy óra alatt szelte át a tavat, a leggyorsabb női versenyző Mexikóból érkezett, a legidősebb úszó 82 éves volt. Megtartották az első Balaton-átevezést is.

Math István, a rendezvény versenyigazgatója elmondta: leggyorsabban a csúcstartó Papp Márk szelte át a tavat 1:00:26 órás idővel. A hosszútávúszó rekorddöntésre készült, de 2016-os 58:33-as eredményét nem tudta megjavítani, többek között azért, mert ezúttal válogatottbeli társak nélkül tempózott.

A 36. Balaton-átúszás férfi győztese, Papp Márk nyíltvízi úszó a célban Balatonboglárnál. MTI Fotó: Varga György

A nők közül a mexikói Armenta Fernanda teljesítette a távot leghamarabb, 1 óra 17 percen belül. A legidősebb úszó a 82 éves Bucsányi Elemér, illetve a nőknél a 80 éves Kertész Zsuzsanna volt. Előbbi 13., utóbbi 11. alkalommal úszta át a tavat. Nekivágott a távnak több volt vízilabdázó is, köztük Biros Péter, Székely Bulcsú, Gergely István és Drávucz Rita.

A 36. Balaton-átúszás résztvevői rajtolnak Révfülöpnél. MTI Fotó: Varga György

A célba érkezés után Gurbán Béla veterán úszó, aki eddig mind a harminchat Balaton-átúszáson részt vett, azt mondta: jó időben, az átlagosnál kicsivel hidegebb és hullámosabb vízben teljesítette a távot. A sportember örömét fejezte ki, hogy idén is sok fiatal vágott neki a Balaton-átúszásának.

Résztvevők a 36. Balaton-átúszáson Révfülöp és Balatonboglár között. MTI Fotó: Böröczky Bulcsú

Az idei erőpróbát kétszeri halasztás után rendezték meg most szombaton. Az úszóknak 5,2 kilométeres távot kellett teljesíteniük Révfülöp és Balatonboglár között. A résztvevők 80 magyarországi településről, illetve csaknem 40 országból érkeztek.

Nézd meg videós bejelentkezésünket itt.

 

Idén először rendezték meg a Balaton-átevezést

A vártnál sokkal több nevezővel, közel 1400 indulóval és 671 hajóval zajlott le szombaton az első Balaton-átevezés a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közös szervezésében. Az MKKSZ tájékoztatása alapján az átevezésen Fonyód-Badacsony-Fonyód útvonalon kellett megtenni a 10 kilométeres távot bármilyen kézi hajtású vízi járművel.

A Balaton-átevezés résztvevői rajthoz készülnek. A versenyzőknek 10,2 kilométeres távot kell teljesíteniük Fonyódtól Badacsonytomajig és vissza. MTI Fotó: Varga György

„A fonyódiak korábban már megrendezték ezt az átevezést, amelyet tavaly a szövetségünk is felkarolt, mert így szélesebb körben is fel tudjuk hívni a figyelmet a vízi sportok szépségére. Egy éve a kedvezőtlen időjárás miatt augusztusban és szeptemberben is el kellett halasztani az eseményt” – mondta még az esemény előtt Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.

A Balaton-átevezés résztvevői Fonyódnál. MTI Fotó: Varga György

Ugyanazon a napon, gyönyörű szép időben rendezték meg a Balaton-átevezést és az időjárás miatt többször elhalasztott Balaton-átúszást, ezt kihasználva nagyon sokan mind a két módon átszelték Magyarország legnagyobb tavát. Így tett Révész Máriusz kormánybiztos is, aki előbb átúszta, majd negyedmagával átkenuzta a Balatont. De ott volt az indulók között – a teljesség igénye nélkül – Vaskuti István olimpiai bajnok kenus, Storcz Botond olimpiai bajnok kajakos, Csabai Edvin 17-szeres maratoni világbajnok kenus, Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó, Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke is.

A Balaton-átevezés résztvevői Fonyód és Badacsonytomaj között. MTI Fotó: Varga György

Az eseményre az előzetes nevezések alapján mintegy 250 hajót és 700 indulót vártak, ehelyett 671 hajó 1386 „versenyzője” vágott neki a Balatonnak, és szelte át a tavat. „Számunkra is meglepő, hogy milyen hatalmas volt az érdeklődés – mondta Berényi Péter szervező. – Kimondottan egy családi rendezvénynek szántuk, amelyen egy kihívás keretében bárki megmérethette magát, a Balaton közepén evezhetett, ezt azért nem teheti meg mindenki a hétköznapokban ilyen biztonságos körülmények között.” Kiemelte: hat mentőmotoros, két segédmotoros, 11 vitorlás biztosította a versenyt a Balatonon, de a mentők is rendelkezésre álltak a parton.

A Balaton-átevezés résztvevői a cél közelében Fonyódnál. MTI Fotó: Varga György

Minden célba érő résztvevő kapott egy lángost a parton, és amellett, hogy a Balaton-átevezés családi, szabadidős esemény volt, különböző kategóriákban győztest is hirdettek. Az abszolút bajnok a Bagó Bálint, id. Lacsik Péter, ifj. Lacsik Péter, Kaszás Kornél, Kiss Bence, Krenák Mihály, Lovass Márk, Porubszky Norbert, Szabó Péter alkotta Győri Nyolcas hajó lett, amely 34 perc 11 másodperc alatt teljesítette a 10 kilométeres távot.

Videós bejelentkezésünk az átevezésről itt.

Borítókép: A 36. Balaton-átúszás résztvevői a cél közelében Balatonboglárnál 2018. július 14-én.
MTI Fotó: Varga György
Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva