2018.10.10. 18:00
Több volt a riasztás, kevesebb a tragédia
Mozgalmas szezonon van túl a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, ám a munka nem ért véget az idegenforgalmi szezon végeztével. Hiszen ősszel a horgászati szezon ad feladatot a szakembereknek.

Az idei évben 443 vízimentő teljesített szolgálatot a Balatonnál, ahol 32 településen 56 strandon és 7 medencénél, összesen 63 helyszínen voltak jelen a szakemberek. – Egy nagyon erős szezonon vagyunk túl – fogalmazott Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke. – Azt hiszem, ezt mindenki érezte, hiszen meleg volt és minden körülmény ideális arra, hogy a Balaton megteljen turistákkal. Minden kolléga becsülettel dolgozott, ennek megfelelően meg is jöttek a várt eredmények. Ezúton is köszönjük azoknak a fürdőzőknek, akik hozzátették a magukét, de persze így is voltak sajnos balesetek.

Az idei nyáron a jobban előkészített kommunikáció meghozta a várt eredményt Bagyó Sándor szerint: nem az volt a cél, hogy elijesszék a turistákat, mert a Balaton egy biztonságos hely. – Ám, hogy ez így is maradjon, a média segítségével az egyéni felelősségérzetet kell növelni – mondta. – De nem elég tudni, mi kötelező, hanem a szabályokat be is kell tartani. Hiába olimpikon úszó valaki, ha például beüti a fejét a vitorlás lengő alkatrészébe és eszméletlenül zuhan a habokba – figyelmeztetett a szakember. – Azonban, ha mentőmellényt visel jó esély van rá, hogy megtaláljuk a zavaros vízben is. Ott ugyanis rendkívül kicsi a látótávolság, ezért ha valaki elmerül, olyan őt keresni, mint egy tűt a szénakazalban.

A nyári szezon ugyan lezárult, ám elkezdődött a horgászszezon a Balatonon.

– Csak megfelelő felszereltséggel, alapossággal, odafigyeléssel és kontrollal szálljunk vízre, ne feledjük el, hogy hideg a víz – figyelmeztetett Bagyó Sándor. – Ilyenkor könnyen olyan helyzetbe kerülhet a horgász, amelyet nem tud kontrollálni. Aki vízre száll függetlenül a viharjelzéstől, szerezzen be olyan kényelmes mentőmellényt, amely viselésével nem kerülhet nagyobb bajba. Mert segíteni annak tudunk, aki fent marad a vízen.

Rekord mozgalmas nyarat zártak
Sok volt idén a turista, így magas volt az esetszám is: a strandi mentők 3406 könnyű sérültet láttak el, közülük 37 embert a vízből mentettek ki, s 87 fürdőzőhöz a mentőszolgálatot is riasztani kellett. Hatszor újraélesztésre is szükség volt a helyszínen, egyszer hajón végezték el, a többi öt esetnél a strandon mentettek életet.
A két sürgősségi mentőhajó és mentőtiszti gépkocsi összesen 109 esetet látott el, vízimentők hajóinak 321 esetben kellett kifutniuk. Legtöbbször bajba jutottak segítségére siettek a szakemberek, de számos vízi rendezvény biztosítását is ők látták el, és vihar előtti vízfelszínürítést is 35-ször végeztek.
Idén kiemelkedően sok rendezvényen szolgáltak a vízimentők, 49 ilyen esemény volt. Bagyó Sándor elmondta: ez a mennyiség már erősen feszegette a szervezet teljesítőképességének a határait. A jövőben csak komoly eszközfejlesztés után tudnak hasonlóan magas számú rendezvényen teljesíteni.

Látványos újításokat ígér a jövő nyárra Bagyó Sándor a vízimentők tevékenységében.
– A Mentőöv program keretében kikerülnek a mederviszonyokat ábrázoló információs táblák – tudtuk meg a VMSZ elnökétől. – Nem mindegy ugyanis, hogy öt centis vízbe ugranak fejest, vagy mély vízbe. Ezt először csak tesztüzemben helyezzük ki bizonyos strandokra, majd kiterjesztjük a többi kijelölt fürdőhelyre is. A vízbefulladás mellett az egyik legtragikusabb dolog az, amikor valaki sekély vízbe úgy ugrik fejest, hogy nyakát töri. Így örök életére lebénul.

A “gyakorlat” végeredménye ?BalatonHelp !!! Letöltötted már az alkalmazást?

Közzétette: VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE – 2018. július 23., hétfő

Az új medertáblák számozottak lesznek, így ha valaki segítséget kér, pontosabban meg tudja majd mondani, hol van. Ez a segítség megérkezésének gyorsítását is szolgálja majd.
Idén is sok prevenciós programon vett részt a VMSZ, ezt folytatná jövőre is, s már ősszel is megjelennek a vízimentők az iskolákban.
Emellett abban is szeretne eredményt elérni a szervezet, hogy törvényileg meghatározottá váljon adott partszakaszra mennyi vízimentő szükséges.

Forrás: sonline.hu
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva