Harsányi Miklós/sonline.hu | 2020.08.26. 16:00
Több mint egymillió utas a Bahart járatain - még nincs vége a szezonnak
Ezen a nyáron is Fonyód–Badacsony valamint Siófok és Balatonfüred között hajóztak a legtöbben a Balatonon. A szezon gyengébben alakult a tavalyinál, de a hajózási társaság járatain eddig már több mint egymillió utas volt.

Augusztus elejére a kompokon és személyhajókon utazók együttes száma meghaladta az egymilliót. Dobos Döniz, a Bahart Zrt. PR-munkatársa hangsúlyozta: a járvány jelentős forgalomcsökkenést eredményezett. Az idén több mint 300 ezer utassal kevesebb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ennek fő oka, hogy az idén a tervezettnél közel másfél hónappal később, csupán május végén tudták elindítani a 174. balatoni hajózási szezont.

A forgalom júniusban alapvetően még a hétvégi napokra összpontosult, júliustól azonban változást lehetett tapasztalni. Ahogy élénkült a belföldi turizmus és a hajózáshoz is egyre kedvezőbb volt az időjárás, úgy már a hétköznapokon is kiemelt forgalmat tapasztaltak. A kompokon augusztus 16-ig 814 ezer utast regisztráltak, s 251 ezer járművet szállítottak.

Dobos Döniz tájékoztatása szerint a Bahart településeket összekötő menetrendi hajójáratain augusztus 16-ig 282 ezer utas utazott. Ez a tavalyinak a 70 százaléka. A forgalmi adatok a nem menetrendi hajóknál is hasonló eredményeket mutatnak: a társaság séta- és programhajóit augusztus közepéig 86 ezren választották. Ez a 2019-es mutatónak mindössze 62 százaléka.

– A Balatonon jelenleg 18 személyszállító motoros hajónk és négy kompunk szállítja az utasokat – közölte. – Az új hajók beszerzése a terveknek megfelelően halad. A legnépszerűbb járatok továbbra is a Fonyód–Badacsony valamint a Siófok és Balatonfüred között közlekedő hajók. Az egymilliós utas­számot augusztus nyolcadikán érte el a társaság. A személyhajózásban a legforgalmasabb nap augusztus elsején, a Balaton-átúszás napján volt, míg a kompok július 18-án szállították a legtöbb, közel 17 ezer 500 utast az északi és a déli part között.

A Balatonon augusztus 30-ig tart a nyári hajózási főidény. Augusztus 31-től lép életbe az utóidényi menetrend, a főszezonhoz képest kevesebb járatot indítanak útnak. A cég munkatársa kifejtette: a menetrend kialakításakor figyelembe veszik az utazók igényeit, s szükség szerint rugalmasan módosítják a meghirdetett szolgáltatás kínálatát. Az utóidény szeptember 27-ig tart. A társaságnál azzal számolnak, hogy a személyhajózást az októberi hétvégéken is a megszokott módon biztosítják.

Forrás: Harsányi Miklós/sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva