Turbéki Bernadett | 2021.08.06. 20:04
Többféle típusú mentőmellény létezik, tudnod kell neked is, hogy melyik mire jó!
Sváby András, Tunyogi Bernadett, Vadon János, és rajtuk kívül még nagyon sok közismert személy, akik ugyan más-más területen dolgoznak, ám egy közös cél érdekében most összeálltak. Az életmentést helyezték a fókuszba pénteken Balatonlellén. Mindannyian mentőmellényben jelentek meg azon a bemutatón, amelyet a Vízimentő Szolgálat (VMSZ) szervezett.

– Az elmúlt időszakban készítettünk egy kérdőívet, amelyet ötezren töltöttek ki és küldtek vissza nekünk online. Döbbenetes adat jött ki:

az emberek csupán 17 százaléka visel minden körülmények között mentőmellényt, vagy valamilyen úszást könnyítő eszközt, ha vízre megy.

Sajnos elmaradunk a 22 százalékos világátlagtól, így hosszú kampányunknak azt a célt tűztük ki, hogy két éven belül az emberek legalább 30 százaléka viseljen mentőmellényt a Balatonon –mondta Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke, aki azt is bemutatta, mi különbség van úszást segítő-, sport-, és a valódi életmentő mellények között.

Úszást segítő mentőmellény

– Az úszást segítő mentőmellény a kitartásunkat növeli – mondta Bagyó Sándor, majd végigmutatott a mentőmellény nagyköveteken. – Mindannyian ilyen mellényt viselnek. Ez nem életmentő mellény, viszont ha baj van, fenntart a vizen, ám a fejet nem tartja meg, így eszméletvesztés esetén vizet lélegezhet be a sérült – mondta a vízimentő.

– Háromgyermekes apukaként nekem is nehézséget jelentett, amikor három gyerek csimpaszkodott rám a vízben. Komoly bajba kerülhet a segíteni szándékozó szülő is, ha éles a helyzet – mesélte el személyes élményét.

Bagyó Sándor bemutatta az úszást segítő mellényt Fotó: Turbéki Bernadett

Sportoláshoz való mentőmellény

Kényelmesebb, mint az úszást segítő mellény, ám mozogni jóval könnyebb benne. Ára egy kicsivel magasabb, nyolc-tízezer forintba kerül.

– Amikor először mentem vitorlázni a párommal, azonnal kaptam tőle egy vadonatúj mentőmellényt. Rám adta, és nem engedte levenni – mondta Tunyogi Bernadett, aki színművészként vállalta a mentőmellény nagykövetséggel járó kötelezettségeket.

— Hiába győzködtem róla a páromat, hogy szép az idő, alig van szél, nem engedte levenni a mellényt. Aztán perceken belül változott a az időjárás, és már magam is láttam, hogy szükséges volt az óvintézkedés, mert vízbeeséskor nem bírtam volna a hullámokkal – mondta Tunyogi Bernadett.

A sportoláshoz alkalmas mentőmellényben könnyen mozoghatunk Fotó: Turbéki Bernadett

Szabvány (életmentő) mentőmellény

– Az életmentő mellénynek van gallérja, ami vízbeeséskor fenn tartja a fejet, akár eszméletvesztés esetén is megmenthet bennünket – mutatta az eszközt Bagyó Sándor.

– Az első ruhadarab, amit önállóan vásároltam a most tízhónapos kislányomnak, az ez a mentőmellény volt – mutatta Tóth Balázs a BL Yachtclub elnöke, aki szintén nagykövet lett a mentőmellények népszerűsítése kapcsán. – Ez a mellény nemcsak fenntartja, de még enyhén a hátukra is fordítja a gyerekeket. Szomorúan tapasztalom, hogy amikor vizsgára visznek egy-egy vitorlást, egymástól kérik kölcsön a mentőmellényt a hajótulajdonosok, pedig a vizsgára igazán megvehetnék felszerelésnek a mentőmellényeket – tette hozzá intően.

A Tóth Balázs által vásárolt mentőmellény és a viselője Fotó: Turbéki Bernadett

– Amikor először találkoztam öt-hat évesen az uszodával, nem nyerte el a tetszésemet – mondta Farkas Róbert, a Budapest Bár zenésze. – Felnőttként kezdtem el úszni tanulni, és jelenleg is tanulom, mert nagyon kellemetlenül éreztem magam, amikor csak térdig merészkedtem be a Balatonba vagy a tengerbe.

Mentőmellény extrákkal

– A horgászok gyakran mondogatták, hogy nem veszik fel a mellényt mert nem tudják hova tenni a horgokat és egyéb kellékeiket. Tessék, minden van a palettán, még kapucni is van a nekik készült mentőmellényhez – mutatta a férfias ruhadarabot Bagyó Sándor, aki professzionális darabokat is hozott a bemutatóra. A gallérnak kinéző holmik szinte észrevehetetlen kiegészítők a vízen, amelyek baj esetén akár maguktól is működésbe lépnek.

A horgászoknak zsebes mentőeszközt terveztek Fotó: Turbéki Bernadett

– A legolcsóbb mentőmellény csupán néhány ezer forintba kerül, sokkal olcsóbb, mint egy temetés… – hangzott el a bemutatón, amelyen felhívták a figyelmet a déli part veszélyeire: a befelé sodró déli szélre, a víz alatti váratlan szakadékokra, vagyis marásokra, melyek halállal végződő meglepetést is okozhatnak ugyanúgy, mint egy vízbeugrás felhevült testtel.

A professzionális mentőmellény is olcsóbb, mint egy temetés Fotó: Turbéki Bernadett

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva